Gündem
  • 9.9.2024 09:03

İran Başkent Tahran'ı değiştiriyor

İran cumhurbaşkanı başkentin Tahran'dan ülkenin güneyine taşınması çağrısında bulundu

İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran liderliğinin ülkenin siyasi ve ekonomik merkezlerini Körfez kıyılarına yakın güney sınırına taşımaktan başka seçeneği olmadığını söyledi.


İran Fars Haber Ajansı Pezeshkian'ın şu sözlerini aktardı: "Ülkenin başkenti Tahran, başkentin merkezini taşımaktan başka çözümümüz olmayan sorunlarla karşı karşıyadır." başta ekonomik olmak üzere bir dizi husus için sermaye.

"Mevcut gidişatı sürdürerek ülkeyi kalkındırmak mümkün değil. Tahran'a güneyden ve denizden kaynak getirmeye devam etmek, sonra bunları ürüne dönüştürüp ihracat için tekrar güneye göndermek istiyorsak bu olur" Rekabet gücümüzün daha da azalmasına yol açacaktır."

Aynı zamanda yeni başkent merkezinin seçilmesinin ardından tüm hükümet dairelerinin buraya taşınacağını, ardından Tahran sakinlerine cumhuriyetin yeni başkentine taşınma fırsatı verileceğini vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı, "su kıtlığını" İran başkentinin en önemli sorunlarından biri olarak değerlendirdi ve "Tahran'ı kalkındırmak için gösterilen her türlü çabanın zaman kaybından başka bir şey olmadığını" ekledi.

İran başkentinin taşınması projesi daha önce 2004 yılında, o zamanki Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Hasan Ruhani'nin, bu konseyin, kendi kararları nedeniyle başkenti taşımak için "orta ve uzun vadeli planlar" üzerinde çalıştığını duyurmasıyla önerilmişti. “Deprem tehlikesi” olarak nitelendirildi. Mahmud Ahmedinejad hükümeti döneminde de başkentin taşınması gerektiği gündeme getirildi ancak sonuç alınamadı.

Aralık 2013'te, Ruhani'nin cumhurbaşkanlığının ilk aylarında İran Parlamentosu, siyasi ve idari başkentin Tahran'dan başka bir yere taşınması konusunda prensipte anlaşmıştı. Ancak Meclis bu konuda nisan ayında mutabakata vararak 2015 yılında “Ülkenin siyasi ve idari merkezinin Tahran üzerinden organize edilmesi ve azaltılması olasılığı” başlığıyla projeyi tamamladı. Koruma Konseyi projeye şeriat hukukuna veya anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etmedi ancak buna rağmen başkentin taşınması projesi İran'da herhangi bir sonuç vermedi.

Güncellenme Tarihi : 9.9.2024 09:06

İLGİLİ HABERLER