Gündem
  • 24.2.2006 07:50

HAMAS ZİYARETİNİN ARKASINDAKİ İKİ TELEFON KONUŞMASI...

15 Nisan 1975... Lübnan iç savaşı. Falanjistler, Beyrut’un güneyindeki Tel Zaater Filistin kampına mültecileri götüren otobüsü pusuya düşürdüler. 20 mülteci öldürüldü. 25’i ise ağır yaralı kampa ulaşabildi.

Falanjistler, "Tel Zaater" yani "Kekik Dağı" mülteci kampını kuşattılar. 10 bin Filistinli aç susuz 54 gün direndi. Kanlı çatışmalar sonunda kampı boşalttılar. Filistin devriminin simgelerinden biriydi Tel Zaater direnişi. Komutanı kim miydi? Nebil Maruf, yani Filistin’in yeni Ankara Büyükelçisi. Maruf, Filistin davasının efsanevi lideri Yaser Arafat’ın yakın silah arkadaşlarından biri. Bir dönemde, sürgündeki Filistin Parlamentosu ve Devrim Konseyi’nin üyesi. Silahlı mücadelenin içindeki eski bir gerilla. Silahı Aralık 1982’de İslam Konferansı’na Genel Sekreter Yardımcısı olunca bıraktı. Ve 10 yıl sonra Filistin’in Madrid Büyükelçisi ve şimdi de Ankara. Nebil Maruf’la HAMAS Lideri Halid Meşal’in ziyaretiyle kopan fırtınayı konuştum.

ABBAS TELEFONDA NELER ANLATTI

Önce 26 Ocak’tan başlayalım. Maruf, güven mektubunu sunduktan sonra ilk kimi mi ziyaret etti? Prof. Ahmet Davutoğlu’nu! Neden mi? "Çünkü Davutoğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Yaşar Yakış’la 1980’lerden beri, İslam konferansı döneminden dostuz" diye anlatmaya başladı. Büyükelçinin, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüşmesi ise 2 Şubat’ta. Maruf, Mahmud Abbas’ın talimatıyla seçimlerin sonuçlarını anlattı Gül’e. "İki gün sonra Erdoğan ile Mahmud Abbas arasındaki ilk telefon görüşmesini ayarladım. Abbas, seçim sonrasındaki tabloyu anlattı. ’Demokrasinin sonuçlarına herkesin saygı göstermesi gerekir. HAMAS da barış sürecini kabul etmeli’ dedi ve Erdoğan da ’Ne yapabilirim’ diye sordu."

Mahmud Abbas ne mi dedi? İşte yanıtı: "HAMAS seçimlere katıldı, artık izole edemezsiniz. Eğer izole ederseniz daha da radikal noktalara kayacaklar. ABD, AB ve bütün dünya onlardan bazı koşullara uymasını istiyor. Biz de bunu istiyoruz."

Peki HAMAS lideri ne zaman Türkiye’ye gelmek için mesaj gönderdi ve kime? "Bilmiyorum ama ilk HAMAS heyeti Kahire’ye gitti. Türkiye’ye de gitmek istiyoruz diye açıklama yaptılar" dedi.

MEŞAL’LE İLİŞKİDEKİ ESRARENGİZ KİŞİ

Maruf’un Meşal’in gelişinden ne zaman mı haberi oldu? 15 Şubat öğleden sonra. Yani Meşal, vize için Şam’daki Türk Büyükelçiliği’ne müracaat ettikten sonra. Buraya bir soru işareti koyalım. Büyükelçi Meşal’in gelişini son dakikada öğrenmiş. Türk dışişleri mensupları da bu ziyaretten son dakikada haberdar olduklarını söylüyor. O zaman Meşal’le kim ilişki kurup, bu ziyareti planladı? Ama bu arada hatırlatalım. Aslında Erdoğan, HAMAS liderine "Gelin" mesajını 6 gün önce gönderdi.


İLK MESAJ EL CEZİRE ARACILIĞIYLA

Nasıl ve kiminle mi? 8 Şubat’ta El Cezire Televizyonu’yla. "HAMAS AKP’yle görüşme talebinde bulunursa kabul ederim. Seçimi kazanan legal bir parti. Hükümet kurup güvenoyu alırsa ondan sonra Türkiye’nin Başbakanı olarak görüşürüm" diye açıklama yaparak. Yine 15 Şubat akşamına gelelim. Maruf anlatıyor:

"Akşam 11.00’e geliyordu. Erdoğan’ın Bahreyn Başbakanı’na verdiği yemekten sonra Abbas’la yeniden görüşmelerini sağladım. Erdoğan, Meşal’e ’Şiddeti bırakın, İsrail’i tanıyın ve barış anlaşmalarını uygulayın, diye 3 mesaj vereceğim. Bunun dışında söylememi istediğin bir şey var mı?’ diye sordu. Abbas da ’Yardım edebilirsiniz. 3 şartı kabul etmezlerse yönetemezler. El Fetih’le de koalisyonu kabul etmeleri doğru olur’ dedi."

Maruf eski bir savaşçı, "Ben de savaştım ama artık barış anlaşmalarına uymak zorundayız. Türkiye’nin Meşal’le görüşmesi hem Filistin halkının, hem de İsrail’in çıkarına" diyor.

/NUR BATUR - HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:56

İLGİLİ HABERLER