DİKKAT!.. YORGUNLUK VE HALSİZLİK YAPIYOR...
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Görgülü, ''polen alerjisi çoğunlukla 5-40 yaş grubundaki kişilerde görülmekte ve bu hastalığa yakalanan insan sayısı giderek artmakta'' dedi.
Görgülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar mevsimiyle birlikte polenlere bağlı rahatsızlıkların ortaya çıkmaya başladığını, polenlerin rüzgar ve böceklerle etrafa yayıldığını söyledi.
Polen alerjisinin, kişinin belli polen türlerinde bulunan bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklandığını ifade eden Görgülü, polen alerjisinin saman nezlesi olarak başladığını ve sonra bütün organları etkilediğini belirtti.
Alerjenlerin ve polenlerin vücuda hava, solunum yoluyla, ağız yoluyla ve deri yoluyla girdiğini bildiren Görgülü, şunları söyledi:
''Polen alerjisi çoğunlukla 5-40 yaş grubundaki kişilerde görülmekte ve bu hastalığa yakalanan insan sayısı giderek artmakta. Alerji, genetik eğilimi olan kişilerde çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkabilmektedir. Alerji, kişilerde hapşırık, burun akıntısı, nezle, nefes darlığı gibi belirtiler şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler olur. Alerjisi olan kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder, yoğunlaşma ve öğrenme kabiliyetinde azalma olur. Sonuç olarak, hastalık çoğu kişinin iş ve okul durumlarını olumsuz olarak etkiler.''
POLENDEN KORUNMA
Polen sezonunda, insanların diğer alerjenler ve tahrik edici şeylere karşı aşırı duyarlı olduğunu vurgulayan Görgülü, ''Bütün alerji tedavilerinin başında, kişinin tahammül edemediği şeylerden kaçınması gelmektedir. Ayakkabılar eve sokulmamalı, pencereler açık tutulmamalıdır. Eve girildiğinde yüz ve eller iyice yıkanmalı, elbiseler hemen çıkarılarak, yıkanarak temizlenmelidir. Rüzgarlı günlerde eve gelindiğinde ilk iş olarak duş almak gerekir. Elbiseler olabildiğince dışarıda kurutulmamalıdır. Polen alerjisi olanlar pikniğe gitmemeli, dışarıda zaman geçirmek durumunda olanlar maske takmalıdır. Yüksek etkili filtresi bulunan (HEPA filtre) hava temizleyici cihazlar kullanılabilir. Yatak çarşafları ve yastık kılıfları düzenli olarak değiştirilmelidir. Halı ve kilimleri, haftada iki kez makine ile süpürmek gerekir'' dedi.
İLAÇ TEDAVİSİ
Polen alerjisine karşı birçok ilaç bulunduğunu, bunlar arasında burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları, iğneler ve solunum yoluyla alınan ilaçların alerji tedavisinde kullanılabileceğini ifade eden Görgülü, ''Doktorunuz size en yararlı ilaçların seçiminde yardımcı olacaktır. İlaçların tüm mevsim boyunca düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Bu, polen yoğunluğunun düşük olduğu zamanlardaki alerji belirtilerinin kaybolduğu anlar içinde geçerlidir'' şeklinde konuştu.