Dünya
  • 9.6.2024 23:24

Ezici bir yenilgi alan Macron meclisi fesh edip erken seçim kararı aldı

Aşırı sağın kazanımları Avrupa siyasetini sarstı..

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB çıkış anketinin Fransız aşırı sağında tarihi bir yükseliş göstermesinin ardından ülkesinin parlamentosunu feshetti ve erken seçim çağrısında bulundu .
Sandık çıkış anketleri Almanya ve Avusturya'da aşırı sağ partilerin kazanımlar elde ettiğini gösterirken , AB'nin 27 üye ülkesinin birçoğunda oylama hâlâ devam ediyor.
Ancak ana akım merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) Brüksel'deki en büyük siyasi grup olmaya devam edeceği öngörülüyor ve lideri "soldan ve sağdan" aşırılıklara karşı koruma sözü verdi.
Dünyanın en büyük demokratik tatbikatlarından biri olan oylama, Ukrayna ve Gazze'deki savaşlardan göç ve iklim değişikliğine kadar çeşitli sorunlarla boğuşan AB için çok önemli bir zamanda gerçekleşti.

Avrupa parlamentosu seçimlerine katılımın %51 olduğu tahmin ediliyor.

Onaylandığı takdirde bu, 1994 yılından bu yana görülen en yüksek katılım olacak.

Tahmin, 2019'daki %50,66'lık katılımdan biraz daha yüksek.

Çıkış anketi, İspanya'nın muhafazakar Halk Partisi'nin sosyalistlerin önünde olduğunu gösteriyor

İlk sandık çıkış anketi, İspanya'nın muhafazakar Halk Partisi'nin (PP) yüzde 33,2 oyla Sosyalist İşçi Partisi'ni (PSOE) geride bıraktığını gösteriyor.

Tahmin doğruysa bu, partinin oyların %20,35'ini aldığı 2019 Avrupa seçimlerine kıyasla önemli bir artış olacak.

İspanya'nın aşırı sağcı Vox partisi, partinin 2019'da kazandığının neredeyse iki katı olan %10,4 oyla üçüncü oldu.

Macron, Fransız parlamentosunu feshetti ve çıkış anketinde aşırı sağın güçlü bir şekilde ortaya çıkmasının ardından erken seçim çağrısında bulundu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin parlamentosu olan Ulusal Meclis'i feshetti ve çıkış anketinin Rönesans partisinin Pazar günü yapılacak Avrupa parlamento seçimlerinde aşırı sağ muhalefet tarafından ezileceğini göstermesinin ardından erken seçim çağrısında bulundu.

Fransız aşırı sağcı lider, sonuçların "Macron sonrası dönemin 1. günü" anlamına geldiğini söylüyor

Fransa Ulusal Ralli (RN) partisinin lideri Jordan Bardella, 9 Haziran'da Paris'teki Pavillon Chesnaie du Roy'da destekçilerine sesleniyor.

Fransa'nın Ulusal Ralli (RN) partisinin lideri Jordan Bardella, Avrupa seçimlerinde aşırı sağın güçlü bir gösteri yapmasının ardından Başkan Emmanuel Macron'u Fransız parlamentosunu feshetmeye çağırdı.

Bardella, partisi ile Macron'un Rönesans partisi arasındaki uçurumun Fransa cumhurbaşkanı için "acı bir inkar" olduğunu söyledi. 

Bardella Pazar gecesi yaptığı açıklamada, "Mevcut hükümetin bu benzeri görülmemiş yenilgisi bir döngünün sonuna ve Macron sonrası dönemin 1. gününe işaret ediyor" dedi.

Bardella, "Başkan, Fransız halkının bu gece gönderdiği mesaja sağır kalamaz" diyerek Macron'a sonuçları "not alması" ve Fransa'nın alt meclisi Ulusal Meclis'i feshetmesi çağrısında bulundu. 

Bardella'nın çağrısı, Fransız aşırı sağcı Marine Le Pen'in önde gelen isimlerinden biri tarafından da yinelendi ve Pazar günkü sonucun Fransız halkından Macron'a "çok açık bir mesaj" verdiğini söyledi. 

Çıkış anketi, Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Mitinginin Macron'un partisini geride bıraktığını gösteriyor

CNN'den Niamh Kennedy ve Xiaofei Xu'dan

Fransız aşırı sağcı Ulusal Ralli partisinin destekçileri, 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimleri sırasında sandıkların kapanmasının ardından Paris'te tepki gösterdi.

Fransız aşırı sağcı Ulusal Ralli partisinin destekçileri, 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimleri sırasında sandıkların kapanmasının ardından Paris'te tepki gösterdi.

Sarah Meyssonnier/Reuters

Fransa'daki sandık çıkış anketleri, aşırı sağ Ulusal Ralli (RN) partisinin yüzde 31,5 oyla birinci sırada yer aldığını gösteriyor; bu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rönesans partisinin iki katından fazla bir oy oranı.

Valerie Hayer liderliğindeki Rönesans oyların yüzde 15,2'sini alarak ikinci sıraya yerleşirken, Sosyalistlerin hemen önünde yüzde 14,3 oy aldı.

Fransa İçişleri Bakanlığı'na göre katılım, 2019'da düzenlenen önceki Avrupa seçimlerinden 2 puan daha yüksek olan %45,3 gibi rekor bir seviyedeydi.

 

Güncellenme Tarihi : 9.6.2024 23:33

İLGİLİ HABERLER