Sağlık
  • 26.3.2010 05:33

YAŞLILARI VURAN SENDROM...

Yalnız yaşayan yaşlıların Diyojen sendromu adı verilen bir hastalığa yakalandığını söyleyen uzmanlar, 'yaşlıları yalnız bırakmayın' çağrısında bulundu. Bu hastalığa yakalanların sokaklarda başıboş dolaşarak, çöpleri bile rahatlıkla karıştırabildiklerini kaydeden uzmanlar, "Yaşlılar, gözetim altında gerekirse bir bakım evinde tutulmalı" dedi.

Özellikle yalnız yaşayan yaşlılarda hastalarda görülen Diyojen sendromunun pek çok sebebi olduğu tahmin ediliyor. İleri düzeyde bunama, şizofreni, beyin tümörü ve beynin dejeneratif hastalıkların bu tablonun oluşmasında önemli rol oynadığı belirtiliyor. Hastalığa yakalanan kişilerin dış görünüşüne önem vermediğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Evrensel, "İlk görünüşte dikkati çeken dış görünüşlerindeki bakımsızlık, pislik, kokudur. Dağınık bir görünümdedirler. Öz bakımları o derece kötüdür ki vücutlarında büyük, kanayan, enfekte yaralar bulunabilir" dedi.

ÇÖP EVLERİN NEDENİ...

Sokaklarda çöpleri karıştıran yaşlıların bu grubun içinde değerlendirilebileceğini kaydeden Dr. Evrensel, "Sokaklarda başıboş bir şekilde dolaşıp çöpleri karıştırırlar. Kendilerince anlamı olan bazı malzemeleri alıp evlerine götürürler. Ev içinde tam bir sefalet görüntüsü mevcuttur. Ağır bir koku hakimdir. Gıda artıkları arasında hayvan leşleri bile olabilir. Komşuların ihbarı üzerine gelen polisler eve zorla girerler ve hasta bir psikiyatri servisine yatırılır" ifadesini kullandı.

TEDAVİSİ KOLAY DEĞİL!

Hastaların tedaviye direnç gösterdiğini anlatan Dr. Evrensel, hastaları içgörülerinin olmadığı ve hastalığı kabul etmediklerini söyledi. Hastaların genel tıbbi görüntülerinin de çok kötü olduğuna dikkat çeken Dr. Evrensel, "O nedenle dahiliye kliniklerine getirilen hastalar da vardır. Kansızlık, metabolik değerlerde düşüklük, böbrek ve karaciğer yetmezliği görülür. Beyninde veya vücudunun başka yerlerinde oldukça ilerlemiş ve yayılmış kanser saptanabilir. Kanser tablonun sebebi de olabilir, sonucu da" diye konuştu.

YAŞLILAR BAKIM İSTER

İyi tedaviye rağmen beden sağlığındaki bu ileri bozulma nedeniyle hastaların yaşam şansının çok yüksek olmadığını aktaran Dr. Evrensel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hastaların büyük çoğunluğu yalnız yaşayan yaşlılar olduğundan sürekli bakım ve gözetim altında, mümkünse bir bakım evinde tutulmalıdırlar"

DİYOJEN'İN TARİHÇESİ

Tıpta bazı hastalıklar insan isimleri ile anılıyor. Bu sendrom da adını M.Ö. 4ncü asırda yaşamış olan bir filozof olarak kabul edilen Diyojen'dan alıyor. Diyojen, Sinop'ta doğduğu için Sinoplu Diyojen olarak da biliniyor. Diyojen, hayatını yokluk, sefalet içinde bir hayat geçiriyor. Savunduğu düşünce sadelik ve doğallık. Medeniyetin sunduğu yaşam biçimi yanlıştır ona göre. Olgunluğun yolu hayvanlar gibi doğal ve sade yaşamaktan geçtiğini savunuyor. O nedenle sokaklarda yaşamayı tercih ediyor, bir köpek gibi fıçı içinde uyuyor, hayvanların yaşamına özeniyor. Üzerine giydiği pis bir kıyafet dışında hiçbir mal varlığı bulunmuyor.

Bu hal içindeyken de gururundan ödün vermiyor. Kendi gibi yaşamayan insanları küçük görüp aşağılıyor. Ziyarete gelen ve bir isteği olup olmadığını soran Büyük İskender'e istifini hiç bozmayarak yattığı yerden "gölge etme, başka ihsân istemem" demesiyle de tarihe adını yazdırıyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:24

İLGİLİ HABERLER