Gündem
  • 27.6.2024 12:54

Husiler gemilere İlk Hipersonik Füzeyi fırlattı

Husiler MSC Gemisini Hedef Alan İlk Hipersonik Füze Fırlatmasını İddia Ediyor

Husi ordusu ve sözcüsü, ilk kez Aden Körfezi'nin açıklarında bir MSC konteyner gemisini hedef almak için kullanılan hipersonik bir füzeyi fırlattıklarını iddia ediyor. Bu, birkaç gündür artan faaliyetlerin ve militanların aynı zamanda yeni, daha hızlı ve daha şık bir saldırı botu fırlattığı yönündeki ek iddiaların ardından geldi.

Husi sözcüsü Yahya Saree'nin yaptığı paylaşıma göre, "İlk defa, Arap Denizi'nde İsrail gemisi MSC Sarah V'i hedef alan füzenin kimliği ortaya çıkıyordu." "İleri teknolojiye sahip, isabetli isabetli, uzun menzilli, yerli üretim hipersonik bir füzedir."

Gözlemciler, bildirilen saldırının mesafesine bağlı olarak yeni endişeler ortaya koyuyor. MSC Sarah V (Liberya'da kayıtlı 67.795 dwt), Umman yakınlarındaki doğu Yemen'de, Nishtun'un 280 mil güneydoğusundaydı. Gemi Pazartesi günü Yemen'in Sokotra Adası yakınlarında Abu Dabi'ye doğru yola çıktı. Husiler her zaman olduğu gibi doğrudan isabet aldığını iddia ederken, Birleşik Krallık Deniz Ticaret Örgütü, kaptandan "yakınlık" patlamasına ilişkin bir rapor aldıklarını söyledi. Herhangi bir yaralanma ya da hasarın bulunmadığı, geminin yoluna devam ettiği belirtildi.

 Husiler daha önce birkaç uzun menzilli saldırı düzenlemişti ancak bunların çoğu Yemen anakarasına daha yakındı. Nisan ayında MSC Orion'u hedef aldılar ve raporlar pozisyona göre farklılık gösterse de geminin Yemen'den 300 ila 400 deniz mili uzakta olduğu belirlendi .

Mart ayında basında çıkan haberlerde, Husilerin Mach 8'e ulaşma kapasitesiyle test edilen hipersonik füzelerini üretmeye başladıkları söylendi. Raporlarda bunun, Hint Okyanusu'na daha fazla sevkiyatı tehdit etmek için kullanılacağı söyleniyordu. İran'ın Husilere yeni füze yetenekleri sağladığına dair haberler de vardı. Husi ordusu, Hatem 2 adını verdiği füzenin resim ve videolarını yayınlıyor.

Geçtiğimiz hafta Husiler, ilk kez test edildiğini söyledikleri yeni bir "pilotlu askeri botun" videolarını da gösterdi. Tufan 1 adını verdikleri aracın, dıştan takma motorla 35 knot hız yapabildiğini ve 330 kilo patlayıcı taşıyabildiğini iddia ettiler. Videolardan ve resimlerden daha küçük, daha çevik ve dalgaları kesebilecek kapasitede olduğu anlaşılıyor.

Geçen ay Tutor'a karşı yapılan ilk başarılı uzaktan kumandalı tekne saldırısı, çok daha kaba bir ahşap balıkçı teknesini gösterdi. Tufan'ın fiberglas veya kompozit bir tekneye benzediği ve iddiaların daha öldürücü olduğu belirtiliyor. 

Husiler, bu hafta Liberya'ya kayıtlı 178.897 dwt'luk dökme yük gemisi Transworld Navigator'a ikinci saldırıda ikinci bir uzak bot konuşlandırdıklarını iddia etti . Yunanistan'ın Stealth Maritime şirketi tarafından yönetilen şirket, Husilerin İsrail limanlarına uyguladığı yasağı ihlal etmekle suçlanıyordu. 22 Haziran tarihli bir raporda geminin Kızıldeniz'de hedef alındığını söylediler ve ertesi gün yaptıkları açıklamada geminin insansız bir botla hedef alındığını söylediler. Gemi, Filipinli yetkililerin mürettebatı ülkelerine geri göndermeyi planladıklarını söylediği Süveyş'e doğru yola çıktı.

Husiler , Hayfa'da demirliyken MSC Manzanillo'yu (Portekiz'de kayıtlı 72.717 dwt) hedef aldığını iddia eden bugün de dahil olmak üzere yeni bir saldırı dalgası bildiriyor . Hafta sonu Husiler, Akdeniz'de seyrederken Hayfa'daki dört gemiyi ve Lüksemburg'a kayıtlı bir Vroom hayvancılık taşıyıcısı olan Shorthorn Express'i hedef aldıklarını iddia etti. Diğer iddia edilen saldırılar arasında BAE'ye giden Liberya kayıtlı bir ürün tankeri olan Stolt Sequoia (37.620 dwt) yer alıyordu. Stolt saldırıyı reddediyor. Ortak Denizcilik Bilgi Merkezi ayrıca St. Kitts-Nevis bayraklı bir dökme yük gemisi olan Lila Lizbon yakınlarında da patlamalar olduğunu bildirdi.

İngiltere ve ABD'nin izleme çalışmaları bir dizi saldırıyı kaydetti ancak bunların hiçbirinin belirli gemileri vurmadığını iddia etti. Bölgede faaliyet gösteren gemilerin kaptanlarından gelen suda patlamalarla ilgili çok sayıda rapora atıfta bulundular.

Husiler bugün güneydeki liman kenti Eilat'ı da İsrail'e bağladıklarını iddia etti. Liman birçok kez hedef alındı ​​ve bugün İsrailliler, limana doğru fırlatılan insansız hava araçlarının suda yetersiz kaldığını söyledi. Hiçbir insansız hava aracının İsrail topraklarına girmediğini söylediler.

Güncellenme Tarihi : 27.6.2024 13:06

İLGİLİ HABERLER