Sağlık
  • 5.2.2008 06:32

ESTETİK AMELİYATLARI NEDEN PATLADI?..

Dr. Yusuf Can, Türkiye'de magazin programlarının estetik ameliyatların çığ gibi büyümesinde çok etkili olduğunu, gençlerin güzelleşmek kaygısıyla bıçak altına yattığını belirtti. Dr. Can, "Estetik ameliyat yaşı 16'ya düştü. Bu çok tehlikeli bir durum" dedi.

Gençlerin burun ameliyatı yaptırmasına nasıl bakıyorsunuz?


Son dönemlerde herkes burun ameliyatı yaptırıyor.

Sizce bunun nedeni ne?

Son yıllarda özellikle gençler arasında başta burun estetiği olmak üzere genelde estetik ameliyatlarda ciddi bir artış oldu. Bunda 'Medya faktörünün (özellikle bazı magazin programlarının) rolü büyük. Bu yeni bir trend gibi. İnsanlar hayatlarının bir dönemlerinde yeni bir başlangıç yapmak, yeni bir sayfa açmak, daha bir özgüven kazanmak, mutlu olmak için ameliyat oluyorlar. Tabii bunların yarıya yakın kısmı aynı zamanda burun tıkanıklığı, baş ağrısı, gece çok sıkıntılı uyanmak, sabah yorgun uyanmak gibi sağlık problemleri ile başvuruyor. Güzellik ve estetik açıdan çok ciddi ve gerçekçi olmayan beklentiler içine girmemek kaydı ile operasyonun olumsuz bir yanı yok.

YAZIN ESTETİK OLMAZ

Burun ameliyatları kaç yaşından itibaren yapılabilir?

Eskiden genel anlamda burun operasyonları için 18 yaş alt sınır kabul edilirdi. Günümüzde kızlarda 16 yaş, erkeklerde 17 yaş itibarı ile bu operasyon yapılabiliyor.

Ameliyat olmak için uygun bir mevsim var mı? Yoksa her zaman yapılabilir mi?

Operasyon için şu mevsim iyidir diye bir şey yok. Uygun koşullarda her mevsimde yapılabilir. Ama olanaklar dahilinde sıcak yaz ortası yerine, serin mevsim tercih edilebilir. Burun ameliyatlarından sonra 8 hafta güneş gözlüğü takmamak ve güneşlenmemek uygundur.

Burun ameliyatlarını KBB uzmanı olmayan bir doktor yaparsa sorun yaşanabilir mi?

KBB uzmanları tüm ihtisas döneminde burun fonksiyonları, burun fizyolojisi- anatomisi, burun şekil bozuklukları, burun hastalıkları ve bunların tedavisi konusunda temel ve ilerlemiş eğitimleri alırlar. Bu bakımdan kendisini iyi yetiştirmiş bir KBB uzmanı burun ile ilgili sorunları çözmede çok iyi sonuçlar alır.

Ne tür sorunlar yaşandığı zaman bir uzmana baş vurmak gerekir?

Burun tıkanıklığı, burundan rahat-sağlıklı nefes alamama, baş ağrısı, geceleyin huzursuz, sıkıntılı uyuma, sabah baş ağrısı ile veya dinlenememiş uyanma, gün içi halsizlik, yorgunluk, uykuya meyil, dikkatini toparlayamama, kendisini işe (veya öğrenci ise derslere) tam olarak verememe, konsantrasyon eksikliği, bir efor harcarken, merdiven çıkarken veya spor yaparken çabuk yorulma, performans düşüklüğü vs.

Ameliyat gerektiren sorunlar nelerdir? Her yaşanan sorunun çözümü ameliyat mıdır?

Yukarıda saydığımız sorunlar bir KBB uzmanı tarafından değerlendirildikten sonra ameliyat için karar verilir. Şüphesiz burun ile ilgili her sorunun çözümü ameliyat değildir ve olmamalıdır. Örneğin Alerjik Rinit, Alerjik Rhinosinüzit, Akut ve Subakut sinüzitler, Vazomotor Rinit gibi baş ağrısına , burun tıkanıklığına neden olan hastalıklarda öncelikle uzun süreli medikal (İlaç) tedavi uygulanmalı ve mümkün olduğunca alllerjenlerden kaçınılmalıdır.

DOKTOR SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Operasyon sonrası hastanede ne kadar kalmak gerekir?

Operasyon sonrası hastamız aynı gün akşam yada ertesi gün hastaneden taburcu edilebilir.

Burun ameliyatı için doktor seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Bu gerçekten çok çok önemli ve çok hassas bir konu. Çünkü ister sadece estetik burun ameliyatı olsun ister burun tıkanıklığınedeni ile ameliyat olsun veya her ikisini birden olsun birçok insan ameliyat sonrası mutsuz, tatmin olmamış ve hayal kırıklığı içindedir. Burun sırtından aşır kemik alınması (semer burun), burun ön desteğini kabetmesi (boksör burnu ), burun ucunun düşmesi vs. Doktor seçiminde özellikle bu konuda ciddi ilgisi, bilgisi ve birikimi olan uzmanlara başvurulmalıdır.

Türkiye de burun ameliyatı yoğunluğu yurt dışına oranla nasıl?

Burun ile ilgili farklı konularda kurslar, seminerler ve kongreler nedeni ile birçok ülkede bulunduğumdan şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye'de özellikle estetik amaçlı burun operasyonları yurtdışına göre oldukça yüksek ve son yıllarda giderek bu oran daha da artmaktadır. Adeta estetik patlaması yaşanıyor. Son yıllarda başta Almanya olmak üzere Hollanda, Belçika, İngiltere vs. yurtdışından da hastalar gelmektedir.

Burun estetiği yaptırmak için size hangi yaş grubunda hastalar geliyor?

Aslında her yaş grubundan hastalar geliyor, 17 yaş ila 68 yaşlarında hastalarımız oldu. Ama daha çok 20 ila 45 yaşları arasında oluyor.

Burun ameliyatlarında son yenilikler neler?

Burun ameliyatlarında endoskopların kullanılmaya başlanması, ameliyat sonrası tampon değil nazal silikon kullanılması, ameliyatlarda mümkün olan en az parçanın çıkarılarak burnun doğallığı ve fonksiyonlarının korunması, yapısal rinoplasti tekniği uygulanılarak ameliyat sonrasında çökme ve burun ucu düşmelerinin önlenmesi , yeni kullanılan Greftleme teknikleri ile uzun vadeli güzel sonuçların alınması, burunda radyofrekans kullanımı vs..tüm bu yenilik ve teknikler hastaların daha konforlu ve rahat bir ameliyat sonrası geçirmesi ve daha mutlu olması için.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:00

İLGİLİ HABERLER