GUANTANAMO (İHA) - Özel bir izinle ABD''nin Guantanamo Askeri Üssü''ne giren İhlas Haber Ajansı (İHA) Washington muhabiri Evrim Öcal Bunn, kameraman Cemalettin Gökpınar ile birlikte yaptığı ziyaretle ilgili izlenimlerini aktarmaya devam ediyor.
İşte, daha önce üsteki 2 gününün izlenimlerini aktaran İHA muhabiri Evrim Öcal Bunn''un üste geçirdiği 3. güne ilişkin izlenimleri:
''''Guantanamo Üssü''ndeki esirlerin hakim önüne çıkarılması işlemine önümüzdeki bir-iki ay içinde başlanacak. İHA ekibi olarak Guantanamo Üssü''ndeki 3. günümüzde, yaklaşık 510 tutuklunun teker teker yargılanacağı mahkeme binasını geziyoruz. Küçük sayılabilecek duruşma salonu deri koltuklarla döşenmiş. Sanık ve avukatlarının oturacağı üçlü masanın hemen yanında, tanık kürsüsü karşısında ise, komisyonun üst düzey askeri üyelerinin oturacağı panel yer alıyor. Her tutuklunun duruşmasının 1 gün süreyle sınırlı kalmasını bekleyen yetkililer, yaklaşık 500 tutuklunun sürüncemedeki durumunu 1.5 yıl gibi bir süre zarfında karara bağlamayı umuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse ABD''li askerler de Guantanamo Üssü''nün içinde bulunduğu kritik durumdan bir an önce kurtulmasını ve tutukluların akıbetlerinin de bir karara bağlanmasını iple çekiyor.
Guantanamo''daki tutukluların askeri duruşmaları bilindiği gibi geçtiğimiz sene başlatılmış; ancak başkent Washington''dan bir yargıcın duruşmaların yasal olmadığı kararına varmasıyla durdurulmak zorunda kalmıştı. Yargıç, tutukluların yasal statüsünün açıklığa kavuşturulmamış olmasını ve Cenevre Sözleşmesi gereği askeri mahkemelerde ancak savaş esirlerinin yargılanabileceğini belirterek, komisyon duruşmalarının durdurulmasını istemişti. Bu kararla birlikte Usame bin Ladin''in şoförlüğünü yaptığına ve terörizm suçu işlediğine inanılan Yemenli Salim Ahmed Samdan''ın duruşması devam ederken yarıda kesilmişti. Ancak geçtiğimiz hafta konuyla ilgili temyiz mahkemesinin kararı, askeri mahkemelerin kaldığı yerden devam edebileceği sonucuna varmıştı. Resmen açıklanmamakla birlikte, Eylül ayının 2. haftası başlaması beklenen ilk duruşmada, yarıda kalan davalara devam edilecek. Duruşmalara basın, sivil toplum örgütü yetkilileri ve sanık yakınları da katılabilecek. Ancak duruşmalardan görüntü ve resim almak kesinlikle yasak. Gazetecilerin duruşma salonuna ancak kalem ve kağıt sokmasına izin verilecek.
Öte yandan, duruşmanın kara kalem skeçleri de temin edilebilecek. ABD''li yetkililer, Afganistan ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere toplam 44 ülkeden sırayla Guantanamo''ya gelmelerine izin verilecek olan tutuklu yakınlarının yol ve konaklama masraflarının ABD ordusu ya da hükümeti tarafından kesinlikle karşılanmayacağını da belirtiliyor. Bu arada tutuklular, mahkemeleri devam ederken aile üyeleriyle bu iş için tahsis edilmiş bir odada görüşebilecek. Duvarları beyaz badanalı küçük odalarda tutuklu için zincirle yere bağlanmış bir sandalye, aile üyesi için de ayrı bir sandalye bulunuyor. Aynı şekilde tutuklunun duruşma öncesi bekletileceği odada da yere zincirle bağlı bir sandalye bulunuyor. Bütün mahkeme binası en son teknolojiyle yapılmış elektronik cihazlarla 24 saat gözetim altında tutulacak.
KÜBA SINIR KAPISINA YOLCULUK
Mahkeme binası turumuzun ardından Guantanamo Üssü''nün Küba ile tek aktif sınır kapısını oluşturan kuzeydoğu kapısına doğru yola çıkıyoruz. Sınır kapısını günümüzde hala giriş-çıkış için kullanan kişilerin sayısı ise sadece 3. İkisi üsteki bir araba tamircisinde çalışan, diğeri ise bir kırtasiye dükkanında görevli olan 3 Kübalı, her sabah ikamet ettikleri Guantanamo Kasabası''ndan Amerikan üssüne arabayla geliyor. Önce Küba askerleri, ardından Amerikan askerleri tarafından aramadan geçirilen Kübalılar, işlerinin yolunu tutuyor. İş çıkışı ise aynı işlemlerden geçerek, ikamet ettikleri Guantanamo kasabasına dönüyorlar. Kimliklerinin gizli tutulmasını talep eden işçilerin en genci 76 yaşında.
Küba sınırları içindeki Guantanamo Kasabası''na arabayla 25 dakika mesafede bulunan Guantanamo Askeri Üssü, Küba lideri Fidel Castro''nun idareyi ele geçirdiği 1958 yılından önce yaklaşık 3 bin Kübalı''ya iş imkanı sağlamaktaymış. Castro''dan sonra da üsteki işlerine devam eden işçilerin birçoğu emekliye ayrılmış, birçoğu ise emekli olamadan vefat etmiş, sonunda geriye kala kala 3 Kübalı kalmış. Kübalılar''dan boşalan yerleri bugün, Filipinli ve Jamaikalı işçiler almış. Amerikan askerleri bugün her ne kadar Küba ile ilişkilerin yumuşamakta olduğunu iddia etse de, sınır kapısının Küba tarafında yer alan ''Küba Cumhuriyeti-Amerika''dan arınmış topraklar'' tabelasına dikkat etmemek mümkün değil.
Aslına bakılacak olursa Guantanamo maceramızın en heyecanlı günü çarşamba günü olacağa benziyor. Yarın, dünyanın gözünün üzerinde olduğu Kamp Delta''ya giriyoruz. Tutuklular ile dirsek mesafesinde olacağımız Kamp Delta''ya girme hazırlığı yaparken, ABD''li askerlerden İHA ekibi olarak uyarı alıyoruz. ''Dikkat edin, Türk olduğunuzu anlayabilecek bazı tutuklular heyecanlı tepki verebilir'' diyor bir asker. Bu sözler üzerine daha da heyecanla, Kamp Delta için son hazırlıklarımızı da tamamlıyoruz.''''
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:40