Başbakanlık’tan açıklama: İddialar ciddiyetten uzak
‘CİDDİ İddialar Acil Yanıt Bekler’ başlıklı yazıma Başbakanlık’tan yanıt geldi.
Yazılı açıklamayı yorumsuz olarak sunuyorum:
‘Sayın Ahmet Hakan... Belirttiğiniz gibi konu Sayın Emin Çölaşan tarafından gündeme getirilmiştir.
Bu konunun maksatlı olarak gündeme getirildiği açık olsa da, kamuoyunu doğru bilgilendirme sorumluluğu adına aşağıdaki cevapları bilginize sunuyoruz...’
***
SORU: Güneydoğu’da güvenlik güçleri, ‘mayınlı saldırıları etkisiz hale getirmek için’ herhangi bir yolun asfaltlanması yönünde hükümet ya da yerel yetkililerden bir talepte bulunmuş mudur? Eğer böyle bir talep söz konusu ise hükümet ya da yerel yetkililer, güvenlik güçlerine, ‘İstediğiniz yolları asfalt yapamayız. Çünkü bütçede para yok’ cevabını vermişler midir?
YANIT: Bu yönde bir bilgi tespit edilememiştir. Bildiğiniz gibi iddianın doğruluğunu ispat sorumluluğu öncelikle iddia sahibine aittir. Dolayısıyla sorunuza tam cevap verebilmek için daha somut bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Kim, ne zaman ve hangi makama başvurdu? İddia konusu cevabı hangi makam, ne şekilde verdi?
SORU: Hükümet, Moğolistan’a hangi gerekçeyle yol yapmaktadır? Yapılan yol kaç kilometredir? Amaç nedir? Bu işin Türkiye’ye maliyeti nedir?
YANIT: Söz konusu yolun yapımı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) Orta Asya Türki cumhuriyetleri ve Balkanlar’ı kapsayan teknik yardım programı kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda yürütülen projelerin genel olarak Türkiye’nin uzun vadeli ulusal çıkarları ile bölgesel istikrar ve refaha katkıları bakımından arz ettiği önem hem tartışmadan varestedir, hem de burada ihtiyaç duyulmayan daha uzun bir izahı gerektirmektedir.
Moğolistan özelinde ise daha ayrıntılı bilgi için Sayın Başbakan’ın bu ülkeyi ziyareti sırasında yaptığı ve Türk medyasında geniş yer bulan açıklamalarına başvurmanızı öneririz. Yine de iddia sahibinin gündemi takip etmedeki zafiyetini dikkate alarak şu kadarını özetle tekrar hatırlatalım:
Moğolistan, köklerimizin bulunduğu dost ve kardeş bir ülkedir. Orhun Vadisi’ndeki Göktürk Anıtları, Türk tarihinin ilk yazılı eserleridir. Sadece bizim için değil, bu açıdan insanlık tarihi için de büyük önem taşımaktadırlar. Karakurum Şehri’nden anıtlara giden 46 km’lik ham yolun yapılması konusunda daha önce Türkiye tarafından sözler verilmiş ama gereği yapılmamıştır. 36 yıl önce Moğolistan’la ilk diplomatik ilişkiler kurulmuş, ama bu tarihe kadar hiçbir başbakan bu ülkeyi ziyaret etmemiştir. Yüzölçümü Türkiye’nin iki katı olan Moğolistan’ın nüfusu sadece 2.5 milyon civarındadır. Bakir ve geniş topraklarına dayanan jeostratejik önemi, sınır komşuları Rusya ve Çin ile Japonya başta olmak üzere bölge ve Avrupa ülkelerinin ilgi ve dikkatini çekmiş ama Türkiye tarafından bugüne kadar ihmal edilmiştir. Sayın Başbakan’ın ziyaretiyle hem Türkiye adına verilen bir söz yerine getirilmiş, hem geçmişin eksikliklerini telafi eden somut bir adım atılmış, hem Türk kültür carlıkları listesinin yeryüzündeki en müstesna eserlerine, dolayısıyla kendi geçmişimize sahip çıkılmış, hem de dünya devletlerinin çeşitli alanlarda varlık gösterdiği bir ülkeyle ihmal edilmiş dostluk ilişkisi yeniden canlandırılmıştır. Ayrıca bir dış politika projesiyle bir iç hizmet meselesini karşılaştırmak elmalarla armutları toplamaktır. Bu da kısır bir mantığın fasit hesabı olabilir.
***
SORU: Hükümet, göreve geldikten bu yana Güneydoğu’da ne kadar yolu asfalt yapmıştır?
YANIT: 2002 yılı sonuna kadar Doğu ve G.Doğu Anadolu bölgelerinde toplam 531 km bölünmüş yol vardı. Bugüne kadar geçen 2.5 yılda ise 985 km yeni bölünmüş yol yapıldı. Çalışmaları devam eden 1000 km’lik yol da 2006 sonunda tamamlanmış olacak. Ayrıca 260 km uzunluğunda il yolu da bitirildi, hizmete açıldı.
***
SORU: Güvenlik güçleri, terörle mücadele gibi yaşamsal bir konuda hükümetten taleplerini dile getirirken hangi mekanizmayı kullanmaktadır? Bu konuda herhangi bir eşgüdüm sorunu yaşanmakta mıdır?
YANIT: Elbette herhangi bir eşgüdüm sorunu yoktur. Sorunun önemine bağlı olarak gerektiğinde en üst düzeyde Sayın Başbakan’a arz edilmekte, aksi takdirde daha alt düzeylerde sorunlar çözülmektedir. Gereken duyarlılığın gösterildiğini söylemeye zaten hacet yoktur.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:40