Gündem
  • 27.4.2006 13:34

CHP'Lİ MUHALİFLERDEN ARINÇ'A İSTİFA ÇAĞRISI

ALİ ULURASBA
ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, namus yeminine uymadığını söyleyerek, "Meclis Başkanı, taşıyamadığı bu yüce görevden derhal istifa etmelidir" dedi.
CHP'nin Ankara Milletvekilleri Prof. Dr. Tomanbay ve Dr. İsmail Değerli ile İstanbul Milletvekili Hasan Aydın, bugün parlamentoda bir basın toplantısı düzenledi. CHP İzmir Milletvekili Dr. Toprak'ın da imzasının bulunduğu metni okuyan Tomanbay, bu açıklamalarını salondan izleyen eski kimi milletvekili ve senatörlerin de kendilerini desteklediğini söyledi. "Bülent Arınç'ı ettiği yemine sadakate ve saygıya çağırıyoruz" diyen Tomanbay, TBMM Başkanlık koltuğunun ilk sahibinin Mustafa Kemal olduğunu hatırlatarak, konuşmasına başladı.
Meclis'in açılmasından sonra, aradan geçen 86 yılda Türk Ulusu'nun 23 Nisan'ın önemini her geçen gün daha da iyi anladığını belirten Tomanbay, "Ancak ne yazık ki 23 Nisan'ın bu artan önemini son Meclis Başkanı anlayamamış durumdadır" dedi.
Arınç'ın 23 Nisan'daki konuşmasıyla marjinal bir görüntünün sergileyicisi olduğunu kaydeden Tomanbay, Öğrenci Meclisi Başkanlığı'na 21 yaşındaki bir gencin seçilmesini de eleştirdi. 21 yaşındaki bir gençle 7-12 yaş grubundaki çocukların bayramı arasındaki bağlantıyı Türk milletinin çözemediğini ifade eden Tomanbay, "Meclis başkanı çocuklarımıza meclis kürsüsünden ettirilen yemin metninden laiklik kelimesini çıkartarak milletvekili seçildiğinde ettiği namus yeminine de sadık kalmamıştır" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da son grup konuşmasıyla laik rejimin temel güvencesi olan Cumhurbaşkanlığı makamını dahi yok varsayabilme cüretini gösterdiğini belirten Tomanbay, konuşmasını eleştirenlere "gayri ahlaki" diyen Arınç'ı eleştirdi. Ettiği namus yeminine sadık kalmamanın gayri ahlaki olmak anlamına geldiğini vurgulayan Tomanbay, "Sıkça söylenen bir halk deyimi vardır. 'Bir söylediği diğer söylediğine uymayan insanlar, güvenilmez ve itibarsız kabul edilir.' Siyasetçi için de 'Bir yaptığı diğerine uymayanlara ilkesiz ve fırsatçı' denilir" şeklinde konuştu.
Arınç'ın, kurumlar arasında eşitsizlik ve ayrımcılık olduğunu iddia etmesine karşın, Sosyal Güvenlik Yasasının görüşüldüğü oturumda eşdeğerlerine göre kendilerine 3 katı oranında bir ayrıcalık yaratıldığını belirten Tomanbay, "Bülent Arınç bu ayıbın altından nasıl kalkacaktır? Arınç, bulunduğu konumun kendisine sağladığı olanakları, kötü niyetle kullanarak fırsatçılık ve toplum kabadayılığı yapmaktadır. Türk toplumu terörle cebelleşirken Meclis Başkanı'nın bu çıkışı acaba paralel bir anlam mı taşıyor?" dedi.
Atatürk'ün açtığı demokrasi ve hukuk yoluyla iktidara gelenlerin bu siyasal yapının değerini kavrayamayarak Cumhuriyet'in birikimini ve temel değerlerini yok etmeye çalıştıklarını belirten Mehmet Tomanbay sözlerini şöyle tamamladı:
"Toplumumuz, Meclis Başkanı ve Başbakan'ın sözlerinden ve davranışlarından dolayı rahatsızdır. Bu rahatsızlık uzun süre süremez. Meclis Başkanı taşıyamadığı bu yüce görevden derhal istifa etmelidir. Aksi halde Türk halkı bu aymaz davranışlar içinde olanlara mutlaka gereken dersi verecektir."
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:42

İLGİLİ HABERLER