Eşek derisi de istiyorlar, kurtlu elma da
ANKARA - Küresel ekonomik krize rağmen 2011 yılını rekor ihracat rakamıyla tamamlayan Türkiye'ye, çok değişik ürünler için talep yağarken, genişleyen ürün yelpazesi içinde, eşek derisinden kurtlu elmaya, domuz postundan kavun-karpuz kabuğuna, tabuttan vişne sapına, tavuk bacağından kurtlu elmaya ve kurutulmuş kefal yumurtasına kadar çok ilginç ürünleri ithal etmek isteyenler da bulunuyor.
İhracatçı birlikleri bültenlerinden yapılan derlemeye göre, Avrupa ve ABD pazarının miktar ve kalem olarak Türk ürünlerine talebi fazla olurken, bunları Ortadoğu ve Arap ülkeleri izliyor. Türk ihracatçıları Belize, Virgin Adaları, Ceuta ve Mellilla, Lesotto, Mayotta, Tuvalı, Kape Verde, Cayman adaları gibi haritada yeri bile zor bulunan ülkelere bile ihracat yapıyor.
-Eşek derisinden vişne sapına
Ülkelerin ithalat şirketleri, eşek derisinden domuz postuna, vişne sapından salyangoza, tavuk bacağından kahve kavurma makinesine, hayvansal iç yağı, dondurulmuş karides, kadın saçı, kuş tüyü ve kurutulmuş kefal yumurtasına kadar çok sayıda ilginç mal istiyor. Türkiye'de basılan Kur'an-ı Kerim'e de Avrupa ülkelerinden yoğun ilgi bulunuyor.
Geleneksel Türk yemekleri, milli içecek sayılan rakı ve boza, Türk şarabı, Türk lokumu, döner bıçağı, çemen, halı, ponza taşı, hayvansal iç yağı, atık yağ, baklava, seccade de çok talep gören ürünler arasında yer alıyor.
-Tüketilmeyen ürünler fırsat kapısı-
Türkiye'de pek tüketilmeyen ürünler de ihracatçılar için adeta fırsat kapısı. Kurbağa ve tavuk bacağı ve organik olduğu gerekçesiyle tercih edilen kurtlu elma gibi ürünlerin ihracatçıya ciddi karlar bıraktığı belirtiliyor. Türkiye'de tüketilmeyen bu tür ürünler özellikle Avrupa ve Uzakdoğu'da alıcı buluyor.
-Kozmetik sektörünün ilginç talepleri-
Özellikle kozmetik sektöründe kullanılmak için kavun, karpuz, turunçgil kabukları, kayısı ve zerdali çekirdeği, keçi boynuzu, meyan kökü yurt dışından gelen en fazla talepler arasında yer alıyor. Salyangoz ihracatının da girişimcilere ciddi karlar bıraktığı belirtiliyor. Türkiye'de tüketilmeyen salyangoz daha çok Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat ediliyor.