DOĞUDA KÜÇÜK BİLKENT KAMPÜSLERİ OLUŞTURULACAK VE CAMBRİDGE DİPLOMASI VERİLECEK
ALİ ULURASBA
ANKARA (İHA) -Altıkulaç''ın teklifine göre, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa, Van ve Ankara''da ilk ve ortaöğretim düzeylerinde Bilkent Üniversitesi hazırlık okullar, Bakanlar Kurulu kararına göre diğer illerde de hazırlık okulu kurulabilecek. Hazırlık okullarıyla ilgili yönetmelikler, Bilkent Üniversitesi''nin önerisi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu''nun onayıyla yürürlüğe girecek.
Bilkent Üniversitesi Hazırlık Okulları, Üniversite Senatosu''nun göstereceği 14 aday arasından Milli Eğitim Bakanı tarafından seçilen 4 asıl, 2 yedek üye ile Milli Eğitim Bakanı''nın doğrudan seçeceği bir üyeden oluşan hazırlık okulları Yüksek Kurul tarafından denetlenecek. Yüksek Kurul üyeleri 5 yıl için seçilecek. Görev süresi bitenlerin yeniden seçilmeleri mümkün olabilecek. Yüksek Kurul her eğitim-öğretim yılı sonunda hazırladığı raporu Milli Eğitim Bakanı''na sunacak.
Yüksek kurul, hazırlık okullarının Bilkent Üniversitesi''nin diğer birimleri ve İhsan Doğramacı Vakfı Okulları ile işbirliği yapacak ve her alanda karşılıklı yardımlaşmaları mümkün olacak.
Bilkent Üniversitesi personelinin ücretleriyle ilgili olarak ödenmesi gereken Gelir Vergisi kesintileri, sosyal güvenlik işçi ve işveren paylarıyla işsizlik sigortası kesintileri Hazine tarafından karşılanacak. Hazinece karşılanan bu kesintiler toplamı Bilkent Üniversitesi tarafından ayrı bir hesapta toplanarak ilgili yasa bendine göre, Doğu ve Güneydoğu illerindeki kurulacak olan hazırlık okullarının her türlü yatırım ve cari giderlerinde kullanılacak.
Yürürlük ve yürütme dahil 3 maddelik yasa teklifinin gerekçesinde ''''Amaç, Doğu Anadolu''yu yeni bir açılımla cazibe merkezi haline getirmektir. Mesleklerinde önde gelen profesyonellerin (mühendis, doktor, hakim, öğretmen ve subay gibi) aileleriyle birlikte taşınmayı ve yaşamayı düşünebilecekleri bir ortamın tesisi planlanmaktadır. Projenin odak noktasında dünya çapında ilk ve orta öğretim eğitim kurumlarının tesisidir. Çocuklarının eğitimini birinci planda tutan aileler için üstün seviyede eğitim amaçlanmaktadır'''' denildi.
Bilkent Üniversitesi bünyesinde doğu illerinde kurulacak bu okulların akademik bakımdan dünya çapında olmasının yanı sıra, lise son sınıfları dahil her sınıf sanat, spor ve toplumsal duyarlılık projeleri gibi etkinliklere faal olarak katılmalarının öngörüldüğünün belirtildiği yasa teklifinin amacında şu ifadeler de kullanıldı:
''''Çağdaş eğitim yöntemleri ve olanaklarla teçhiz edilecek bu okulların özgün bir müfredata sahip olmaları ve eğitim kalitelerinin dünyanın önde gelen akreditasyon kuruluşları tarafından değerlendirilmeleri esastır. Yukarıdaki ilkeler doğrultusunda 9 ve 10. sınıflarda Milli Eğitim Programı çerçevesinde Cambridge Üniversitesinin uluslararası orta öğretim sertifikası müfretadı seviyesinde dersler verilecek ve 11. sınıfa geçişte Cambridge diploması da aranacaktır. 11 ve 12. sınıflarda öğrencilere Uluslararası Bakolarya müfredatı uygulanacak ve mezuniyet şartları Uluslararası Bakalorya diplomasını da kapsayacaktır.
Başlangıç olarak kapsama giren iller Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van''dır. Bu illerde dünya çapında eğitim verecek ilk ve orta öğrenim kurumları kurulacak ve ileride bazı alanlarda yüksek öğrenim birimleri ve üniversite sonrası yetişkinlere yönelik kurslar açılacaktır. Eldeki imkanlar çerçevesinde daha sonraki yıllarda başka, Doğu veya Güneydoğu illerine de aynı tür girişimler yapılabilecektir.''''
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:25