Dünya
  • 25.1.2005 04:33

BİLL GATES, 750 MİLYON DOLARLIK BAĞIŞTA BULUNACAĞINI AÇIKLADI...

CENEVRE  - Amerikalı dolar milyarderi Bill Gates tarafından kurulan "Bill ve Melinda Gates Vakfı", önümüzdeki 10 yıl içinde "çocuk aşıları" için kullanmak üzere 750 milyon dolarlık bağış yapacağını duyurdu.
Bill ve Melinda Gates Vakfı, söz konusu yardımının Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bağlı Cenevre'deki Aşı ve Bağışıklık için Global İttifak'ına (GAVİ) yapılacağını açıkladı.
Microsoft'un kurucusu Bill Gates, "GAVİ'nin sadece 5 yıldaki çalışmaları sonucu yüz binlerce çocuk kurtuldu. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmalarda milyonlarca çocuğun daha hayatı kurtulacak. GAVİ parayı, ulusal bağışıklık programlarının desteklenmesi amacıyla 72 fakir ülkede kullanacak. Çocukların bağışıklık kazanmasını desteklemek şüphesiz en iyi yatırımdır" şeklinde bir açıklama yaptı.
WHO Başkanı Jong-wook Lee ise, bu tür büyük yardımların yüz binlerce insanın hayatının kurtulmasına yardımcı olacağını söyledi.
GAVİ 5 yıldan kısa bir sürede difteri, tetanos, boğmaca, hepatit B, B tipi grip ve sarıhumma gibi hastalıklara karşı 54 milyon çocuğu aşıladı.
Gates Vakfı, gelişmekte olan ülkelerde her yıl 27 milyon çocuğun aşıya muhtaç olduğunu ve bu nedenle her yıl 2.1 milyon kişinin öldüğünü açıkladı.
Gates, diğer yardım severlere de çağrıda bulunarak, gelişmekte olan ülkelerdeki aşı programlarının desteklenmesi için çağrıda bulundu.
WHO, 2005 ile 2015 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların korumasına yönelik aşı programları için 8-12 milyar dolara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.
Norveç Hükümeti yaptığı açıklamada, 2006-2010 yılları arasında GAVİ'ye 290 milyon dolarlık bağışta bulunacağını açıklamıştı.
Gates Vakfı 1999 yılında da, GAVİ'nin mali kolu olan Aşı Fonu'na 750 milyon dolarlık bağışta bulunmuştu.
GAVİ, kurulduğu günden bu yana, kamu ve özel bağışçılardan toplam 2.3 milyar dolar para topladı.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 10:57

İLGİLİ HABERLER