DİKKAT!..BEBE BİSKÜVİLERİ KANSEROJEN MADDE İÇEREBİLİR
SAĞLIK Bakanlığı, bebe bisküvilerini ‘kanserojen’ olup olmadığını belirlemek üzere inceleme başlattı. İnceleme ve analiz sonucunda bisküvilerde yüksek pişirmeyle ortaya çıkan kanserojen nitelikli ‘Akrilamid’ oranı tehlikeli boyutlarda çıkarsa, söz konusu bisküvilerin üretimi durdurulacak, piyasaya verilen bisküviler toplatılacak. Aynı anda, kanserojen madde oluşmasına neden olan pişirme yöntemi de değiştirilecek, içeriğindeki yağ oranı da düşürülecek.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, bebe bisküvilerinde, ‘kanserojen madde içerme olasılığı’na dikkat çekti.
Pişiriliş biçiminden ötürü bebe bisküvilerinin kanserojen madde içerebileceğini belirten Tuncer, piyasadaki bebe bisküvilerinin Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi’nde incelenmekte olduğunu duyurdu. Tuncer, yağ içeren maddenin yüksek ısıda fırınlanması sırasında, ‘Akrilamid’ denilen bir kanserojen maddeyi ortaya çıkardığını ifade etti.
Tuncer, bebe bisküvilerinin yüksek ısıda fırınlandığını vurgulayarak, bu bisküvileri özellikle bebek yaşlarda yemenin ‘çok riskli’ olduğunu söyledi. ‘Özellikle dışı çok kavrulmuş, yağlı yiyecekler, patates kızartmaları, ateşte pişmiş etler, çifte kavrulmuş bisküviler kanserojendir’ diyen Tuncer, bebekler için, bisküvinin yerini tutacak yeni gıdalar üzerinde çalışıldığını anlattı. Tuncer, bu bisküviden yediği için kanser olduğuna ilişkin bir vakaya henüz rastlanmadığını belirterek, koruyucu sağlık hizmeti niteliğinde vaka olmadan önlem almanın önemine dikkat çekti.
KEBAPTAN UZAK DURUN
Tuncer, kanserden korunmak için sebze-meyve tüketilmesini, etlerin ateşte kızartılması yerine haşlama şeklinde pişirilmesini öneren Tuncer, kebap türlerinden de uzak durulmasını önerdi.
Ülker: Bizim bebe bisküvisi çok sağlıklı
ÜLKER Grubu, bisküvilerinin zararlı madde içermediğini, son derece sağlıklı ve faydalı olduğunu belirtti. Ülker Grubu’ndan yapılan açıklamada, Ülker bebe bisküvilerinin incelemeler ve laboratuvar testleri yapıldıktan sonra proses şeklinin onaylandığı ifade edildi. Açıklamada, bisküvilerin Avrupa Birliği’ndeki yasal statü ile aynı olduğu belirtilerek, şu görüşlere yer verildi: ‘Bisküvilerin pişirilme teknolojileri gereği iç ve yüzey ısıları hiçbir zaman akrilamid oluşturabilecek yüksek derecelere ulaşmaz. 4-5 dakikalık pişirme süresinde ürün direkt alevle temas etmez. Fırından çıkan bisküvilerin iç merkez ısısı 85 derece ile 90 derece arasındadır Fırın çıkışı yüzey ısısı ise 100-110 derecedir. Akrilamid maddesinin oluşabilmesi için daha yüksek ısı ve sürelere ihtiyaç vardır. Ayrıca bugüne kadar bisküvilerin akrilamid içerdiğine dair literatürde bir kayda rastlanmamıştır. Bisküvi teknolojisinde bisküvinin üst rengi kullanılan hammadde ile ilgilidir.’
Kanser Haftası diye uyardım güvenilir firmalardan korkmayın
SAĞLIK Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, muhtemel kanserojen içererebilecek maddelerin sürekli incelendiğini belirtirken, özellikle güvenilir firmaların ürettiği bebek bisküvilerinin kanser yaptığına ilişkin bir bulgu olmadığını bildirdi. Bebek bisküvilerinin yağ içeren malzemelerinden yüksek ısılarda fırınlama sonucunda akrinolamid ortaya çıkabileceğini ve bunun için analiz yapıldığını belirten Tuncer, Kanser Haftası’nda beslenmenin önemi vurgulanırken bu konuya dikkat çekildiğini ifade etti. Tuncer, ‘Özellikle güvenilir firmaların bebe bisküvilerinin kanser yaptığına ilişkin bulgu yoktur’ dedi.
Eti: ABD bisküvileri bir yıldır inceliyor
ETİ Genel Müdürü Cafer Fındıkoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bebe bisküvilerini ‘kanserojen’ olup olmadığını belirlemek üzere başlattığı inceleme hakkında, ‘Böyle bir olasılık sıfır’ dedi. Amerika’da ortaya atılan bir iddia üzerine Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından inceleme başlatıldığını ve 1 yıldır sürdüğünü kaydeden Fındıkoğlu, ‘Dolayısıyla daha sonuç alınmadı’ dedi. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de başlattığı incelemeyi henüz herhangi bir şey soran olmadığını kaydeden Fındıkoğlu, ‘Böyle bir inceleme Amerika’da 1 yıl sürmüşse bizde 3 yıl sürecektir’ diye konuştu.
HÜRRİYET
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:58