Dünya
  • 24.9.2024 22:34

Dünya liderleri İsrail'in Lübnan'a yönelik yoğunlaşan saldırılarına tepki gösterdi

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları sürerken, dünya liderleri, 500'den fazla kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açan son saldırılara tepki gösteriyor.

İşte dünya liderlerinden bazılarının görüşleri:

Çin : Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İsrail'in Lübnan'daki ölümcül hava saldırılarını sert bir dille eleştirerek, kendisinin ve hükümetinin "uluslararası düzenin temel normlarını ihlal eden eylemleri şiddetle kınadığını" söyledi.

İran : Ülkenin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, Lübnan'a düzenlenen saldırıların ardından İsrail'i "tehlikeli sonuçlar" konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler: BM Genel Sekreteri António Guterres, dünya liderlerinin Salı günü BM Genel Kurulu için bir araya gelmeye hazırlandığı sırada, Pazartesi günü İsrail ve Hizbullah'ı derhal çatışmayı durdurmaya çağırdı . 

Avrupa Birliği: AB dış politika şefi Josep Borrell, Lübnan'daki İsrail saldırılarından kaynaklanan ölüm sayısının "endişe verici" olduğunu söyledi ve BM Güvenlik Konseyi'ni "rolünü oynamaya" çağırdı. Borrell,  X'te "Savaşa giden yolu acilen durdurmamız gerekiyor. Her iki tarafın da derhal ateşkes uygulaması gerekiyor" dedi .  

ABD Başkanı Joe Biden, Pazartesi günü Oval Ofis'te Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkanı ile yaptığı ikili görüşmenin başında, "Ekibim, muhataplarıyla sürekli temas halinde ve insanların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak şekilde gerilimi azaltmak için çalışıyoruz" dedi.

Katar: Katar Dışişleri Bakanlığı hava saldırılarını kınayarak , "Bu gerçek, krizleri daha da derinleştiriyor, bölgeyi uçurumun eşiğine getiriyor ve bölgesel ve uluslararası alanda derin etkilere yol açacak daha fazla gerginliğe maruz bırakıyor" dedi.

Mısır: Mısır, Lübnan'la dayanışma içinde olduğunu ifade eden bir bildiri yayınlayarak , Lübnan'ın egemenliğine ve topraklarına yönelik her türlü ihlalin "kesinlikle reddedildiğini" belirtti. 

Ürdün : Ürdün ayrıca Lübnan'la dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve BM'nin harekete geçmesi çağrısında bulundu. Ülkenin dışişleri bakanı Ayman Safadi, "İsrail, uluslararası toplumun yasalarını ve değerlerini korumada başarısız olması nedeniyle bölgeyi kapsamlı bir bölgesel savaşın uçurumuna doğru itmeye devam ediyor" dedi.

 


 

Güncellenme Tarihi : 24.9.2024 23:08

İLGİLİ HABERLER