Hollywood’a yeni bir bakış açısı
Hollywood’un ödüllü filmlerinin afişlerine farklı bir yorum getiren genç moda tasarımcıları, Türkiye’de bu tarzda bir ilk olan eserlerini ‘’Hollywood’a Yeni Bir Bakış’’ sergisi ile sanatseverlere sundu.
Bu yıl mezun olan İstanbul Gelişim Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencileri proje ödevi olarak başladıkları çalışmalarını bir sergiye dönüştürdü. Genç tasarımcılar, Hollywood’un ödüllü filmlerinin afişlerine getirdikleri farklı yorum sonucu oluşan eserleri ile ‘’Hollywood’a Yeni Bir Bakış’’ isminde bir sergi düzenledi. Türkiye’de bu tarzda bir ilk olan serginin açılışını İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli yaptı. Pelikan Alışveriş Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı sergi 1-7 Temmuz tarihleri arasında sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.
‘’TÜRKİYE’DE İLK OLMASI GURUR VERİCİ’’
Türkiye’de ilk defa bu tarz bir çalışma gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli, ‘’ Serginin en önemli özelliği öğrencilerimizin kendi hayal dünyalarını modaya uyarlamaları. Bunun sonucunda ortaya koydukları eserlerle Hollywood temsilcilerini, artistlerini, aktörlerini kendi alemleri ile birleştirip modaya yansıttılar. Hollywood’da yer alan ünlü karakterlerin kıyafetlerini, kendi imkanlarıyla hazırlayıp giyerek yeni bir tarz oluşturdular. Bu tarzın Türkiye’de bir ilk olması bizim için gurur verici’’ diye konuştu.
ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK
Hem okul olarak hem de bireysel olarak öğrencilerini her zaman desteklediklerini söyleyen Gayretli, ‘’ Çünkü Türkiye her zaman yeniliklere ve gelişmelere ihtiyaç duyan bir ülke. Başkaları yapıyorsa biz daha güzelini yaparız anlayışı içinde öğrencilerimizi motive ederek, yeni bir anlayış ile duygu ve düşünceleriyle hareket eden bir nesil ortaya çıkarmak istiyoruz. Farkındalık oluşturmak istiyoruz. Çünkü herkes bir şekilde üniversite mezunu oluyor ve farkındalık oluşmadığı zaman bu mezunlar işsizler ordusunu oluşturuyor. Biz ise Türkiye’de ve dünyada söz sahibi olan bir nesil yetiştirmeyi arzu ediyoruz’’ dedi.
ÖĞRENCİLER HEM TASARIM YAPTI HEM KAMERA KARŞISINA GEÇTİ
Projenin başında yer alan ve sergi fikrinin ortaya çıkması ile hazırlık aşamaları hakkında konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Özden Toprak, Hollywood kelimesini, bilinen Hollywood filmlerinin afişlerinden ilham aldıkları için kullandıklarını belirtti. Afişlerdeki kostümleri, dekor öğelerini ve aksesuarları öğrencilerin kendi malzemeleriyle uyguladıklarını söyleyen Toprak, ‘’Öğrencilerimiz eserlerinin kusursuz görünmesi için uğraştılar. Aynı zamanda pozlar verdiler. Aslında hepsi çok acemi ama hiç öyle gözükmediler, çekimler esnasında oldukça profesyonel görüntüleri oldu. Bu bizi çok şaşırttı. Çünkü perdenin önünde durmak, arkada bir dekor olmadan nasıl poz vereceğini analiz etmeye çalışmak zor. Oyunculuk ve pozlama konusunda oyuncu Levent Taşçı bizlere yardımcı oldu. Fotoğrafları ise şu anda profesyonel bir prodüktör ve aynı zamanda öğrencimiz olan Faruk Melik Çevik çekti’’ diye konuştu.
ÖDEV PROJESİ SERGİYE DÖNÜŞTÜ
Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Özden Toprak, ‘’ Çünkü Hollywood görüntüleri ile Hollywood stüdyo, set görüntüleri ve afişleri daha önce öğrencilerin görüntüleri ile birleştirilmemişti’’ dedi. Fikrin öncelikle ödev projesi gibi geliştiğini söyleyen Toprak daha sonra farklı olması için Hollywood’u canlandırmaya karar verdiklerini söyledi. Öğrencilerin projeye hevesle yaklaştıklarını belirten Toprak, ‘’ Çünkü profesyonel modacı gibi hareket etmeye başlamışlardı. Bu proje şu anda mezun olan öğrencilere güzel bir anı olarak kaldı. Farklı bir çalışma olduğunu düşünüyoruz umarız herkes beğenir’’ ifadelerini kullandı.
SETLERDE ÇALIŞACAK ÖĞRENCİLERE FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI
Bu projenin, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nden mezun olacak ve dizi, film setlerinde çalışacak, programlarda sanat danışmanlığı yapacak öğrenciler için farklı bir bakış açısı olacağının altını çizen Toprak, ‘’Öğrencilerin stüdyoda çalışmış olmalarını ve bu işin ayrıntılarını görmelerini istedik. Bu proje ile evde bulunan herhangi küçük bir obje bile üretkenliklerine anlam katabildiklerini gördüler. Yeter ki düşünüp ufuklarını genişletebilsinler’’ diye konuştu. Öğrencilerin sadece teori kısmında kalıp uygulama alanına dahil olmazlarsa sektörde zorlanabileceklerine dikkat çeken Toprak, moda tasarımcılarına Türk sinema sektörü de geliştiği için ihtiyacın arttığını söyledi.