ÇOCUĞUNUZDA ŞAŞILIK OLABİLİR: İŞTE BELİRTİLER VE ÖNLEMLER!..
Genetik geçiş, göz bozuklukları, hamilelikte annenin geçirdiği hastalıkların yanı sıra tansiyon, şeker, travma da şaşılık nedenleri arasında sayılıyor.
Türkiye'de her 100 kişiden 4'ü şaşılık riski taşıyor. Bebeklerde şaşılık varsa 6'ncı aydan sonra tedaviye başlanması gerekiyor. Genetik geçiş, göz bozuklukları, hamilelikte annenin geçirdiği hastalıkların yanı sıra tansiyon, şeker, travma ve beyin tümörü de şaşılığa neden olabilir. Dünya Göz Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Hayati Tolun şaşılık rahatsızlığını, belirtilerini ve tedavi biçimlerini anlattı.
AİLELER DİKKAT!
Eğer çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler varsa bir göz uzmanına danışmanız gerekir
-Gözlerden biri diğeri ile aynı yöne bakıyorsa
-Bir şeye bakmak istediğinde başını çeviriyor ve eğik tutuyorsa
-Yürürken çok sık takılıp düşüyor ve elindeki eşyaları sık düşürüyorsa
-Çok sık göz kırpması varsa
-Oyuncaklarını veya kitabını çok yakın tutuyorsa
-Gözünün birini kapatıyorsa
-Baş ve göz ağrısından şikayet ediyorsa
-Bulantı ve baş dönmeleri şikayeti varsa
-Çift görme şikayeti varsa
ALTERNATİF TEDAVİ BOTOX
* Cerrahi müdahale: Her yaşta en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Uyumlu olan vakalarda lokal anesteziyle yapılabilmektedir. Ameliyat estetik nedenle, çift görmenin azaltılması, gözlerin birlikte kullanılmasının sağlanması, gözlerdeki ağrının azaltılması amacıyla yapılmaktadır.
* Şaşılık tedavisi: Hipermetrop +3.0 veya daha fazla göz numarası olan bazı hastalar gözlük kullandıkları zaman kayma düzelebilir.
* Göz egzersizleri; okuma ya da çalışırken gözün yeterli çalışmaması gibi özel durumların tedavisinde kullanılır.
* Enjeksiyon: Bir kaç ay boyunca enjekte edildiği kası felç eden botox ilacının kullanılması esasına dayanır. Cerrahi yönteme alternatif olan Botox tedavisi özellikle felce bağlı ortaya çıkan şaşılıklarda olumlu etki gösteriyor.
Şaşılık (Göz kayması) nedir?
ŞAŞILIK gözlerin paralelliğinin bozulduğu bir durumdur. Gözler burun köküne doğru veya dış tarafa kayabileceği gibi yukarı veya aşağı pozisyonlara da kayabilir. Şaşılığın bir diğer türü ise gizli şaşılıktır. Gizli şaşılık, gözlerden biri kapatılınca ortaya çıkan şaşılıktır. Ancak muayene sırasında bir hekim tarafından fark edilebilir. Ülkemizde gizli şaşılığa sıkça rastlanmaktadır.
Neden ortaya çıkar?
Şaşılık; Kas felçlerine, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, damar hastalığı, çarpma ve kazalara, gözdeki kırma kusurlarına bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi doğum sırasında geçirilen zorluklar(zor doğum, erken, düşük, kilolu doğum), ateşli bir hastalık veya bir yerden düşme sonrası, merkezi sinir sistemini ilgilendiren bazı hastalıklarda ve bazı tümörler de sadece gözde kayma ile kendini gösterebilir. Ailede gözünde kayma, yüksek kırma kusuru, tembellik olan var ise, bebeklerde de bu durumlara rastlanma olasılığı yüksektir, bu nedenle ilk 1 yaş içinde muayene edilmeleri önemlidir.