Dünya
  • 9.2.2005 00:16

FİLİSTİN NASIL BİR DEVLET İSTİYOR?

ABD Dışişleri Bakanı Rice İsraillilere, barışın anahtarının Filistinlilerin bağımsız bir devlete kavuşması olduğunu söyledi. Peki Filistinlilerin istediği devletin önündeki engeller neler?

Filistinliler devletlerini, İsrail'in 1967'de işgal ettiği topraklar üzerinde kurmak istiyorlar. Yani Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te.

Ancak İsrail, Doğu Kudüs'ün kontrolünü bırakmak istemiyor. Ayrıca 1967'den bu yana işgal altındaki topraklarda çok sayıda Yahudi yerleşim birimi kurmuş durumda. Bunlar uluslararası hukukta yasadışı olarak tanımlanıyor.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki yerleşimlerden çekilme planına gelince. Plan çerçevesinde bu yerleşimlerin sadece küçük bir bölümü boşaltılacak.

İsrail'in, özellikle, Batı Şeria'daki Filistin topraklarının içine doğru uzanan büyük ölçekli Yahudi yerleşimlerini boşaltmak gibi bir niyeti yok.

Filistinliler, 1967 sınırlarından öncesine dayanan bir devletin yaşama şansının olmadığını belirtiyor. Ayrıca bunun teklif edilmesini de adil bulmuyorlar.

İsrail'in 1948'de kuruluşundan önceki toprakların tamamını kapsayan asıl taleplerinden zaten geri adım attıklarını söylüyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri'nin devreye son girişiyle iyimser bir hava oluşmuş durumda. Ancak İsrail ile Filistin arasında, temel konulardaki fikir ayrılığı hala çok derin.

 
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:03

İLGİLİ HABERLER