İMAR BANKASI'NDAKİ TRİLYONLUK HESAPLARDA KARAPARA SÜPHESİ VAR
Maliye Bakanlığı, İmarbank'taki trilyonluk hesapları mercek altına aldı. Hesapların, karapara olmasından şüpheleniliyor. Bakanlık, mudilerin faiz gelirlerinden kesilen vergilerin de, devlete yatırılmadığını tespit etti.
Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği, Uzan Grubu'na ait İmarbank'taki trilyonluk hesaplar şüphe uyandırdı. Trilyonluk hesap sahiplerinin, paralarını İmarbank'a yatırırken, bankadaki işlemlerin kayıtdışı tutulduğunu bilip bilmedikleri merak ediliyor. İmarbank'ta trilyonluk hesaplar açtıran mudilerin kimler olduğu ve bu mudilerin, sözkonusu gelirleri nereden elde ettikleri merak ediliyor.
Vergilerini yatırdılar mı?
Maliye Bakanlığı, Uzan Grubu şirketlerinin vergi borçlarının yanında, bankada bulunan trilyonluk hesapları da mercek altına aldı. Bu hesap sahiplerinin vergilerini ödeyip ödemedikleri araştırılıyor.
Bakanlık yaptığı incelemelerde, İmarbank tarafından bankada bulunan hesaplar üzerinden fon payı ve stopaj kesildiğini belirledi. Banka yönetiminin, ancak mudi hesapları üzerinden kestiği bu fon payı ve stopajları da devlete yatırmadığını tespit etti. Bu çerçevede, mudilerden tahsil edildiği halde devlete yatırılmayan trilyonluk vergi alacağının olduğu bildirildi. Uzan Grubu, çifte kayıt sistemiyle, devlete ödemesi gereken vergi borçlarını da devlete yatırmamıştı.
Hesaplar bloke edilemiyor
İmarbank'taki trilyonluk hesapların içinde, başka bankalara borcu bulunan ya da devlete borcu bulunan kişilerinin hesaplarının da olabileceğinden şüpheleniyor. Maliye yetkilileri, hesaplar Merkez Bankası'na bildirilmediği için, başka bankalara ya da devlete borcu bulunan mudilerin, İmarbank'taki hesapları için işlem yapılamadığını söylediler. Bu yöntemle, İmarbank'ın trilyonluk hesapları olanlarlar için bir İsviçre Bankası gibi çalıştığını bildirdiler.
'KAYITLI'YI DA HORTUMLAMIŞLAR'
Devlete yaklaşık 9 katrilyon liralık yük getiren Uzan Grubu'na ait İmarbank'ta, ''döviz oyunu'' ile devletten vergi kaçırıldığı ortaya çıktı. İmarbank'ın, döviz mevduatlarını TL'den daha yüksek gösterdiği belirlendi. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, mevduatların büyük kısmı Merkez Bankası'na bildirilmeyen, hayali bono satışı yapılan ve vergi fon payları ödenmeyen İmarbank'ta, mevduat bildirimi yoluyla da usulsüzlük yapıldığı belirlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, İmarbank'a el konulduktan sonra yaptığı incelemelerde, yaklaşık 7,5 katrilyon liralık mevduat tespit edildi. Bunun, yüzde 67'sini TL mevduatları, yüzde 33'ünü ise döviz tevdiat hesapları oluşturduğu belirlendi. Bankaya el konulduğu tarihte ise, Merkez Bankası'na bildirilmiş kayıtlı mevduat tutarı 750 trilyon liraydı. Merkez Bankası'na bildirilen kayıtlı mevduatın, yüzde 67'si döviz, yüzde 33'ü TL mevduatlarından oluştuğu görüldü. Murakıplar, İmarbank yönetiminin, kayıtlı mevduatlarda döviz hesapları daha yüksek göstererek, devletten vergi kaçırdığını belirledi. Böylece, mevduatlar üzerindeki vergide çifte usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.
(YENİ ŞAFAK)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:14