ÇEVRE BAKANLIĞINDAN ''DOMUZ GRİBİ'' GENELGESİ
ANKARA - Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, bakanlık, 81 ilin valiliğine konuya ilişkin genelge gönderdi.
Domuz gribinin, görüldüğü tarihten bugüne kadar hızla yayıldığına, Türkiye'de de hasta sayısının giderek arttığına dikkat çekilen genelgede, hastalıkla ilgili tedavilerin evde ya da yataklı tedavi kurumlarında yapılabildiği anımsatıldı.
Bu nedenle, hastalıktan kaynaklanan atıklara maruz kalan tüm bireylerin potansiyel olarak risk altında olduğu vurgulanan genelgede, ''Domuz gribinden kaynaklanan tıbbi atıkların yetersiz ve uygunsuz muamelesi, ciddi halk sağlığı sonuçları yaratabilmekte ve çevre üzerine olumsuz etkiler yapabilmektedir. Bu sebeple güvenli tıbbi atık yönetimi, çevre sağlığını korumanın önemli bir bileşenini oluşturmaktadır'' denildi.
Risk altındaki bu bireylere, hem tıbbi atık üreten sağlık kuruluşlarının personellerinin hem de bu atıkları taşıyan ve dikkatsiz yönetim sonucu bu atıklara maruz kalanların dahil olduğu ifade edilen genelgede, şunlar kaydedildi:
''Risk altındaki başlıca gruplar, doktorlar, hemşireler, yardımcı sağlık çalışanları ve diğer hastane personeli, sağlık kuruluşlarında veya evde tedavi ve bakım alan hastalar, sağlık kuruluşlarının hasta ziyaretçileri, çamaşırhane, atık toplama ve taşıma gibi sağlık kuruluşlarının destek birimlerinde çalışanlar, atık bertaraf tesislerindeki işçiler, atık boşaltım sahalarında ayıklama yapan kişilerdir. 22 Temmuz 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre bakanlığımız tarafından hazırlanarak 'www.atikyonetimi.cevreorman.gov.tr' internet adresinde yayımlanan 'Güvenli Tıbbi Atık Yönetimi' isimli teknik kılavuzda da belirtildiği üzere, influenza A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan tıbbi atıkların, genel çerçevesi çizilen esaslar dahilinde toplanması ve ivedilikle bertaraf edilmesi gerekmektedir.
Söz konusu hastalığın oldukça geniş bir coğrafi alana yayılmış olması sebebiyle bu hastalıktan kaynaklanan atıkların insan sağlığı açısından risk yaratmaması için özellikle hastanelerde, sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan atık toplama ve taşımayla görevli temizlik personelinin 'Enfeksiyon Kontrol Komiteleri' tarafından uyarılması ve konu ile ilgili bilgilendirilmesi, temizlik ve atık toplama da kullanılan araç ve toplama ekipmanların mutlaka dezenfekte edilmesi, hastane ve sağlık kurumlarının ziyaretçilere açık bölümlerinde, hasta ziyaretçilerinin hastalıktan kaynaklanan tıbbi atıklara maruz kalmamaları için gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.''
-''KİREÇLE GÖMÜN''-
Genelgede, domuz gribinden kaynaklanan atıkların, tıbbi atık yakma tesislerinde yakılarak, tıbbi atık düzenli depolama sahalarında depolanarak, tıbbi atık sterilizasyon tesislerinde sterilize edilerek bertaraf edilmesi gerektiği ifade edildi.
Bertaraf tesislerinin bulunmadığı veya halen yapımı devam eden illerde atıkların ''Güvenli Tıbbi Atık Yönetimi'' kılavuzunda belirtildiği üzere kireçle gömülmelerinin sağlanması istenilen genelgede, atık gömme işlemine ilişkin şu bilgilere yer verildi:
''Bu atıkların gömüleceği alan içme, kullanma ve sulama suyu temin edilen yer altı ve yer üstü su kaynaklarından, taşkın riskinin yüksel olduğu sahalardan, toprak kayması, çığ ve erozyon tehlikesi bulunan sahalardan uzak olmalıdır. Öncelikle günlük olarak oluşan tıbbi atığın tamamını alabilecek kapasitede bir çukur açılmalıdır. Aynı işlem diğer günler için tekrarlanmalıdır. Açılan çukurun tabanı, yer altı suyunun en yüksek seviyesinden en az 5 metre yükseklikte olmalıdır. Açılan çukurun tabanı 30 santimetre kalınlığında sıkıştırılmış kil ile kaplanmalı, kil tabakasının üstüne 10 santimetre kalınlığında sönmemiş kireç konulmalı, atıkların üstü 20 santimetre sönmemiş kireç ile kaplanmalıdır. Depolanan tıbbi atığın üst seviyesi ile yüzey asındaki toprak kalınlığı en az 1 metre olmalıdır. Torbaların parçalanmaması amacıyla çukur tamamen dolmadan ve kapatılmadan iş makineleriyle sıkıştırma yapılmamalıdır. Doldurulan ve üzerleri kapatılan çukurlarda vahşi hayvanların açamayacağı ve beslenemeyeceği şekilde gerekli tedbirler alınmalıdır.
Ayrıca enfeksiyonun atıklar yoluyla yayılmasını önlemek amacıyla, sağlık kurumları ve belediyelerde tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafında görevli personelin Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nde belirtilen, koruyucu gözlük, maske, çizme ve özel koruyucu turuncu renkli elbiseleri kullanmaları ve kullanıldıktan sonra bu kıyafetlerin de dezenfekte edilmeleri gerekmektedir.''