Gündem
  • 9.9.2024 09:21

Erdoğan'dan İsrail'e karşı İslam ittifakı çağrısı.. İşte o kritik iki ülke

Türkiye Başkanı, İsrail birlikleri tarafından Amerikalı bir kadının öldürülmesiyle ilgili Filistinli ve Türk yetkililerinin raporlarını takiben açıklamayı yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İslam ülkelerinin İsrail'in "artan yayılmacı tehdidine" karşı bir ittifak oluşturması gerektiğini söyledi .

Filistinli ve Türk yetkililerin, Cuma günü İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yerleşim birimi genişlemesine karşı düzenlenen protesto gösterisine katılan Türk asıllı Amerikalı bir kadının İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü açıklamasının ardından bu yorumu yaptı .

İstanbul yakınlarında bir İslami Okullar Derneği etkinliğinde konuşan Erdoğan, "İsrail'in kibrini, İsrail haydutluğunu, İsrail devlet terörünü durduracak tek adım, İslam ülkelerinin ittifakıdır" dedi.

Yetkili, Türkiye'nin Mısır ve Suriye ile ilişkileri iyileştirmek için attığı son adımların, Lübnan ve Suriye'yi de tehdit ettiğini söyledi.

Erdoğan, bu hafta Ankara'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi ağırladı ve 12 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleşen ziyarette, Gazze savaşı ve uzun süredir dondurulmuş olan ilişkileri daha da onarmanın yolları ele alındı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi bölgesel rakipleriyle gerginliği azaltmak için diplomatik çabalara başladığı 2020 yılında çözülmeye başladı.

Erdoğan, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin , 2011 yılında Suriye iç savaşının patlak vermesinin ardından ilişkileri koparan iki komşu ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi amacıyla Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a "her an" görüşme daveti göndereceğini söylemişti .

İsrail, Erdoğan'ın cumartesi günkü açıklamalarına ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

İsrail ordusu Cuma günkü olaydan sonra, bölgede açılan ateş sonucu bir kadın yabancının "öldürüldüğü" yönündeki raporları incelediğini söyledi. Olayın ayrıntıları ve kadının vurulduğu koşullar inceleniyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze ve Ramallah'ı “işgal etmekle” yetinmeyeceğini, sıranın Suriye ve Lübnan gibi diğer ülkelere de geleceğini doğruladı ve Türkiye-Suriye-Mısır ekseninden bahsetti.

Türkiye'nin kuzeybatısındaki Kocaeli ilindeki İmam ve Hatip Okulları öğrencilerinin katıldığı konferansta Erdoğan bir dizi açıklama yaptı. Bunlardan en öne çıkanları şöyle:

 "İsrail terörüne karşı durmak bizim için İslami ve dini bir görevdir, aynı zamanda milli bir meseledir."

" Filistin toprakları, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1918'de oradan çekilmesinden bu yana Siyonistlerin santim santim işgaline maruz kaldı."

İsrail, Gazze Şeridi'nin ardından Batı Şeria'da da "soykırım" yaparak bu bölgeleri işgal etmeye çalışıyor.

İsrail, 7 Ekim'den bugüne kadar "17.000'i çocuk olmak üzere 40.000 masum sivili öldürdü ve çocuk, kadın, genç erkek, yaşlı ayrımı yapmadan barbarca kanlarını döktü."

"Gazze'de yaşananlar İsrail ile Filistin arasındaki bir savaş değil, yayılmacı Siyonizm ile vatanlarını savunan Müslümanlar arasındaki bir çatışmadır."

"İsrail (Gazze'de) durmayacak, böyle devam ederse Ramallah'ı da işgal edecek ve Lübnan, Suriye gibi diğer bölge ülkelerine sıra gelene kadar diğer bölgeleri de aklında tutacak."

"Vatanımızın Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki topraklarına göz dikecekler, önlerinde fotoğraf çektirdikleri haritalarla Gazze'den memnun olmayacaklarını açıkça ilan edecekler."

Beni “Hamas Müslümanlar adına direniyor, sadece Gazze'yi değil, İslam topraklarını ve Türkiye'yi de savunuyor” demeye iten de bu.

"İslam ülkelerinin böylesine kritik bir dönemde dikkatli olmaları, yaklaşan tehlikeyi fark etmeleri ve aralarındaki iş birliğini güçlendirmeleri gerektiğini" vurguladı.

"Mısır ve Suriye ile ilişkilerimizde attığımız adımlar, büyüyen yayılmacı tehdide karşı bir dayanışma ekseni oluşturmayı amaçlıyor."

Erdoğan, tüm İslam ülkelerine "sınırının ne olacağı belli olmayan İsrail işgaline karşı tavır alma" çağrısında bulundu.

"İsrail'in kibirini, zorbalığını ve devlet terörünü durduracak tek adım İslam ülkeleri koalisyonudur."

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden Cuma günkü olayla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Güncellenme Tarihi : 9.9.2024 09:28

İLGİLİ HABERLER