FETHULLAH GÜLEN BERAAT ETTİ
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'ndaki değişiklikleri dikkate alan mahkeme heyeti, Gülen'in avukatlarının beraat talebini kabul etti.
Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, Gülen'in avukatları Abdülkadir Aksoy ile Orhan Erdemli katıldı.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, geçtiğimiz duruşmada verdiği beraat talebinin reddi yönündeki esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Gülen'in avukatları ise daha önceki savunmalarını yineledi.
Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, Gülen'in 2000 yılında 10 yıla kadar ağır hapis istemiyle yargılandığı ve kesin hükme bağlanması ertelenen kamu davasından beraat ettiğini açıkladı.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, Gülen'in avukatları Abdülkadir Aksoy ile Orhan Erdemli katıldı.
Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, Gülen'in 2000 yılında 10 yıla kadar ağır hapis istemiyle yargılandığı ve kesin hükme bağlanması ertelenen kamu davasından beraat ettiğini açıkladı.
Karadeniz, Gülen hakkında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'na muhalefet eyleminden kamu davası açıldığını ve bu davanın, 4616 sayılı Dava ve Cezaların Ertelenmesi Yasası uyarınca kesin hükme bağlanmasının ertelendiğini bildirdi.
Gülen'in avukatlarının, 3713 sayılı Yasa'da yapılan değişiklik ve 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu'nun 7. maddesi uyarınca beraat talebinde bulunduklarını söyleyen Karadeniz, bu talep doğrultusunda, dava dosyasının yeniden ele alınarak incelendiğini ifade etti.
Karadeniz, yapılan inceleme sonrasında, Ankara 2 No'lu DGM'nin 10 Mart 2003'te verdiği ''kamu davasının kesin hükme bağlanmasının
ertelenmesi'' kararının kaldırılmasına, 3713 sayılı Yasa'da yapılan
değişiklik dikkate alınarak, Gülen'in ''sübut bulmayan ve unsurları
oluşmayan atılı suçtan beraatına'' oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi. Cumhuriyet Savcısı'nın kararı temyiz hakkı bulunuyor.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı 2000 yılında, Fethullah Gülen hakkında, ''laik devlet yapısını değiştirerek yerine dini kurallara dayalı bir devlet kurmak amacıyla yasadışı örgüt kurup, bu amaç doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğu'' gerekçesiyle 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesine göre, 10 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açmıştı.
Dönemin DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından hazırlanan 79 sayfalık iddianame, 12 bölümden oluşuyordu.
Fethullah Gülen'in 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın kesin hükme bağlanması, 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca ertelenmişti.
Gülen'in, 5 yıl içinde aynı cins veya daha ağır şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir suç işlemesi durumunda dava yenilenecek, bu süre içinde aynı cins veya daha ağır bir suç işlememesi durumunda ise dosya işlemden kaldırılacaktı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:07