Diyarbakır’a 457 petrol sondaj kuyusu
Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamid tarafından 1889 yılında hazırlatılan ve 65 ayrı noktanın belirlendiği petrol haritasındaki Diyarbakır ayrıntısı dikkatleri bir kez daha bölgedeki petrol rezervlerine çekti.
Diyarbakır ikinci Gabar olacak! İşte TPAO'nun yeni hedefi
TPAO, Diyarbakır’da 457 sondaj kuyusunu devreye aldı. Silvan ilçesine bağlı Kasımlı köyünde de bir kuyu daha açılacak. Şehirde mart sonu itibarıyla toplam 100 milyon varil ham petrol rezervi bulunduğu değerlendiriliyor. Bu, Diyarbakır için büyük bir ekonomik potansiyel anlamına geliyor ve bölgenin ekonomik gelişimini hızlandırabilir.
Denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerine karada da devam eden Türkiye, önemli petrol keşiflerine imza atıyor. Diyarbakır, Adana, Şırnak ve Batman başta olmak üzere birçok farklı noktada yeni kuyular açılıyor. Özellikle Diyarbakır’da yapılan bu keşiflerin, bölge halkına iş imkanı yaratacağı ve yerel ekonomiye can suyu olacağı belirtiliyor.
2024’te 140 arama amaçlı petrol kuyusunun devreye alınması planlanıyor. Bu doğrultuda, TPAO yetkilileri, bu projelerin başarılı olması durumunda Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlayacağını vurguluyorlar. Şırnak Gabar’da günlük petrol üretimi 45 bin varili aştı. Toplam 41 olan kuyu sayısı sene sonunda 95’e çıkacak. Günlük 100 bin varile ulaşılması hedefleniyor ki bu da Gabar’ın Türkiye'nin en önemli petrol üretim sahalarından biri haline geleceğini işaret ediyor.
457 KUYU AÇILDI
Hâlihazırda Hakkâri ve Van’da petrol çalışmaları sürüyor. Araştırmalar Gabar’dakine benzer yapıda sahalar olabileceğini gösteriyor. Diyarbakır’da tespit edilen kuyularda üretim potansiyelinin yüksek olması dolayısıyla çalışmalar hızlandırıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Diyarbakır’da 457 kuyu açtı. Silvan’a bağlı Kasımlı köyünde de bir kuyunun daha açılması planlanıyor. Kentte mart sonu itibarıyla 100 milyon varil ham petrol rezervi bulunduğu değerlendiriliyor. Hizmete alınan 252 kuyudan ise 1 ayda 469 bin 177 varil ham petrol üretildi.
"HARİTADA 65 NOKTA BELİRLENMİŞ"
II. Abdülhamid’in hazırlattığı haritada 65 nokta belirlenmiş, bu noktalarında birçoğu Irak bölgesine ait. Ancak, Irak’la birlikte Türkiye sınırında itibaren Cizre, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Bitlis ve Hakkari çevresinde de petrol rezervinin olduğu biliniyor.
TPAO, 2009 yılında Türkiye‘nin en büyük petrol rezervinin bulduğunu açıkladı. 26 gravite kalitesindeki 16 milyon varillik petrol, çok büyük olmasa da üretilebilir bir rezerv olarak değerlendiriliyor.
DİYARBAKIR’DA PETROL KUYULARI
TPAO, Diyarbakır‘ın Taştan Köyü Güzel mezrasında bin 800 metre derinlikte 26 gravitelik, yaklaşık 16 milyon varil petrol bulundu. TPAO yetkilileri Türkiye‘nin yıllık 200 milyon varil petrol tüketimini olduğunu hatırlatarak, 16 milyon varil rezervin çok büyük olmasa da üretilebilir bir miktar olduğunu belirtti.
2019 yılında ise yine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'da bulunan Akoba-1 ve Yenişehir-1 kuyularında petrol bulunduğu müjdesini vermiş, şu bilgileri paylaşmıştı:
18 SAHADA SONDAJ
TPAO’ya 14 ilde ruhsat verildi. Antalya, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Hakkâri, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kilis, Şanlıurfa ve Zonguldak’ta 18 sahada petrol aranacak.
Güncellenme Tarihi : 10.7.2024 20:03