İl Sağlık Müdürlüğü hap yutarken şunlara dikkat edilmesini önerdi:
'' En önemlisi ilaç kullanılmadan önce eczacıya danışılmalı, nasıl kullanılması gerektiği öğrenilmeli.
İlaçları susuz içmemek gerekir. Şurup bile içilse ardından mutlaka su içilmeli. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için mide veya bağırsakta çözünerek kana karışması gerekir. İlaçla beraber içeceğiniz bir bardak su, bu çözünmeyi kolaylaştırır, kana karışmayı hızlandırır ve etkinin çabuk başlamasını sağlar.
İlaçları, size özel olarak önerilmemişse asla bölmeyin, çiğnemeden yutun. O ilacın etken maddesi ya mide ortamında bozulup etkisini kaybetmekte veya mide mukozasını tahriş edilici özellikte olabilir. Birçok ilaç tablet şeklinde olup, üzerleri şeker ya da film kaplanmıştır.
İlaç prospektüsündeki yan etkileri okuyunca paniğe kapılmayın. Önce eczacıya telefonla bile olsa sorun, verilecek yanıta göre hareket edin. Yan etkiler milyonda bir de olsa görülecek etkilerdir. Prospektüste yazan her yan etki sizde ortaya çıkmayabilir.
İlacı kullanacak kişi gebeyse veya emzirme gibi bir durum varsa mutlaka hekim ve eczacının tavsiyeleri dikkate alınmalı. En basit ilaç bile bebekleri etkileyebilir.
Hiçbir ilaç alkol ile alınmamalıdır.
Çalışıyorsanız kullanacağız ilaçlar yaptığınız işi etkileyebilir. Dikkat gerektiren işlerde sorunlar çıkabilir.
İlaçların hepsini buzdolabında saklamak gerekmez. İlaçların kutularında nasıl ve hangi şartlarda saklanması gerektiği yazılıdır.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:54