Erdoğan: Vesayetçilerin önüne cübbesini serenleri gördük
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu.
Türk yargısına musallat olan zihniyete amansız bir mücadele yürüttüklerini belirten Erdoğan, "Uyduruk davalarla, başbakan ve bakanların asıldığı, yüz kızartıcı durumlara şahitlik ettik. Darbecileri ayakta alkışlayan, vesayetçilerin önüne cübbesini seren sözde yargı mensupları gördü. 2002'den bu yana ülkemizde adaleti hakim kılmak, insan hakları standartlarını yükseltmek için reform irademizi daima canlı tuttuk" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde konuştu.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başlıkları:
Son 19 yılda adliyede kapısını adaletin kapısı haline için tarihi nitelikte birçok adım attık.
Toplam 21 bin 844 hakim ve savcı görev yapmaktadır. Bugün bu sayıyı 22 bin 859'a yükseltmiş olacağız.
Adalete güvenin zedelendiği bir toplumda siyasi irade eksik kalmaya mahkumdur.
Adalet terazisinin doğru tartması kadar gecikmesi de önemlidir, geciken adalet adalet değildir.
Sadece modern ve ihtişamlı binalar yapmakla adaletin tesis edilemeyeceği bir gerçektir.
2021 yılı bitmeden yeni adliye binamızın temelini atmayı planlıyoruz.
"VESAYETÇİLERİN ÖNÜNE CÜBBESİNİ SEREN SÖZDE YARGI MENSUPLARI GÖRDÜK"
Adaletin tecellisi için sağlıklı çalışma ortamının önemi tartışma götürmez. Sadece modern binalar ile adaletin tesis edilmeyeceği de gerçektir. Temel şart, güçlü, tarafsız, bağımsız ve uluslararası normları özümsemiş bir hukuk sisteminin varlığıdır. Türk hukuk sisteminin açmazı, 10 yılda bir antidemokratik müdahaleye maruz kalmış olmasıdır. Bu ülke sadece belli siyasi görüşe ve meşrebe mensup hakim ve savcı almakla övünen adalet bakanları görmüştür.
Uyduruk davalarla, başbakan ve bakanların asıldığı, yüz kızartıcı durumlara şahitlik ettik. Darbecileri ayakta alkışlayan, vesayetçilerin önüne cübbesini seren sözde yargı mensupları gördük. Türk yargısına musallat olan zihniyete karşı da amansız bir mücadele yürüttük. 2002'den bu yana ülkemizde adaleti hakim kılmak, insan hakları standartlarını yükseltmek için reform irademizi daima canlı tuttuk.
YARGI PAKETLERİ
Yargı paketlerimizi hızla hayata geçirdik. 1. pakette hak ve özgürlükleri güçlendiren yaklaşımla, ceza muhakemesinde ciddi değişiklikler yaptık. 2. pakette infaz sistemimizin iyileştirme ve topluma yeniden kazandırma işlevini insan odaklı anlayışla güçlendirdik. İnfaz hakimliği ile mekanizmayı daha etkin hale getirdik. 3. pakette özel hukuk alanında sadeleştirici yenilikleri hayata geçirdik. 4. yargı paketi ile mağdur odaklı adalet anlayışımızı ortaya koyan yeniliklere imza attık. Masumiyet karinesini, lekelenmeme hakkını güçlendiren adli araçları sisteme kazandırdık.
Yargıya güveni en üst düzeye çıkarmak önümüzdeki dönemin de önceliklerinden olacak.
İŞ YÜKÜNDE YÜZDE 38'LİK DÜŞÜŞ SAĞLANDI
Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz. Bugün 1 hakime düşen dosya sayısı adli yargıda 709, idari yargıda 408'dir. İş yükünde yüzde 38'lik düşüş sağlandı. Bir başka yenilik de salonu dolduran gençleri ilgilendiren, hakim savcı yardımcılığıdır. Bu kurumu da yeni adli yılda hizmete sunacağız.
Güncellenme Tarihi : 27.9.2021 14:37