GÜNEŞ SİSTEMİNDE KAÇ GEZEGEN VAR?
BBC muhabiri Pallab Ghosh'un haberine göre, güneşe dokuzuncu gezegen Plüton'dan iki kat daha uzak olan ve böylece güneş sisteminin en ücrada kalan üyesi olarak nitelendirilen buz yüzeye sahip bir kütle geçtiğimiz yaz keşfedilmişti.Bilimadamları şimdi Nature dergisinde yayımlanan raporlarında, UB 313 olarak bilinen bu kütlenin Plüton'dan daha büyük olduğunu yazdı. Bu bulgunun yıllardır tartışılan bir soruyu yeniden alevlendirmesi bekleniyor:
Bir gezegenin gezegen olup olmadığına ne zaman karar verilir?
Bu astronomların başına yıllardır dert olan kozmik bir bilmece.
Bazıları, güneş sisteminin en uzak üyesi olan Plüto'nun gezegenler klübünden çıkarılması gerektiğini düşünüyor.
Plüton'nun sadece güneş sisteminin kenarında, yörüngede devinen binlerce kütleden biri olduğu görüşündeler.
Ancak Plüton yandaşları, ondan gezegen statüsünün alınmasının ayıp olacağını, zira yıllardır Plüton'u bir gezegen olarak nitelendirmeye alıştığımızı söylüyorlar.
Ve astronomi çevrelerinde geçerli kabul edilenin de bu sav olduğu görülüyor.
Ama bu cömert yaklaşım şimdi bir tartışmayı alevlendirmeye namzet.
Çünkü bilimadamları yaptıkları hesaplamalar neticesinde, geçtiğimiz yıl keşfedilen ve UB 313 olarak bilinen bir kütlenin Plüton'dan biraz daha büyük olduğu sonucuna vardı.
Hesaplamayı yapan Doktor Frank Bertoldi'ye göre, bu kütle de gezegen olarak adlandırılmak zorunda.
"Plüton'dan büyük olduğu hesaplanan bütün kütlelerin, dolayısıyla UB 313'ün de bir gezegen olarak nitelendirilmesi gerekir" diyen Bertoldi, ekliyor:
"Plüton gezegenken, ondan büyük bir kütleye gezegen dememek sadece tutarsızlık olur." Teleskopların kalitesi arttıkça, Plüto büyüklüğünde kütlelerin keşfedilmesi muhtemel. Eğer bunlara da gezegen statüsü verilirse, güneş sistemimizde sandığımızın çok ötesinde gezegenlere sahip olduğumuz bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:06