Sağlık
  • 21.7.2012 11:41

Gıda takviyesi değil, ölüm tuzağı!

HABER/ ANKARA- Bir vatandaşın zayıflama ürünü nedeniyle kalbinin durması üzerine bakanlıktan, “Mucize hap olarak satılan ürünlerin son derece tehlikeli olduğunu hatırlatırız” açıklaması yapıldı.

Sağlık Bakanlığı Balıkesir’de bir vatandaşın kilo vermek amacıyla zayıflama ürünü satın aldığı, bu üründen 4 kapsül kullandıktan bir süre sonra kalp durması nedeniyle hastaneye yatırılarak tedavi gördüğünü belirterek, “Besin desteği ya da takviye edici gıda adı altında izin alıp bilimsel herhangi bir veriye ve çalışmaya dayanmayan,  ticari amaç öncelikli, bitkisel tedavi edici, mucize ürün olarak piyasaya sunulan ürünlerin halk sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu daha hatırlatırız” açıklamasını yaptı.
Sağlık Bakanlığı, Balıkesir’de bir vatandaşın kilo vermek amacıyla internet üzerinden zayıflama ürünü satın aldığı, bu üründen 4 kapsül kullandıktan bir süre sonra kalp durması nedeniyle hastaneye yatırılarak tedavi gördüğü haberleri üzerine bir açıklama yaptı.

‘Onlar ilaç değil’
Vatandaşların, obezitenin bir sağlık sorunu olduğunu bilmeleri ve bu konuda aile hekimlerine başvurmaları gerektiği vurgulanan açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsatlı ürünlerin ilaç olarak algılanmamaları gerektiği bildirildi. Bitkisel ürünlerin, özellikle çocuklarda, hamilelerde, yaşlılarda, ergenlik çağındaki gençlerde, cerrahi müdahaleden geçmiş hastalarda, beklenenden çok daha farklı veya çok daha artmış oranlarda etki gösterebildiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “‘Sağlıklı kilo ver, enerjini arttır, metabolizmanı hızlandır, yorgunluğunu at, kendini mutlu et’ gibi sloganlarla satılan ürünlerin, halkımıza maddi anlamda ciddi zararlar verdiği gibi ölümlere varan sonuçlar doğurabildiği unutulmamalıdır. Besin desteği ya da takviye edici gıda adı altında izin alıp bilimsel herhangi bir veriye ve çalışmaya dayanmayan,  ticari amaç öncelikli, bitkisel tedavi edici, mucize ürün olarak piyasaya sunulan ürünlerin halk sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu hatırlatırız.”

Yoğun bakımda
Balıkesir’de yaşayan 35 yaşındaki Nilüfer Gülmez, bir süre önce zayıflama ürünü kullandı. İçinde 60 hap bulunan zayıflama ürününden sadece 4 hap kullanan Nilüfer Gülmez’in bir kaç hafta sonra kalbi durdu. Hastanede hayata döndürülen Gülmez’in hayati tehlikesi sürüyor.
 

Kalbi de zayıflatıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta, ”Bitkisel adı altında satılan zayıflatıcı birçok ürünün içinde zararlı olan ilaç etken maddesi sibutramin bulunuyor. İnsanlar bu ürünleri kullanarak kendileri mangonun, ya da altın çilek özünün zayıflattığını sanıyor ama aslında kalp krizlerine sebep olan sibutramin etken maddesi kişiyi zayıflatıyor” dedi. Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol ise şöyle konuştu: “Sibutramin kalp zayıflığına, ani kalp krizine neden oluyor. Hekimler artık içinde sibutramin olan ilaçları kullanmıyor. ‘Gıda takviyesi’ diye satılan ürünlerde bu maddeye rastlanıyor.”

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER