HEPATİT B NASIL BULAŞIR?
Dünyada 350 milyon kişide kronik Hepatit B enfeksiyonu mevcut. Kan ve vücut sıvıları ile bulaşan Hepatit B nedeniyle, her yıl 1 milyon kişi ölüyor....HEPATİT B karaciğeri etkileyen ve hızla ilerleyip direkt karaciğer hasarına ve daha yavaş seyrederek uzun dönemde siroz, karaciğer kanseri gibi karaciğer hastalıklarına neden olabilen bir hastalıktır. Hepatit B mikrobunu alan bir kişi ya hastalığı geçirip iyileşebilir, karaciğer harabiyeti gelişebilir ve hayatını kaybedebilir (yüzde 1'den az oranda), ya da mikrobu aldığından habersiz, hiçbir belirti olmadan mikrobu yıllarca vücudunda taşıyabilir ve uzun dönemde karaciğer kanserine ilerleyebilir. Taşıyıcı olan grup hastalığın diğer insanlara bulaştırılmasında da önemli oranda rol oynamaktadır.
TAŞIYICILIK YÜZDE 10
Hastalık bir kişiye ne kadar erken yaşta bulaşırsa; hastalığın siroz ve karaciğer kanserine, kronik Hepatit B enfeksiyonuna dönmesi ihtimali de o oranda daha yüksektir. Doğumda annelerinden hepatit B mikrobunu almış her 100 bebeğin 90'ı ve ilk 5 yaş içinde Hepatit B mikrobunun bulaşmış olduğu çocukların yaklaşık yarısı kronik Hepatit B enfeksiyonu geliştirecek ve taşıyıcı olacaklardır. Erişkin yaşta hastalığı alan kişilerin ise yaklaşık yüzde 10'u taşıyıcı olacaktır.
BEBEKLİKTE AŞI ÖNEMLİ...
Çocukluk çağında Hepatit B mikrobunun bulaşması çok daha tehlikeli seyrettiği için Hepatit B aşısının çocuklara erken bebeklik döneminde, mümkünse doğumdan itibaren uygulanması önerilmektedir. Hepatit B mikrobunun bulaşmış olduğu çocukların yaklaşık yarısında, ileride mikrobu uzun süre taşıyacak olsalar ve genellikle 40 yaş civarında karaciğer hastalığı veya kanseri gelişecek olsa bile, hiçbir belirti ve bulgu görülmeyebilir.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:28