Gündem
  • 9.9.2024 09:09

Bloomberg : ABD Kızıldeniz savaşını kaybediyor

ABD Kızıldeniz savaşını kaybediyor; küresel yankılar takip edecek:

Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin giderek artan yetenekleri ve stratejik su yollarına deniz erişimini belirlemedeki başarıları bir raporda vurgulandı.

Bloomberg'in haberine göre , Yemen Silahlı Kuvvetleri (YAF), Filistin halkını desteklemek amacıyla yürüttüğü başarılı askeri deniz harekâtıyla ABD'yi "tartışmalı bir şekilde" yendi .

Yemen'deki Ensarullah, ABD öncülüğündeki küresel düzene yönelik "en büyük sürprizi" ve "uğursuz" eylemleri öne sürdü. Dış ilişkiler uzmanı Hal Brands,  Bloomberg için yazdı .

Brands, Yemenlilerin son yıllarda küresel ticaret yolları üzerinde kendini ilan eden ABD'ye karşı "en büyük meydan okumayı" gerçekleştirdiğini ve "bu arada yorgun bir süper gücü yendiklerini" açıkladı. 

Yemen Silahlı Kuvvetleri, Kızıldeniz, Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nda seyreden İsrail bağlantılı gemilere ambargo koymayı umarak 2023'ün sonlarında Filistin'e destek amacıyla bir deniz harekâtı başlattı. 

Yemen'in Kızıldeniz'i Arap Denizi'ne bağlayan Bab el-Mandeb Boğazı'ndaki stratejik konumu nedeniyle, ülkenin silahlı kuvvetleri boğazdaki gemilerin hareketini kolayca sınırlayabilmiştir. Bloomberg raporuna göre, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan  Süveyş Kanalı'ndaki trafik yarıdan fazla azalırken, Akaba Körfezi'ndeki İsrail limanı Eilat, YAF'ın operasyonları nedeniyle iflas etti. 

Brands, SOUNION petrol tankerine karşı gerçekleştirdikleri son saldırıya dikkat çekerek ,  "Aradan neredeyse bir yıl geçmesine rağmen, grubun caydırılmış olmaktan çok cesaretlendiği görülüyor" diye yazdı .

Raporda ayrıca ABD'nin Ocak ayından bu yana destek kampanyasına karşı koyma çabalarının "en iyi ihtimalle orta düzeyde" olduğu belirtildi. YAF'ın nispeten daha ucuz ve daha küçük yetenekler aracılığıyla "hayati önem taşıyan denizlere erişimi nasıl kontrol edebildiği" vurgulandı.

Ensarullah'ın destek kampanyasının etkilerine, ABD düşmanları arasında bir tür "stratejik sinerji" de ekleniyor. 

Aşırı zorlanan ABD ordusu tırmanıştan kaçınıyor 

ABD, ayrıca, dünya hegemonunun artık rakiplerine gücünü yansıtmak için ihtiyaç duyduğu askeri varlıkları sunamayacağı anlamına gelen "askeri aşırı genişleme" nedeniyle ülkede bir tırmanışın önüne geçti. 

Uzman, "Asıl mesele, Washington'un gergin bir bölgesel durumu daha da alevlendirme korkusuyla daha sert önlemler almaktan çekinmesidir" dedi. 

Bloomberg  haberinde , Yemen ve müttefiklerinin "karşılaşmayı kendi tercih ettikleri sıcaklıkta tutmaya" çalıştığı, bunun nedeninin de ABD'nin daha sert önlemler almaktan kaçınması olduğu ifade edildi. 

Ayrıca yaşananlar, ABD ordusunun, başka yerlerde tehlikeye atmayacak daha büyük bir harekâta girişmek için yeterli silah ve askeri sistemden yoksun olduğunu gösteren "yorgunluğunu" da ortaya koyuyor. 

Raporda, Kızıldeniz meselesinin ve Ensarullah'ın giderek güçlenmesinin, bu yıl içinde ABD başkanlığına kim seçilirse seçilsin, bir sorun olacağı sonucuna varıldı. 

"2025'te kim başkan olursa olsun, Amerika'nın Kızıldeniz mücadelesini kaybettiği ve bunun küresel çapta yaratabileceği tüm olumsuz sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacak."

Güncellenme Tarihi : 9.9.2024 09:21

İLGİLİ HABERLER