Gündem
  • 27.9.2024 20:08

Husiler Kızıldeniz'de 3 Amerikan savaş gemisine birden saldırdı

ABD Donanması, Kızıldeniz'deki üç savaş gemisine yönelik Husi saldırısını engelledi, iki ABD savunma yetkilisi söyledi

CNN'den Oren Liebermann ve Eyad Kourdi'den

ABD Donanması, Perşembe günü Kızıldeniz'deki üç savaş gemisine yönelik Husi saldırısını engelledi. İki ABD savunma yetkilisi, ABD Donanması'nın, Kızıldeniz'deki üç savaş gemisine yönelik Husi saldırısını engellediğini söyledi.

Yetkililerden biri, saldırının Ortadoğu'da faaliyet gösteren ABD savaş gemilerine yönelik bugüne kadarki en büyük saldırılardan biri olduğunu söyledi.

Baraj, İran destekli isyancı grup tarafından Bab el-Mandeb boğazından kuzeye doğru seyahat eden iki güdümlü füze destroyerine (USS Spruance ve USS Stockdale) ve bir kıyı muharebe gemisine (USS Indianapolis) doğru fırlatıldı. Kritik su yolu, Aden Körfezi'ni Kızıldeniz'e bağlar.

Husi ordusu sözcüsü Tuğgeneral Yehya Saree, gemilerin "İsrail düşmanına destek ve yardım etmek için yolda oldukları sırada" hedef alındığını söyledi. Saree, saldırıda balistik füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere toplam 23 merminin yer aldığını ve saldırının Husi Donanması, Hava Kuvvetleri ve Füze Kuvvetleri tarafından başlatıldığını söyledi.

Saree, operasyonun "doğrudan isabet" sağladığını iddia etti ancak bu iddia iki ABD'li yetkili tarafından reddedildi.

Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana Husiler, İsrail ile bir şekilde bağlantılı olduklarını iddia ettikleri ABD savaş gemilerine ve ticari gemilere bir dizi saldırı düzenledi.

Aralık ayında USS Carney,  güdümlü füze destroyerini hedef alan 14 Husi insansız hava aracını düşürdü  . Carney birkaç ay sonra eve döndüğünde, ABD Donanması şefi geminin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana herhangi bir gemiden daha fazla düşman çatışması gerçekleştirdiğini söyledi.

Şubat ayında ise bir Husi seyir füzesi USS Gravely muhribine bir mil kadar yaklaştı ve onu  Donanmanın "son savunma hattı" olarak adlandırılan savunma amaçlı Gatling silahını kullanmaya zorladı.

 


 

Güncellenme Tarihi : 27.9.2024 20:11

İLGİLİ HABERLER