HIZLI KONUŞAN, ATLARA MERAKLI SPİKERLER ARANIYOR
Türkiye Jokey Kulübü (TJK) tarafından yurt genelindeki 7 hipodromda yarışları anlatacak 8 kişilik spikerlik kadrosunu genişletmek için Adana, İzmir ve İstanbul’da seçmeler düzenlenecek. TJK TV Yayın Müşaviri Reşat Köstem, at yarışlarına ilginin giderek artmasıyla, sektörün de gün geçtikçe geliştiğini, buna bağlı olarak ihtiyaçların da çoğaldığını belirtti. Köstem, yarışseverlere daha iyi hizmet verebilmek adına, yeni seslere ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle spiker kadrolarını genişletmeyi hedeflediklerini bildirdi. Ellerindeki kupon zengini olma hayallerindeki binlerce kişinin can kulağı ile dinlediği spikerlerde aranan en önemli özelliğin doğru Türkçe ile hızlı konuşabilme, tonlama ve atları sevmek olduğunu ifade eden Köstem, şunları kaydetti: "At yarışlarını hiç izlememişseniz, atlara meraklı değilseniz bu işi yapmanız zor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Şanlıurfa ve Elazığ’da olmak üzere 7 yerde koşular yapılıyor. Spikerler bu şehirleri bir hafta boyunca sırayla dolaşıyor. Onlar için yerleşik düzende olmak, programlı bir yaşam sürmek çoğu zaman mümkün değil. Bu nedenle hem yaptığınız işi seveceksiniz hem de farklı kentlerde görev yapmaktan çekinmeyeceksiniz. Bizim için en önemli kriterler bunlar. Her geçen yıl at yarışlarına ilgi artıyor. Binlerce kişi yüzünü görmese dahi radyo veya televizyondaki spikeri sesinden tanıyor. Onlar, görünmeden ünlü olan kişiler."
"YENİ SESLERE İHTİYAÇ VAR"
Köstem, İstanbul’da 6, Ankara’da ise 2 yarış spikerinin çalıştığını, diğer 5 kentteki yarışlara ise buralarda görev yapanların gönderildiğini söyledi.
At yarışlarının da sayısının artmasıyla diğer kentlerde de spikere ihtiyaç duyulduğunu belirten Köstem, "İzmir ve Adana’da da spiker istihdam etmek istiyoruz. Burada görev yapacak arkadaşlar Şanlıurfa ve Elazığ’daki koşuları da takip edebilir. Gelecek yıl 475 yarış günü bulunuyor. Bu nedenle de yeni seslere ihtiyacımız var. Spiker alımı için her hangi bir kota koymadık" dedi.
Reşat Köstem, at yarışı spikerliğinin, maç ve haber spikerliğine benzemediğini, kendi içinde bu mesleği farklı ve zor kılan özelliklerin bulunduğunu bildirdi.
Haftanın 7 günü yarış yapıldığına ve 4-5 bine yakın atın koştuğuna dikkati çeken Köstem, şunları söyledi:
"Bu mesleği yapabilmek için iyi bir diksiyona sahip olup, eğitim almış olmak yetmiyor. Spikerlere düşen, yarışan binlerce atın fiziksel özelliklerini, jokeylerin kimler olduğunu, hangi formayı hangi atın giydiğini, jokeyin özel biniş tarzını, giysisini, aynı renkteki formalara kimlerin sahip olduğunu bilip ellerindeki dürbünlerle baktıklarında çok uzaktan da bunları seçebilmeleri gerekiyor. Bunu yapabilmek için de sadece 1,5-3 dakika arasında zamanları olması mesleklerinin farkını ve zorluğunu ortaya çıkarıyor. At yarışı spikerleri saniyede 3-4 kelime konuşabiliyor." Köstem, spiker adaylarının, 19-20 Kasım’da Adana Yeşiloba, 29-30 Kasım’da İzmir Şirinyer ve 6-7 Aralık’ta da İstanbul Veliefendi Hipodromuna, kimlikleriyle başvurmalarının yeterli olacağını söyledi.