Gündem
  • 23.9.2023 14:00

Danıştay'dan flaş karar! Hakimlere artık üst araması yapılmayacak

Geçtiğimiz yıllarda havalimanında üst araması yapılmasına tepki gösteren hakim, konuyu Danıştay’a taşıdı. İncelenen dosyanın ardından, hakimlerin artık üst aramalarının yapılmamasına karar verildi.

Çeşitli meslek grupları birçok alanda ayrıcalıklarla gündeme geliyor.

Son olarak Danıştay tarafından alınan yeni karar, bunun bir örneği oldu.

Sabah’ın aktarımına göre; Van İdare Mahkemesi Hakimi Aykut Resuloğlu, geçtiğimiz yıllarda yaşadığı bir olayı mahkemeye taşıdı.

Resuloğlu, 10 Mayıs 2018’de Kars Havalimanı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na geçmek için yola çıktı.

Arama yapılmasına itiraz etti

X-Ray cihazından geçiş yaptığı sırada görevliler üst araması yapmak istedi. Duruma tepki gösteren Aykut Resuloğlu, hakim olduğunu söyledi ve üstünün aranmaması gerektiğini öne sürdü.

Görevli tarafından olumsuz yanıt alınca arama yapılmasına müsaade etti ve ardından soluğu polis ekiplerinin yanında aldı.

Sonrasında olay Danıştay’a taşındı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM); diğer tüm yolcular gibi hakim, savcı ve avukatların da arama yapılmamasını istemeleri halinde uçağa kabul edilmeyecekleri kuralı yer alıyor.

Bunun üzerine Resuloğlu kararın ‘hakimler bakımından’ iptalini istedi.

"Önleme araması niteliğinde..."

Bu durumda Bakanlığa dava açıldı.

Süreç içerisinde Bakanlık tarafından yapılan savunmada, “Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda hâkim ve savcıların üzerlerinin aranamayacağına ilişkin hükmün uluslararası standartlarla uyumlu olmadığını, ayrıca bu yasağın hakim ve savcıların suç isnadı altında bulunduğu durumlarda, dolayısıyla adli aramalarda geçerli olduğunu, havaalanları güvenlik kontrol noktalarında yapılan aramaların yakın bir tehlikenin önlenmesi amacıyla yapılan önleme araması niteliğinde olduğunu, önleme aramalarında böyle bir yasağın söz konusu olmayacağı" belirtildi.

'İtiraz etmeleri durumunda uçağa alınmayacaklar'

Öte yandan Bakanlık, hakim ve savcıların arama yapılmasını istememeleri halinde, rızaları dışında arama yapılamayacağını ancak bu durumda güvenlik kapılarından geçirilmeyerek uçağa alınmamaları gerektiğine dikkat çekerek dava konusu üst aramasında hukuka aykırılık bulunmadığını ileri sürerek davanın reddini istedi.

Karar 'hakimler' yönünde iptal edildi

Danıştay 10. Dairesi dosyadaki incelemesini ise tamamladı.

Daire, "Hakim ve savcıların aranması" konulu genel yazısında hukuka uygunluk bulunmadığını, dava konusu düzenleyici işlemin yalnızca "hakimler" yönünden iptaline karar verdi.

Artık üst aramaları yapılmayacak

Oy çokluğu ile verilen karara dairenin başkanı şerh düştü.

Bu karar göre hakimlerin artık üst araması yapılmayacak.

Sahte avukat kartıyla adliyeye girdiler

2015 yılında Çağlayan Adliyesi’nde Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden teröristler, düzenledikleri sahte avukat kimlik kartıyla adliyeye giriş yapmıştı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Danıştay'ın 'hakimlerin üst araması' kararını değerlendirdi
 

Danıştay 10. Dairesi'nin 'hakim ve savcıların aranması' kararını iptal etmesini yorumlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, itiraz sürecinin bulunduğunu, en doğru hukuki kararın çıkacağına inandığını söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Danıştay'ın 'hakimlerin üst araması' kararını değerlendirdi
ensonhaber.com
Kars Havalimanı'nda yaşanan olay, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

İstanbul'a gitmek üzere havaalanına gelen Van İdare Mahkemesi Hakimi Aykut Resuloğlu, burada görevlilerin uçağa binmeden önce üst araması yapmasına itiraz etti.

İtirazına rağmen arama yapılan Rezulaoğlu'nun konuyu yargıya taşımasıyla başlayan süreç Danıştay kararıyla sonuçlandı.

Buna göre Danıştay 10. Dairesi, "hakim ve savcıların aranması" konulu genel yazısında hukuka uygunluk bulunmadığını, dava konusu düzenleyici işlemin yalnızca "hakimler" yönünden iptaline karar verdi.

Bu karar göre hakimlerin artık üst araması yapılmayacak.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kararı değerlendirdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Danıştay 10. Dairesinin havalimanlarında hakimlerin üstünün aranamayacağına dair kararını değerlendirdi.

Karar itiraz sürecinin olduğunu hatırlatan Tunç, "İtiraz edildiğinde karar Danıştay İdari Dava Dairelerine gidecektir. Danıştay İdari Dava Daireleri de bu kararı değerlendirecektir. Oradan da hukuki, doğru karar çıkacağına inanıyoruz." dedi.

"Kesin bir karar olmadığını belirtmekte fayda var"

Bakan Tunç şöyle konuştu:

Burada tabi Danıştay’ın verdiği bu karar kesin bir karar değil, bu karara itiraz mümkün. Davalı taraf Ulaştırma Bakanlığı olarak görülüyor ve bu itiraz yapıldığında da Danıştay'ın ilgili dairesinin kararına karşı Danıştay dava dairelerine gidecektir ve Danıştay idari dava daireleri de bu kararı değerlendirecektir, yani kesin bir karar olmadığını belirtmekte fayda var.

Gözden Kaçmasın

Danıştay'dan yeni karar! Hakimlere artık üst araması yapılmayacak
Haberin Detayları
"Uluslararası sözleşmeleri de göz ardı etmemek lazım"

Karar kapsamında uluslararası sözleşmeleri göz ardı etmemek gerektiğini söyleyen Tunç, "Karara şöyle bir baktığımız zaman 2802 sayılı hakim savcılar kanununa dayandırmış mahkeme üyeleri daire üyeleri, tabii bizim uluslararası yükümlülüklerimiz var. Altına imza attığımız uluslararası sözleşmeler var. Havacılık alanında, sivil havacılık alanında...

Dolayısıyla bu sözleşmeleri de göz ardı etmemek lazım. Bu anlamda biliyorsunuz Anayasamızın 90. Maddesine göre uluslararası sözleşmeler bir kanunla çeliştiğinde sözleşme uygulanır. Burada tabii takdir, itiraz edildiğinde Danıştay idari dava dairelerinin önüne gelecektir ve oradan hukuki, doğru karar çıkacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 23.9.2023 14:09

İLGİLİ HABERLER