Gündem
  • 18.8.2024 14:00

Gazze'de çok sayıda İsrail casusu Filistinli yakalandı

 İşgal, Gazze Şeridi'nde bilgi toplamak için insanların acılarını istismar ediyor. Eşlerini ve çocuklarını öldürmükle tehdit eden Filistinlileri casusluğa zorluyor..

Gazze İçişleri Bakanlığı çok sayıda muhbiri tutukladı. 


Gazze Şeridi İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, 14 Ağustos 2024 Çarşamba akşamı, güvenlik güçlerinin savaş sırasında İsrail işgaliyle işbirliği ve istihbarat yapan bazı kişileri tutukladığını açıkladı. Bu kişiler ve aileleri soruşturma altında.

Güvenlik yetkilisi, Katar El Cezire kanalına yaptığı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin, direniş hakkında bilgi toplamak amacıyla istihbaratta vatandaşları vurma girişimlerini yoğunlaştırdığını da sözlerine ekledi.

Yetkili, işgalin temas kurduğu bazı kişilerin, işgal güçleriyle işbirliği yapmamaları halinde evlerini bombalamak ve ailelerini öldürmekle tehdit edildiğini belirtti.

Güvenlik yetkilisi, kıtlık ve zor insani koşullar nedeniyle işgalcilerin bilgi toplamak ve vatandaşlara şantaj yapmak için yardım derneklerinin isimlerini taklit ettiğine dikkat çekti.

Güvenlik hizmetlerinin "işgal istihbaratıyla ve vatandaşları işgal etme yöntemleriyle yüzleştiğini" vurgulayarak, Gazze Şeridi'nin çeşitli alanlarındaki vatandaşları işgalin yöntemlerine ve aldatmacasına dikkat etmeye çağırdı.

İsrail'in Filistinli muhbirleri kimlerdir?

İsrail, Filistinli işbirlikçilerden oluşan bir ağ tarafından sağlanan bilgilere güveniyor. Peki sistem gerçekten nasıl işliyor?

İsrail adına muhbirlik yaptığı iddia edilen Filistinlilerin, yerel olarak işbirlikçi olarak bilinen kişilerin Gazze Şeridi'nde kamuoyu önünde infaz edilmesi, İsrail'in kıyı şeridindeki yedi haftalık askeri saldırısının sona ermesinden birkaç gün önce uluslararası alanda ilgi odağı oldu.

Başlarının üstünde bej çuvallar olan birkaç adam, beyaz bir duvarın önünde dizlerinin üzerine çökmüş bir şekilde duruyordu. Onların başında, cellatları duruyordu: silahlı Filistinli savaşçılar, tamamen siyah giyinmiş, yüzlerinde balaklavalar ve yanlarına bağlanmış AK-47'ler.

En az 18 Filistinli, 22 Ağustos'ta Gazze'de, İsrail'in son savaşı sırasında İsrail'e bilgi sağlamakla suçlanarak idam edildi . Peki bir Filistinliyi İsrail istihbarat servisleriyle işbirliği yapmaya tam olarak ne motive eder ve bu fenomen nasıl işler?

"Baskı altında, [onların] talebine boyun eğdim," dedi Al Jazeera'ya isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan eski bir Filistinli işbirlikçi. Gazze Şeridi'nde yaşayan adam, 1995'te bir İsrail istihbarat görevlisinin kendisine yaklaştığını ve eğer Hamas üyelerinin ve diğerlerinin yeri ve faaliyetleri hakkında bilgi vermezse İsrail'de çalışma iznini iptal etmekle tehdit ettiğini söyledi.

"Mutsuzdum ve bu utançla yaşayamazdım, bu yüzden bir gün uyandım ve karıma İsrail'de artık çalışmayacağımı söyledim," diye hatırlıyor adam. Hemen Filistin güvenlik güçlerine gidip yaptıklarını itiraf etti. Birkaç hafta hapis yattıktan sonra sonunda gönüllü denetimli serbestlikle serbest bırakıldı.

Yıllardır İsrail, bilgi toplamak için Filistinlilere güvendi. İsrailli yetkililer, insanların işbirliği yapmasını sağlamak için sıklıkla insanların ailelerini veya geçim kaynaklarını tehdit ediyor veya zor elde edilen seyahat izinleri veya nakit gibi teşvikler sunuyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün 1979 tarihli Devrim Ceza Kanunu'nun 9. maddesinde, bir kişinin "devrim birliklerinin güvenliği, emniyeti ve çıkarlarına aykırı" hareket etmesi halinde ölüm cezasına çarptırılabileceği hükme bağlanıyor .

Siyasi araştırmacı Hazem Abu Shanab'a göre, Gazze'de yakın zamanda idam edilen adamlardan birkaçı, yaklaşık bir ay hapis yatmış ve sorgu sırasında İsraillilere bilgi verdiklerini veya Gazze'ye gözetleme teçhizatı yerleştirdiklerini itiraf etmişler.

Ebu Şanab, "İşbirlikçi toplamanın yöntemlerinden biri de Refah sınır kapısını [Gazze ile Mısır arasındaki] kapatmak ve Filistinlilerin Erez'den [Gazze ile İsrail arasındaki sınır kapısı] geçmelerine izin vermektir, böylece onları baskı altına alabilir, şantaj yapabilir ve işbirlikçi olarak çalışmaya teşvik edebilir" dedi.

Filistinli insan hakları örgütü El-Hak'ın yöneticisi Şavan Caberin, Gazze'de idam edilen kişilerin Dördüncü Cenevre Sözleşmesi kapsamında adil bir yargılamaya tabi tutulmadıklarını belirterek , Filistinli örgütleri işbirlikçileri idam etme uygulamasına son vermeye çağırdı.

Bazen Filistinlilerin insani ihtiyaçlarının, onları bilgi vermeye zorlamak için suistimal edildiğini de sözlerine ekledi. Jabareen, "Bu insanların ihtiyaçları ve hastalıkları suistimal edildi ve [İsrail yetkilileri] onları askeri ve güvenlik aygıtlarında çalışmaya zorluyor. [İsrail] bu suçtan sorumludur" dedi.

Güncellenme Tarihi : 18.8.2024 13:06

İLGİLİ HABERLER