Gündem
  • 17.10.2024 22:52

Filistinlilerin Sinwar öfkesi.. Bizi öldürerek bitiremezsiniz

Sinwar bir yıldan uzun süredir görülmedi

İsrail'in en çok aranan isimlerinden Yahya Sinwar, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 7 Ekim 2023'te başlamasından bu yana görülmedi.

Kendisinden neredeyse bir yıldır, eylül ayının ortalarına kadar kamuoyu önünde haber alınamamıştı.

Hamas'ın Telegram kanalına göre, 10 Eylül'de savaştan bu yana ilk açıklamasını yaparak Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'u seçim zaferinden dolayı tebrik etti.

Ertesi gün, ofisinden İsmail Haniye'nin, öldürülen selefinin ölümünden sonra taziyelerini sunanlara teşekkür eden mektuplar yazdığı söylendi. Ve 13 Eylül'de, o zamanki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a bir mektup gönderildi. CNN, Sinwar'ın mektupların yazarı olup olmadığını doğrulayamadı.

Sinwar, Haniyeh'in Temmuz ayında İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasının ardından Hamas'ın siyasi lideri olarak atandı. İsrail ile ilişkilerde selefinden daha katı olarak görülüyor ve   İran ve Hizbullah gibi müttefik İslamcı gruplarla işbirliği ve daha yakın bağları destekliyor .

"Adam öldürüldüğü için savaşı sonlandırmalısınız": Gazze'deki Filistinliler Sinwar'ın ölümüne tepki gösteriyor

Mohammad Al Sawalhi, Abeer Salman ve Antoinette Radford'dan

Gazze'deki bazı Filistinliler, CNN'e, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın öldürülmesinin savaşı sona erdireceğine inanmadıklarını söyledi.

Gazzeli Ebu Muhammed, CNN'e yaptığı açıklamada, Sinwar'ın "Filistin halkının sembolü" olduğunu düşündüğünü söylerken, Ebu Ahmed adlı bir başka kişi de Sinwar'ı "vatanının kurtuluşu için direnen" biri olarak tanımladı.

Abu Mohammad, CNN'e İsrail'in savaşı durdurmasını istediğini ancak bunun olacağından şüphe duyduğunu söyledi. "Adam öldürüldüğü için savaşı sonlandırmalısınız," dedi.

"Her gün onlarca kişinin öldüğü, hepsinin çocuk, kadın ve yaralı olduğu, yoğun bir şekilde öldürülme ve bombalamalardan acı çeken insanlar için savaşı sonlandırın. Kışın eşiğindeyiz ve insanlar sadece gökyüzündeki bir bulut tarafından korunan çadırlardalar," diye ekledi.

Yetkililere göre, savaş Gazze'de 42 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açarken, on binlercesinin de hastalıklarla, şiddetli açlıkla ve sürekli yerinden edilmeyle mücadele etmesine neden oldu.

“El Sinvar bir hedefti. Peki ya biz, yerinden edilmiş olanlar? Geçişlerin kapatılması ve çocuklara yiyecek ve içecek sağlanmaması durumumuzu suikasttan daha kötü hale getiriyor. Keşke İsrail beni öldürse. Kardeşlerim ve ailem öldü ve ben de huzur bulabilmem için kendi ölümümü diliyorum,” dedi Mamoud Jneid CNN'e.

 

 


 

Güncellenme Tarihi : 17.10.2024 23:22

İLGİLİ HABERLER