EMNİYET: "GÖZALTINA ALINANLARIN YAKINLARINA HABER VERMEMEK İHRAÇ GEREKTİREN DİSİPLİN SUÇU"
KAYNAK : Haber Vitrini
BAYAZIT CEBECİ
ANKARA - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Arslan, huzur operasyonlarının artık yapılmadığını belirterek, "Polis, suç şüphesi varsa, belli kurallara uyuyorsa üst araması yapıyor. İnsanları potansiyel suçlu olarak görmüyoruz. Bir kişinin rahatı için yüz kişiyi rahatsız ediyorsanız polis bunda yok" dedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Arslan, haftalık olağan basın toplantısına dün vefat eden eski Emniyet Genel Müdür Yardımcılarından Nihat Rüştü Kırcalı'nın yakınlarına başsağılı dileyerek başladı. Arslan, gözaltına alınan şahısların yakınlarına bilgi verilmesi konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 'Gözaltı Büro Amirliği' ve Gözaltı İzleme Birimi' kurulduğunu belirterek, 24 saat esasına göre çalışan bu birimlerinin isteyen vatandaşların yakınlarına gözaltına alınıp alınmadığını bildiridiğini söyledi.
Ramazan Bayramı'nda meydana gelen kazalar hakkında da bilgi veren Arslan, 4 günlük bayram tatili süresince 66 ölümlü trafik kazasında 99 vatandaşın hayatını kaybetiğini 186 vatandaşın ise yaralandığını açıkladı.
Servis araçlarındaki 'Dur' işaretine diğer araç sürücülerin riayet etmeleri konusunda bir genelge yayınlandığını hatırlatan Arslan, okul servis araçlarında yararlanan öğrenciler araçtan inmeleleri veya binmeleri tamamlanıncaya kadar 'dur' işaretinin sürekli olarak yakılması, bu talimata arkadan gelen diğer araç sürücülerinin mutlaka uyararak indirme veya bindirme işlemi tatamlanıncaya kadar durmalarının sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.
Arslan, 2003 yılında trafik cezalarının artırıldığını belirterek, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan Vergi Usul Kanunu'nun Genel Tebliği'nin Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini ve 2003 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 59 olarak tespit edildiğini kaydetti. Arslan, artırılmış orandaki cezaların 01 Ocak 2003 tarihinden itibaren gevçerli olacağını söyledi.
ALKOLLÜ SÜRÜCÜLERLE İLGİLİ SANSÜRE YETKİLİ MAKAM DEĞİLİZ
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Arslan, toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, "Alkollü sürücülerin görüntülenmesinde sansür mü uygulanacak?" şeklindeki sorusuna Arslan, "Sansür bizim haddimize değil. Basın kanununda sansür nedir,nerelerde sansür var belli. Sık sık gündeme polisin eksiği olarak gündeme getirilmekte. Polis özellikle gösteriyor gibi bir anlayış ve inanınış sözkonusu. Biz insan haklarına saygılı, özgürlüklerin güvencesi olan bir teşkilatız o halde insanların haklarının ihlal ederek basın karşısına çıkarılmasına karşıyız. Ceza kanunu kapsamında suç olduğu görülüyor. Biz bu suça karışmış olmamak için özellikle bizim tarafımızdan buna sebep olunmaması için hatırlatıyoruz. Sansür amaçlı değil. Sansüre yetkili makamda değiliz" cevabını verdi. "Uzaktan çekim yapabilecek değil mi" şeklindeki soruya Arslan, "Çekmek bizim sıkıntımız değil. Seçimde yayınlamak konusunda o suç bizim değil, biz ona sebep olmayacağız" karşılığını verdi.
"Gözaltı kurumlarının sağlıklı çalışmadığı konusunda şikayetler var, gözaltı kurumları sizce sağlıklı çalışıyor mu" yönündeki bir başka soruya Arslan, Sağlıklı çalışması için var gücümüzle çalışıyoruz. Amacımız, insan haklarına saygılı olmak, gereksiz özgürlükleri kısıtlamakak. Bir kişinin sanık olarak yakalanması bile onun suçlu olduğunu göstermez. Kanuni haklarını da engellemez. Herhangi bir şi gözaltına alındığında yakınlarına bildirilmek zorunluluğu var" diye cevapladı.
''Gözaltına alınanın yakınlarına haber verilmemesi suç mu?" yönündeki soruya Arslan, "Her şeyden önce disiplin suçu, disiplin suçu da ihracı getirir" cevabını verdi. Rize'de bir polisin güvercinleri ezdiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Arslan, "Polis insan haklarına saygılı olduğu kadar çevre bilincide gelişmiş, her türlü canlıya da iyi davranmak zorunda olduğunu biliyor. Köpek eğitim merkezlerine giderseninz, polisin hayvanlara ne kadar iyi davrandığını görürsünüz" cevabını verdi. "Huzur operasyonları insan haklarına uygun mudur" şeklindeki bir başka soruya Arslan, "Huzur operasyonlarına zaten artık yapmıyoruz. Polis suç şüphesi varsa belli kurallara uyuyorsa üst araması yapıyor. İnsanları potansiyel suç olarak görmüyoruz. Bir kişinin rahatı için yüz kişiyi rahatsız ediyorsanız polis bunda yok. İnsanları rahatsız etmemek, tam tersine insanları rahat ettirmek bizim görevmiz. Yapılan bir yanlışlık. Belki bir zaman yapılıyordu ama şimdi yapılmıyor" karşılığını verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:54