UZAN SORUŞTURMASINI İZLEYEN HÜRRİYET VE STAR MUHABİRLERİ ARASINDA SAVAŞ ÇIKTI!..
ADNAN SULAR
İSTANBUL - Uzanlar'ın etrafındaki çember daralıyor. Uzan Grubu'na yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcılığı tarafından polise ulaşan 26 kişilik listeden, 16'sı emniyette alınan ifadelerinin ardından Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi.
Mali Şube Müdürlüğü'nde sorguları tamamlanan ve aralarında İmar Bankası'nın üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 16 kişi, adliyeye gönderilirken, aralarında Kemal Uzan, Hakan Uzan, Yavuz Uzan ve Bahattin Uzan'ın da bulunduğu 10 kişinin bugün polis ya da savcılığa teslim olmamaları halinde haklarında gıyabi tutuklama kararı çıkarılacağı öğrenildi. Uzanlar'ın mevcutlu olarak polise gelmek istemedikleri, avukatlarının vereceği bilgiler doğrultusunda polise ya da savcılığa gelebilecekleri belirtildi. Gözaltında tutuldukları süre içinde İmar Bankası'nda sahte bono satışı, kara para, off-shore ve usulsüz hisse devri fonlarında sorgulanan 16 kişinin ifadelerinde Hakan Uzan'dan gelen talimatlar üzerine imza yetkilerini kullandıklarını ve suçsuz olduklarını ifade ettikleri kaydedildi.
KİLİT İSİM MUSTAFA AKAR
İmar Bankası soruşturmasını derinleştiren polis, Uzan Ailesi'ne ulaşmak için işyeri ve ikametlerde aramalarını yaygınlaştırırken, yolsuzluk dosyalarının boyutlarını tam olarak ortaya koyabilmek için Uzanlar'a ait tespit edilen 159 şirketi mercek altına aldı. Bundan önceki bankacılık operasyonunda delil yetersizliğinden dolayı mahkumiyet kararlarının çıkmaması savcılık ve polisi titiz çalışmaya yöneltti. Polisin aradığı listede bulunan Merkez Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akar'ın yakalanarak ifadesinin alınmasıyla İmar Bankası'ndaki çifte hesap kaydının nasıl yapıldığının ortaya çıkartılacağı kaydedildi. İmar Bankası'nın otomasyon işlerini yapan ve bilgisayar kayıtlarının da tutulduğu Merkez Yatırım A.Ş.'nin faaliyetlerinin ortaya çıkarılmasıyla İmar Bankası'nda yaşanan usulsüzlüklerin daha net anlaşılacağı kaydedildi.
16 Ağustos günü Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın 26 kişi hakkında arama kararı çıkartılmasıyla birlikte 23 Ağustos günü sabah saatlerinde gözaltılar başladı. İlk gün 6 kişi gözaltına alınırken, 2 gün sonra kendi istekleriyle savcılığa gelen 10 kişi, soruşturmayı yürüten savcı tarafından ifadelerinin alınması için emniyete teslim etti. 4 gün boyunca gözaltında tutulan toplam 16 kişi hastane ve parmak izine götürülürken, emniyet önünde geceli gündüzlü nöbet tutan basın mensupları tarafından görüntülendi.
HABERLER POLEMİĞE NEDEN OLDU
Hürriyet ve Star muhabirleri arasında polemik yaşandı. Uzan Grubu'ndaki gözaltılar Hürriyet ve Star Gazetesi muhabirleri arasında polemiğe neden oldu. 26 Ağustos günü Hürriyet muhabirinin yaptığı bir haberde, "Emniyette bekleyen Star muhabirleri gözaltılar ile ilgili patronlarına bilgi veriyor" şeklinde ifade kullanıldı. Ertesi gün haberi misilleme yapan Satar Gazetesi de haber takibi yapan basın mensuplarının toplu fotoğrafını yayınlayarak, "Polis basına bilgi veriyor" şeklindeki haber manşetlere taşındı. AK Parti hükümetinin Teaş ve Kepez Elektrik le başlattığı ve İmar Bankası'yla hız kazanan yolsuzluk operasyonunda, haklarında yakalama kararı bulunan 26 kişiden 6'sının 23 Ağustos tarihinde yakalanmasıyla büyük bir hareketlilik yaşandı.
GAZETELER VE AVUKATLAR EMNİYETİ ABLUKA ALTINA ALDI
Yaklaşık 6 gün boyunca emniyette yatıp kalkan gazeteciler, 6 banka yöneticisinin yakalanması haberini yapmalarıyla birlikte ilk haber olarak geçerken emniyet binası önünde gerek Uzanlar'ın gerekse şahsi avukatlardan oluşan onlarca avukat, Mali Şube müvekkilleriyle görüşmeye çalıştı. Avukatlar da gazeteciler gibi günlerce emniyet koridorları ve giriş kapısında koşuşturdular. Operasyonun İstanbul ayağında önceden belirlenen 18 ayrı bölgede çalışmaları başlatıldı.
TÜM POLİS BİRİMLERİ TEYAKKUZDA
Soruşturmayla ilgili tüm emniyet birimleri teyakkuz haline getirildi. Özellikle Mali Şube Müdürlüğü, İstihbarat ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne bağlı özel olarak oluşturulmuş polis ekipleri tarafından aralıksız operasyonlar başlatıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı başkanlığında yürütülen soruşturmanın dikkat çeken yönü ise, AB Uyum Yasaları'na uygun hareket edilmesiydi. Suçludan önce, delilden yola çıkan "İstanbul polisi günlerdir Uzanlar soruşturmasında gözaltı yapamadı" yönünde basında çıkan haberlerin aslında AB kriterleri doğrultusunda hareket etmesine neden olmuştu. Operasyonlarda elde edilen çok sayıda bilgi ve belgelerin incelenmesinden sonra kişilere yönelen İstanbul polisi, ilk etapta 23 Ağustos tarihinde İmar Bankası'nın yöneticilerinden oluşan 6 kişiyi gözaltına aldı. Planlı düzenlenen çalışmalarda gözaltına alınan "Sahte hazine bonoları ve tahvilleri" hakkında sorguladıkları ileri sürüldü.
ZANLI YAKINLARI ELBİSE VE YİYECEK GETİRDİ
Mali Şube'de gözaltında bulunan yakınlarını ziyarete gelenler ise zanlılar ile görüştürülmedi. Ancak beraberlerinde valizler içerisinde getirilen elbiseler ve iç çamaşırlarının polis tarafından alınarak zanlılara teslim edildiği öğrenildi. Fakat yine poşetler içinde getirilen yemekler ise güvenlik için kabul edilmediği öğrenildi. Bu arada, zanlıların adliyeye çıkarılırken giymeleri için takım elbiselerinin de özel olarak hazırlandıktan sonra yine zanlılara teslim edilmek üzere polise verildiği ve bu elbiselerin zanlılara teslim edildiği de gelen bilgiler arasında. İlk gün gözaltına alınan banka yöneticilerinin üzerindeki giysiler ile adliyeye çıktıktan sonra üzerlerinde bulunan farklı kıyafetler bu gözlemleri doğruladı.
Zanlıların gözaltında bulundukları süre içinde yemek siparişi verdikleri ve yemeklerin de dışarıdan temin edildiği öğrenilirken, zanlıların pizza ve pide siparişi verdikleri ileri sürüldü.
SORGUDA AVUKATLARDA YER ALDI
Mali Şube'de ifade alımı esnasında bazı avukatlar da hazır bulundu. Emniyette sorgulanan zanlıların ilk gün susma hakkını kullandıkları, ancak ikinci gün bazı avukatların devreye girmesi ile sorulan sorulara kısa cevaplar vererek konuştukları öne sürüldü. Zanlıların ifade vermeye başlaması ve avukatlarının da sorguya katılması sonucu ikinci gün, ek süreye ihtiyaç duyulduğu gelen bilgiler arasında. Bu gelişmeler cereyan ederken 25 Ağustos tarihinde yine aranan listesinde isimleri yer alan 10 kişi sırasıyla Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na giderek teslim oldular. Ancak Şişli Savcılığı zanlıların hepsini bir arada sorgulamak isteyince, Mali Şube'ye teslim edildi. Savcı ifadelerinin alınması için Mali Şube ekiplerini devreye sokunca zanlılar, Mali Polis tarafından gözaltına alındı. Ve ardından Haseki Hastanesi'ne gönderilerek, sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından zanlılar, parmak izleri alındıktan sonra, tekrar sorgulanmak üzere Mali Şube'ye geri getirildi. Aranan 26 kişiden 16 kişi bugün Şişli Adliyesi'ne sevk edilirken, bugün 2 kişinin daha Şişli Adliyesi'ne teslim oldukları kaydedildi. Kemal, Hakan, Yavuz ve Bahattin Uzan'ın da aralarında bulunduğu toplam 8 kişinin aranmasına devam ediliyor. Teslim olmamaları durumunda haklarında gıyabi tutuklama kararının çıkarılacağı bildirildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:35