FLAŞ GELİŞME!.. BDDK DİNÇ BİLGİN'E AİT ATV VE SABAH GAZETESİ'Nİ SATIŞA ÇIKARDI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Etibank’ın borçlarının tahsili için Bilgin Grubu’na ait 53 yayın kuruluşunun isim ve imtiyaz hakkı satışa çıkarılıyor.
BDDK, yaptığı incelemelerde gruba ait 15 yayın organını tespit etti. BDDK, konuyu İstanbul Valiliği’ne ‘bilgi talebine ilişkin yazı’ ile bildirdi. Ancak valilik, yaptığı araştırmada Bilgin Grubu’nun gerçekte 53 yayının lisans hakkına sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Geçen hafta İstanbul Valiliği’ne başvuran BDDK, Etibank’ın eski hakim ortakları ve yöneticilerinin tazmin etmekle hükümlü oldukları kamu alacağının tahsili için tüm gayrimenkul üzerinde TMSF 1. Tahsil Daire Başkanlığı tarafından haciz konduğu bildirildi. Valilikten, Dinç Bilgin’e ait 15 yayının ne durumda olduğu hakkında bilgi talep edildi. Ancak BDDK, gruba ait 15 yayının varlığından haberdarken, valilik bu yayınların 53 ayrı isim ve imtiyaz hakkı olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca bu yayınlar için birçok ticaret ve vergi mahkemesi tarafından da haciz kararı bulunduğu kaydedildi.
Yayın kuruluşlarının, fonun alacaklarının ilgili hükümleri uyarınca Etibank’tan tahsil edilmesi gereken 452 trilyon lira alacağı karşılığında satışa çıkarılması planlanıyor. Ancak uzmanlar, gruba ait kuruluşların tabela şirket haline geldiğini ve birçoğu üzerinde farklı mahkemelerce verilen haciz kararı bulunduğundan satış işlemlerinin gerçekleşmesinin zor olduğunu belirtiyor. Gruba ait bu şirketler üzerinde tam 53 yayın hakkı bulunuyor.
İmar Bankası soruşturmasının yürütüldüğü bugünlerde BDDK, kamuoyunda ciddi eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Bankalara müdahalede geciktiği ve bazı ihmalleri bulunduğu iddia edilen BDDK, yaklaşık bir yıl aradan sonra ilk defa Bilgin Grubu’nun devlete olan borçlarının tahsili için harekete geçiyor. Hukukçular, mevcut yayın haklarının satışa çıkarılmasına yönelik talebin bir sonuç doğurmayacağına dikkat çekiyor. Bilgin Grubu’na ait birçok yayın kuruluşu ya sözleşme ile devredildi ya da 5 yıllığına kiralanarak haciz işlemlerinden kaçırıldı. Gruba ait yayın hakları ile ilgili, Beyoğlu, Kadıköy, İstanbul Adliyesi’nde haciz kararları bulunuyor.
Üzerinde farklı mahkemelerce vergi ve haciz kararı bulunan bu imtiyaz haklarının, ilgili kurumların BDDK tarafından satışını imkansız kıldığı belirtiliyor. BDDK’nın Etibank’taki kamu alacaklarının tahsili konusunda ağır davrandığına dikkat çeken uzmanlar, “Önce yapılması gereken işlemler sonra yapılınca devletin alacaklarının tahsili gittikçe güçleşti. Bu da BDDK yönetiminin hatalı tutumunu ortaya koyuyor.” diye konuştu. Hukukçular, Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun’un uygulanması durumunda bir malın ‘zoralım’ ve piyasada satılarak borcun tahsilinin mümkün olduğunu belirtiyor.
BDDK, Sabah’ın marka ve lisans haklarını 5 yıl süre ile kiralayan Bilgin Yayıncılık AŞ ile kiracı Merkez Gazete AŞ arasındaki bu işlemin, haciz alacaklısı olan TMSF’yi bağlamadığını ve bu işlemin ‘alacaklılardan mal kaçırma’ operasyonu olarak değerlendirdiğini bildirmişti. BDDK, Aralık 2002’de yaptığı yazılı açıklamada ayrıca, “Marka ve lisans haklarının temel dayanağını oluşturan imtiyaz (yayım) hakkının haczedilmiş olmasının, bu hakkın üçüncü kişilere kiralanmasına mani olmadığı; ancak ‘haciz koyduran alacaklının muvafakatının da alınması gerektiğini’ vurgulamıştı. Açıklamada şöyle denmişti: “Kaldı ki kurumumuzun bu konuda önceden verilmiş bir muvafakatı veya bu kiralama işlemini onaylayan bir icazeti de olmadığı ortadadır.” Kiralama işleminin, Dinç Bilgin’in TMSF’ye olan yükümlülüklerinde bir değişiklik meydana getirmediği vurgulanan açıklamada, “TMSF, haciz alacaklısı sıfatıyla haczettiği imtiyaz hakkını satışa sunabileceği gibi, imtiyaz hakkının değerini düşüren kira sözleşmesinin akdedilmesine yönelik tasarruf işleminin iptali yoluna da gidebilir.” ifadesine yer verilmişti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:35