Dalında kilosu 50 kuruşa kadar düşen kiraz, ağaç üzerinde kaldı. Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Fadıl ve Sırıl mahallelerinde kiraz üreticileri, hükümetin kurulmaması sebebiyle ihracat olmayınca ellerinde kalan kirazları yola dökerek Orhaneli Yolu’nu trafiğe kapattı. Üreticiler toplama maliyetini bile karşılamayan fiyat sebebiyle kirazları ağaçlarında bıraktı.
“HALİMİZİ SORAN YOK, BANKALAR TEPEMİZDE”
Fadıl Mahallesi Muhtarı Osman Oruç, ihracatçı kiraz almadığı için ellerindeki kirazın iç piyasaya gittiğini belirterek, “İç piyasa da mevcut kirazı kaldırmadığı için kilosu 50 kuruşa kadar düştü. Köyümüzde bin 500 ton kiraz var ama bir tane ihracatçı yok. İhracata giden Napolyon kirazı pazarda 5 lira, tarlada 50 kuruş. Hiçbir yetkili, bir ziraat il müdürlüğü, ziraat odası da gelip bizim halimizi sormuyor. Çiftçinin kazandığı yok, banka borcu var. Nasıl ödeyecek bu borcu? Hiçbir yetkiliden de ses yok. Köyün yüzde 90’ının bankaya borcu var, banka da ertelemiyor” dedi.
HÜKÜMET KURULMADI, İHRACATÇI GELMEDİ, KİRAZ DALINDA KALDI
Sırıl Mahallesi Muhtarı Ahmet Malı ise, bu yıl ihracatçının kiraz almaya gelmediğini ifade ederek, “Bu yıl çiftçimizin hali harap. Bunun sebebi biraz hükümetten kaynaklanıyor. Çünkü, hükümet kurulmadığı ve ihracata bakan olmadığı için ihracatçı gelmedi. Yetkililerden üretici olarak arkamızda olmalarını, gelip halimizi görmelerini istiyoruz. Burada soğuk hava deposu olsaydı, kirazımız bize çok güzel gelir getirirdi” diye konuştu.
PAZARDA 5 LİRA, TARLADA 50 KURUŞ
Kiraz üreticileri de, yetiştirdikleri ürünleri satamadıklarını ve ellerinde kaldığını belirterek, “İhracat olmadığı için kirazlar elimizde kaldı. Biz bunları yetiştirinceye kadar neler çektik. 50 kuruşa kiraz satıyoruz, pazarda bu kiraz 5 lira. Mazot ve gübre parasını karşılamıyor. 2 bin lira masraf yaptık, bin lira alamadık. Yetkililer bu duruma bir çözüm bulsun. Ne olur sesimizi duysunlar. Köyümüz 250 haneydi, 100 haneye düştü. Bu yıl biz de Bursa’ya gideceğiz. Kim yapacaksa gelsin yapsın bu kirazı” diye tepkilerini dile getirdiler.