TARTIŞMA YARATACAK AÇIKLAMA
Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşiyle 4 bakanın bulunduğu ATA uçağının, pazar gecesi İstanbul''dan havalandıktan 45 dakika sonra Ankara üzerinde fırtınaya yakalanarak geri dönmesiyle başlayan tartışma yeni bir boyut kazandı. Türkiye Meteoroloji Mühendisleri Odası''nın yaptığı açıklamada, uçağın geri dönüşünün sıradan bir olay gibi algılandığı, oysa büyük bir tehlike atlatıldığı kaydedildi.
UÇAĞA TEHLİKE UYARISI YAPILAMADI
Her biri 3-4 milyon dolar olan meteoroloji radarlarıyla, her tür olayın nerede ve ne şiddette olacağının saatler önceden görülebildiği belirtilen açıklamada, Ankara''daki radar çalıştırılmadığından, tehlikenin görülemediği ve uyarı yapılamadığı ileri sürüldü. Bu yüzden uçaktakilerin tehlikeye girmesine izin verildiği iddia edilerek, ''''bu tür sıradan olayların göz göre göre afet halini almasını istemiyoruz'''' denildi.
* * * *
Başbakan Tayyip Erdoğan''la birlikte 4 bakan ve eşlerinin bulunduğu ATA uçağının, pazar gecesi Ankara semalarında fırtınaya yakalanarak İstanbul''a geri dönmesiyle başlayan tartışma, yeni bir boyut kazandı. Türkiye Meteoroloji Mühendisleri Odası, uçağın geri dönüşünün sıradan bir olay gibi algılandığını, oysa büyük bir tehlike atlatıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, Ankara''daki meteoroloji radarının çalıştırılmadığı ve bu sebeple uçağın kalkışından 45 dakika sonrasındaki tehlikenin görülemediği iddia edildi. Şok açıklama, ''''Ankara''ya inip kalkan yolcu uçakları da radar çalışmadığı için tehlikede mi?'''' kuşkusuna yol açtı. Meteoroloji Mühendisleri Odası''nın açıklaması şöyle:
FACİADAN DÖNÜLDÜ
''''Türbülansa yakalanan uçağın düşme tehlikesi yaşaması sebebiyle aslında büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Çünkü, Ankara''da bulunan meteoroloji radarı çalıştırılmadığından uçağın kalkışından 45 dakika sonraki tehlike görülememiş ve uyarı yapılamamıştır. Oysa meteoroloji radarlarıyla her tür meteorolojik olayın nerede ne şekilde ve ne şiddette olacağı saatler öncesinden görülüp her an takip edilebilmektedir. Bizler, meteoroloji mühendisleri olarak artık bu tür sıradan olayların göz göre göre afet halini almasını istemiyoruz. Her biri 3-4 milyon dolar olan radarların çalıştırılması gerekmektedir. Ancak bunun için öncelikle bilime saygı ve zorlukla yetişen elemanların korunması gerekmektedir. Bu anlayış değişmedikçe radarlar yine çalıştırılmayacak ve yine ülkemizin Başbakan''ı dahil herkes zarar görebilecektir.''''
METEOROLOJİNİN AÇIKLAMASI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü''nden yapılan açıklamada da, ''''Elmadağ''a kurulan meteoroloji radarı, verici ünitesindeki yüksek voltaj trafosunun arızalanması sebebiyle 1 Şubat 2005 tarihinden itibaren çalıştırılamamaktadır. Arızalanan ünite tamir edilmek üzere teslim alınmıştır. Ancak, bu tür ünitelerin hem arızalarının giderilmesi hem de yeniden imal edilmeleri belli bir süreç almaktadır. Diğer 3 radar tahmin çalışmalarında aktif olarak kullanılmaktadır. Başbakanın da içinde bulunduğu uçak, tecrübeli uçuş ekibinin doğru kararı sonucu herhangi bir üzücü olay yaşanmadan atlatılmıştır'''' denildi.
(D.B.TERCÜMAN)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:13