Sağlık
  • 31.1.2010 02:06

DOKTORLARA 1 YIL SÜRE!..

Yasada, doktorlara hastanede mi kalacakları yoksa muayenehane mi açacaklarına karar vermeleri için bir yıl süre tanındı...

Üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasını öngören yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. 'Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına Dair Kanun', yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderildi. İşte kanunun uygulanmaya başlamasıyla yaşanacak değişiklikler:

Mesaiye kalan öğretim üyesine yüzde 50'yi, kadrolu ve sözleşmeli sağlık personeline yüzde 20'yi geçmeyecek oranda ek ödeme yapılacak.

Sağlık personeli, çalıştığı kurum dışında gerekli görüldüğünde başka bir kurumda görevlendirilebilecek. Buna karşılık her iki kurumun döner sermayesinden ödeme alacak.

Rektör, rektör yardımcısı, genel sekreter, dekan ve başhekimler, gelir getirici katkılarına bakılmaksızın döner sermayeden yönetici payı alacak. Rektörler için yapılacak ek ödemenin tutarı, ek ödeme matrahının yüzde 600'ünü geçemeyecek.

Kısmi statüde görev yapan öğretim üyelerinden, 1 yıl içerisinde talepte bulunanlar devamlı statüye geçirilecek. Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılacak.

Nöbet süreleri aylık 120 saati geçmeyecek. Her nöbet için döner sermayeden yüzde 40 oranında ek ücret ödenecek.

TSK kadrolarında bulunan personele orgeneral aylığının brüt tutarı baz alınarak sağlık hizmetleri tazminatı ödenecek. n Gülhane veya askeri tıp fakültelerinde ihtiyaç olması durumunda Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hekimler TSK'da görevlendirilebilecek.

Branşa göre hasta

SGK tarafından branş bazında sözleşme yapılan özel sağlık kuruluşları ve vakıf üniversiteleri, yalnızca sözleşme yaptıkları branşlarda hasta kabul edebilecek. Muayenehane açanlar, hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak kaydıyla hastaların teşhis ve tedavisini yapabilecek. Sözleşmeli statüde olanlar da dahil olmak üzere mahalli idareler ile kamu tabipliklerinde çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan tabipler, iş yeri hekimliği yapabilecek.

NERELERDE ÇALIŞACAKLAR?

Hekimler şu kuruluşlardan yalnızca birinde görev yapabilecek:

Kamu kurum ve kuruluşları

Sözleşmeli çalışan özel sağlık kuruluşları

Sözleşmeli çalışan vakıf üniversiteleri

Sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kuruluşları n Sözleşmesi bulunmayan vakıf üniversiteleri

Serbest meslek icrası

Sorumluluk sigortası zorunlu

Uzman doktorlar, 'tıbbi kötü uygulama' nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlarla, kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorunda olacak. Söz konusu sigorta priminin yarısı kendileri tarafından, diğer yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda ise kurum bütçelerinden ödenecek. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan ya da mesleklerini serbest yapan doktorlar da mesleki mali sorumluluk sigortası yaptıracak.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 10:43

İLGİLİ HABERLER