Gündem
  • 25.9.2024 09:18

Hizbullah füzesi Tel Aviv'de panik çıkardı

İsrail ordusu, nadir bir saldırıda Lübnan'dan Tel Aviv yakınlarına füze düştüğünü söyledi …

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan bir füzenin Çarşamba günü İsrail'in ekonomik merkezi Tel Aviv yakınlarında düşürüldüğünü, bunun Hizbullah'la çatışmanın ön cephelerinden uzakta gerçekleşen nadir bir saldırı olduğunu bildirdi. 

İsrail ordusu, "Tel Aviv ve Netanya bölgelerinde siren seslerinin duyulmasının ardından, Lübnan'dan gelen bir karadan karaya füze tespit edildi ve IDF Hava Savunma Sistemi tarafından engellendi" dedi.  

Hasar veya can kaybı olup olmadığına dair henüz bir açıklama yapılmadı.  

İsrail ile Hamas arasında geçen ekim ayında başlayan çatışmalardan bu yana, İran destekli militan grup Hizbullah, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyini hedef alan yüzlerce roket ve insansız hava aracı ateşledi.  

Bu yakalama, İsrail'in Hizbullah'ı hedef alan saldırılarında Lübnan genelinde 500'den fazla kişinin öldürülmesinden birkaç gün sonra geldi. Pazartesi günü Lübnan'da yaklaşık yirmi yıldır en ölümcül gün yaşandı. 

Hizbullah, Tel Aviv'e yönelik saldırı girişimine ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.  

Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'ndan yapılan açıklamada, uçuşların her zamanki gibi devam ettiği belirtildi. 

İsrail yetkilileri, çarşamba günü Netanya kentinde 7 Ekim'den bu yana ilk kez siren sesleri duyulduğunu bildirdi. 

CNN'den Nic Robertson, Tel Aviv yakınlarındaki füze müdahalesinin "tırmanışın yeni bir aşamasında" bir ilk olduğunu söylüyor 

CNN'in Uluslararası Diplomasi Editörü Nic Robertson, Tel Aviv'den yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'dan şehir yakınlarına fırlatılan bir füzeyi engellemesinin "çok nadir görülen bir olay" olduğunu ve gerginliğin son aşamasında bir ilk olabileceğini söyledi. 

Robertson, Tel Aviv ve ekonomik merkezin kuzeyindeki Netanya'da halkın Çarşamba günü siren sesleriyle uyandığını belirterek, şu ana kadar herhangi bir can kaybı veya hasar bildirilmediğini söyledi.

"Bu yeni aşamada, İsrail ile Hizbullah arasındaki gerginliğin ve çatışmanın yeni tırmanışında, bu, bu aşamada bir füzenin engellendiğinin ve Tel Aviv'e doğru bir yörüngede göründüğünün farkına vardığımız ilk an."

Robertson, Tel Aviv'i hedef alan füze fırlatmasının, İsrail ordusu ile militan grup Hizbullah arasında iki gün boyunca gerçekleşen çok sayıda saldırının ardından geldiğini, ancak bu saldırıların çoğunlukla İsrail-Lübnan sınırına yakın bir yerde gerçekleştiğini söyledi.

İBRANİ MEDYASI PANĞİ DAKİKA DAKİKA BÖYLE VERDİ

Orta İsrail sakinleri Çarşamba sabahı hava saldırısı sirenleriyle uyandılar ve sığınak aramaya başladılar. IDF daha sonra uyarıların Lübnan'dan atılan ve İsrail toprakları üzerinde başarıyla engellenen bir yüzeyden yüzeye füze tarafından tetiklendiğini doğruladı.

25 Eylül

09:21: Golan Tepeleri bölgesinde saat 8:50'de etkinleştirilen uyarıların ardından: IDF sözcüsü, savaş uçaklarının Celile Denizi'nin güneyinde bir insansız hava aracını engellediğini bildirdi. İHA doğudan fırlatıldı ve Suriye'den ülkeye girdi. Hasar veya can kaybı bildirilmedi.

09:18: Carmel Sahili bölgesinde darbeler, Zichron Yaakov üzerinde müdahaleler – savaşta ilk kez.

09:12: IDF sözcüsü: Menashe, Wadi Ara ve Carmel bölgelerinde füze ve roket ateşi uyarıları etkinleştirildi. Ayrıntılar araştırılıyor.

09:08: Zichron Yaakov, Daliyat al-Karmel, Karmel ve çevresinde roket ve füze ateşi alarm sirenleri.

08:55: İsrail Elektrik Şirketi, son saldırılarda Elektrik Şirketi'nin stratejik bir tesisine isabet etme yönünde gözle görülür bir girişim olduğunu bildirdi. Önceden kurulmuş koruma sayesinde sahada herhangi bir hasar yok.

08:49: Lübnan'da saldırı dalgası - IDF sözcüsü: Lübnan'da 20 hedef saldırıya uğradı. (Idan Avni)

08:11:  Hizbullah, Tel Aviv füzesinin "Mossad karargahını hedef aldığını" iddia ederek sorumluluğunu üstlendi.

08:11: İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, hızlı bir yanıt olarak Salı sabahı fırlatılan karadan karaya füzenin fırlatıldığı yeri vurdu.

06:58: IDF, "Hava savunma güçlerinin, bölgedeki daha önceki uyarıların ardından Lübnan'dan İsrail'in merkezine fırlatılan bir karadan karaya füzeyi başarıyla engellediğini ve devam eden çatışmada yeni bir tırmanışa işaret ettiğini" doğruladı.

06:57: IDF sözcüsü: Roket atışlarına rağmen İç Cephe Komutanlığı'nın talimatlarında herhangi bir değişiklik yok.

06:30: Tel Aviv ve Şaron bölgelerinde sirenler çalıyor; engellenen karadan karaya füze Lübnan'dan fırlatılmıştı.

04:00: Arap kaynakları Güney Lübnan'da saldırılar olduğunu bildiriyor.

02:20: Filistin kaynakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'de bombalamalar olduğunu bildirdi.

1:48: Kiryat Shmona ve diğer kuzey topluluklarındaki sirenler.

01:36: Golan Tepeleri'nin güneyinde sirenler.

01:35: Hizbullah, füze biriminin başkanı İbrahim Kabisi'nin Dahieh'te düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü doğruladı .

01:10: Arap kaynakları, İsrail'in Bekaa Vadisi bölgesine hava saldırısı düzenlediğini bildiriyor.

00:30: Lübnan raporları, İsrail'in Güney Beyrut'ta bir binayı vurduğunu gösteriyor. Kaynaklar, Suudi kanalı Al-Hadath'a bunun bir silah deposuna yönelik önemli bir saldırı olduğunu söyledi.

00:23: Irak'tan fırlatılan bir insansız hava aracı, başarısız müdahale girişimlerinin ardından Orta Arava bölgesine düştü.

00:20: Lübnan Dışişleri Bakanı, İsrail'le yaşanan savaş nedeniyle yaklaşık yarım milyon kişinin Güney Lübnan'dan kaçtığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.9.2024 09:36

İLGİLİ HABERLER