Dünya
  • 22.8.2024 22:13

Bu ülkede nüfusunun yüzde 40'ı 25 yaşın altında

Orta Asya'nın kalbindeki denize kıyısı olmayan bir ülke olan Özbekistan, uzun zamandır tarım ve üretimle besleniyor. Ancak büyüyen bir ekonomi ve genç nüfus, ülkenin endüstrilerinin genişlemesine yol açıyor.

Hükümet, Özbek sanatını dünya çapında tanıtmak için son yıllarda bir dizi iddialı sanat ve mimari projeye büyük yatırımlar yapıyor. Taşkent'teki yeni Devlet Sanat Müzesi'nin Orta Asya'nın en büyük sergi alanı olması planlanıyor.

26 yaşındaki Odil Mukhamedov, 2019 yılında topluluk Moc'u kurduğunda sektörün gelişimine yardımcı olma fırsatı gördü. Bu fırsat, sanatçıların fikirlerini paylaşabileceği ve onları savunabileceği yerel platformların olmadığını fark ettiğinde ortaya çıktı.

CNN'e verdiği demeçte, "Tanıdığımız tüm insanları bir araya getirmeye başladık: sanatçılar, müzisyenler, tasarımcılar, mimarlar," dedi . "Topluluk genişlemeye başladı ve sonra Özbekistan'daki yaratıcı insanların potansiyelinin çok büyük olduğunu anlamaya başladık."

"Sanayi olmadığında, bu alanda çalışmak çok zordur. Bu yüzden genç bir insan için göç etmek çok daha kolaydır," diyor. "Ve genç neslin burada kalıp projelerini yaratabilmeleri için motivasyonu nasıl bulacağımızı düşünmeye başladık."

Eski bir Sovyet cumhuriyeti olan eski Devlet Başkanı İslam Kerimov, Özbekistan'ı 1991 yılında bağımsızlığa kavuşturdu. Otoriter lider, 2016'daki ölümüne kadar 25 yıl boyunca iktidarda kaldı .

O zamandan beri, Orta Asya'nın en kalabalık ülkesi bir dizi siyasi ve ekonomik reform üstlendi. Bunlar arasında ticaret engellerini düşürmek, şirketlerin iş yapmasını kolaylaştırmak ve döviz piyasasını açmak yer alıyor. 

Mukhamedov, "Ülkenin ekonomisinin geliştiğini görüyoruz," dedi. "Bu yüzden genç tasarımcıların ayağa kalkıp seslerini duyurma zamanı."

Nüfusunun yüzde 40'ını 25 yaşın altındakilerin oluşturduğu Özbekistan'da gençler, içerikleriyle küresel kitlelere ulaşmak için sosyal medyayı kullanıyor.

Eski jimnastikçi ve sosyal medya yıldızı Asal Saparbaeva, bilinen adıyla Littos , ekstrem sporlar ve atletik Özbek stiliyle dünya çapında TikTok'ta yüz milyonlarca izlenmeye ve sosyal medya kanallarında yaklaşık 15 milyon takipçiye ulaştı.

Saparbaeva ve eşi Yaroslav Nikolenko, pandemi sırasında sosyal medya şirketlerini geliştirdiler ve tüm mevcut sosyal ağlara günde beş ila altı video yüklediler. Dil olmadan video çekmenin daha geniş bir küresel kitleye ulaşmayı sağladığını keşfettiler.

Saparbaeva, genellikle "kelinka" veya geleneksel Özbek gelini karakterinde, akıl almaz bir dizi akrobasi ve akrobasi yapıyor. Bu, Orta Asya'daki kadınlara spor yapmaları ve evlendikten sonra sevdikleri şeyi yapmaya devam etmeleri için yaptığı bir çağrı.

Sosyal medyanın gençlere kendini ifade etme fırsatları sunabileceğini düşünüyor. "Okul sizi bir şeyler yapmaya zorluyor, ancak internette kendiniz için bir şeyler öğrenebilir veya yaratabilirsiniz," diyor. "Bence gençlerin tüm bunlara kapılmasının sebebi bu. Bunda bir gelecek görüyorlar."

Güncellenme Tarihi : 22.8.2024 22:27

İLGİLİ HABERLER