Haziranda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu

2 dk okuma
Haziranda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu

Hızlı Özet

Tüketici fiyatları bazında haziranda en yüksek fiyat artışı yüzde 54,26 ile diğer taze meyvelerde görülürken, en çok ucuzlayan ürün yüzde 37,64 ile meyvesi yenen taze veya soğutulmuş sebzeler oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziranda yüzde 54,26 olan diğer taze meyvelerdeki fiyat artışını, yüzde 44,55 ile yumrulu sebzeler ve yüzde 17,35 ile diğer taze veya soğutulmuş sebzeler (soğan, sarımsak, havuç, mantar, zeytin gibi) kategorileri izledi.

Haziranda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 12,85 ile taze turunçgiller, yüzde 8,05 ile konserve edilmiş veya işlenmiş balık ürünleri, yüzde 6,9 ile başka yerde sınıflandırılmamış diğer gıda ürünleri, yüzde 6,27 ile buz, dondurma ve buzlu şerbet (sorbe) yer aldı.

En çok meyvesi yenen sebzeler ucuzladı

Geçen ay en fazla fiyat düşüşü, yüzde 37,64 ile meyvesi yenen taze veya soğutulmuş sebzeler (domates, biber, salatalık, kabak gibi) kategorisinde gerçekleşti. Bunu, yüzde 24,8 ile yeşil yapraklı veya saplı taze veya soğutulmuş sebzeler, yüzde 14,21 ile taze veya soğutulmuş yeşil baklagil sebzeleri, yüzde 10,55 ile taze üzümsü meyveler, yüzde 9,54 ile taze hurma, incir ve tropikal meyveler, yüzde 8,96 ile hava yolu ile yurt dışı yolcu taşımacılığı, yüzde 6,29 ile kişisel ulaşım araçları için diğer yakıtlar ve yüzde 4,4 motorin (mazot) takip etti.

TÜİK'in tüketici fiyatları endeksine göre, hazirandan aylık bazda fiyatları en fazla artan ürünler ile bunların bir önceki aya göre değişim oranları şöyle:

Diğer meyveler, taze

54,26

Yumrulu sebzeler

44,55

Diğer sebzeler, taze veya soğutulmuş (soğan, sarımsak, havuç, mantar, zeytin gibi)

17,35

Turunçgiller, taze

12,85

Konserve edilmiş veya işlenmiş balık ürünleri

8,05

Başka yerde sınıflandırılmamış diğer gıda ürünleri

6,9

Buz, dondurma ve buzlu şerbet (sorbe)

6,27

Çay ve demlenerek hazırlanan diğer bitkisel ürünler

5,88

Hareket ve günlük yaşam için yardımcı ürünler

5,31

Yağlar

5,14

Haziranda fiyatı en fazla düşen seçilmiş maddeler ile bir önceki aya göre değişim oranları ise şöyle:

Meyvesi yenen sebzeler, taze veya soğutulmuş (domates, biber, salatalık, kabak gibi)

-37,64

Yeşil yapraklı veya saplı sebzeler, taze veya soğutulmuş

-24,8

Yeşil baklagil sebzeleri, taze veya soğutulmuş

-14,21

Üzümsü meyveler, taze

-10,55

Hurma, incir ve tropikal meyveler, taze

-9,54

Hava yolu ile yurt dışı yolcu taşımacılığı

-8,96

Kişisel ulaşım araçları için diğer yakıtlar

-6,29

Motorin (Mazot)

-4,4

Mücevherat ve kol saatleri

-4,15

Yumurtalar

-2,57

Hava yolu ile yurt içi yolcu taşımacılığı

-2,47

Benzin

-2,45

Ev hayvanları ve diğer evcil hayvanlar için ürünler

-2,44

Bu haber 13581 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Meslek Meslek Polis, Öğretmen, Doktor Temmuz 2024 Zamlı Maaşları
Ekonomi

Meslek Meslek Polis, Öğretmen, Doktor Temmuz 2024 Zamlı Maaşları

Milyonlarca kamu çalışanı ve memur emeklisinin beklediği yılın ikinci yarısına ait maaş artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte kesinleşti. Polis, öğretmen, doktor ve hemşire gibi çeşitli meslek gruplarını kapsayan yeni maaş tabloları netlik kazandı.

Habervitrini9312 Görüntüleme
Değerli metaller yılın ilk yarısında kayıplara oynadı
Ekonomi

Değerli metaller yılın ilk yarısında kayıplara oynadı

Orta Doğu'daki jeopolitik gelişmelerin enflasyonist baskıları güçlendireceğine yönelik endişeler ve bu endişelerin Fed'e yönelik "şahin" beklentileri artırması değerli metal fiyatlarındaki sert düşüşün en önemli nedeni olarak öne çıktı.

Habervitrini14352 Görüntüleme
Yılın ilk yarısında elektrikli otomobil satışları azalırken hibritler büyümeyi sürdürdü
Ekonomi

Yılın ilk yarısında elektrikli otomobil satışları azalırken hibritler büyümeyi sürdürdü

Bu dönemde 182 bin 492 benzinli, 145 bin 804 hibrit otomobil satıldı. Dizel otomobil satışı 27 bin 485, otogazlı otomobil satış sayısı ise 3 bin 122 oldu. Sadece elektrikle çalışan tam elektrikli otomobil satışları ise 80 bin 709 olarak kayıtlara geçti.

Habervitrini13141 Görüntüleme
Eşel mobil sisteminin üç ay içinde kademeli sonlandırılması kararlaştırıldı
Ekonomi

Eşel mobil sisteminin üç ay içinde kademeli sonlandırılması kararlaştırıldı

Akaryakıt ürünlerinin ÖTV tutarlarının bu ürünlerdeki fiyat artışları doğrultusunda belirlenmesine imkan sağlayan eşel mobil sisteminin, üç ay içinde kademeli olarak sonlandırılmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Habervitrini12806 Görüntüleme