İçeriğe geç
Piyasa verileri yükleniyor
Reklam

ABD Dışişleri Bakanı Rubio : Türkiye'nin teklifini titizlikle inceliyoruz

"Türkiye, geçmişte bu yönde istikrarlı ve kararlı çabalar sergilemiş, hatta bir dönem başarıyla uygulanan bir anlaşmaya öncülük etmişti. Türkiye tarafından bir veya iki hafta önce bize iletilen yeni önerileri inceliyoruz ve bu yöndeki çalışmaları değerlendirmeye devam edeceğiz."

ABD Dışişleri Bakanı Rubio : Türkiye'nin teklifini titizlikle inceliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’dan Karadeniz Tahıl Koridoru ve Türkiye Açıklaması: "Önerileri İnceliyoruz"

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Atlanta’da düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında küresel tahıl krizi, Karadeniz güvenliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı'na dair kritik açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin tahıl krizinin çözümündeki geçmiş rollerine ve sunduğu yeni girişimlere değinen Rubio, Ankara'dan gelen tekliflerin titizlikle değerlendirildiğini ifade etti.

Reklam

"Türkiye'nin Tekliflerini Değerlendiriyoruz"

Karadeniz üzerinden dünya tahıl tedarikinin yeniden güvence altına alınması hususunda ilginin arttığını belirten Rubio, Türkiye’nin bu konudaki diplomatik birikimine dikkati çekti:

"Türkiye, geçmişte bu yönde istikrarlı ve kararlı çabalar sergilemiş, hatta bir dönem başarıyla uygulanan bir anlaşmaya öncülük etmişti. Türkiye tarafından bir veya iki hafta önce bize iletilen yeni önerileri inceliyoruz ve bu yöndeki çalışmaları değerlendirmeye devam edeceğiz."

Yeni bir anlaşma ihtimali için kesin bir takvim vermekten kaçınan Rubio, krizin özellikle Afrika ülkeleri üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek konunun enerji boyutunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Rubio, sağlanacak kısmi bir ateşkesin savaşı tamamen bitirmese bile en azından gıda krizine yönelik hayati bir boyutu çözüme kavuşturabileceğini dile getirdi.

"Rusya ile İletişim Kanalları Açık Tutulmalı"

Savaşın insani bilançosunun ağırlaştığını ve çatışmaların sona ermesi için taraflarla temasın sürdüğünü belirten Rubio, ABD'nin nükleer riskler karşısındaki tutumunu şu sözlerle özetledi:

  • Ukrayna ve Rusya ile Temas: ABD’nin Ukrayna ile yoğun bir iletişim trafiği yürüttüğünü kaydeden Rubio, aynı zamanda Rus tarafı ile de diyalog kanallarının açık tutulmasının şart olduğunu ifade etti.

  • Gerginliği Önleme ve Nükleer Vurgu: Muhtemel bir tırmanma riskine karşı iletişim kanallarının varlığına işaret eden Dışişleri Bakanı, Rusya'nın nükleer kapasitesine dikkat çekerek bu gerçekliğin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Reklam

13.619 görüntülenme

İlginizi çekebilir