Ekonomi
  • 31.3.2013 11:45

İMKB, 'Borsa İstanbul'a zirvede giriyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) ''bahar havası'' erken başladı.

Borsa, mart ayında özellikle kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den sonra ikinci ''yatırım yapılabilir'' notunun gelebileceğine yönelik beklentilerin artması ile yatırımcısına yaklaşık yüzde 8,28, yılbaşına göre ise yaklaşık yüzde 10 kazandırırken, alternatif yatırım araçlarının getirilerine de önemli ölçüde fark attı.

İMKB 100 Endeksi beklentilerden iyi gelen makroekonomik veriler ve son hafta S&P'nin Türkiye'nin notunu ''BB''den ''BB+''ya artırmasının pozitif etkisiyle Avrupa hisse senedi piyasalarındaki sert satışlardan etkilenmedi ve pozitif görünümü artırarak devam ettirdi.

İMKB 2013 yılının ilk çeyreğinde, mart ayındaki yüzde 8,28'lik yükselişiyle 2012 yılı sonuna göre yatırımcısına ortalama yüzde 9,83 kazandırdı. Öne çıkan alternatif yatırım araçlarının hepsinden yüksek oranda getiri sağlayan İMKB'de sektörel bazda ise getiri oranları oldukça farklılık gösterdi. 2012 yılında endeksin lokomotifi görevini gören bankacılık sektör endeksinin 2013 yılındaki getirisi, gerek kar satışları gerekse Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya verdiği cezaların etkisiyle yüzde 9,14 ile endeksin getirisinin altında kalırken, en fazla getiriyi yüzde 22,84 ile gıda ve içecek sektör endeksinin elde ettiği görüldü.

Borsa İstanbul ile ilgilenen çok
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul'un yeniden yapılandırıldığını belirterek, ''Ortaklık için erken. Mutlaka ilgilenen çok da biz henüz sürecin başındayız'' dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın medya sponsoru olduğu ''Uludağ Ekonomi Zirvesi''nde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Borsa İstanbul'u yeniden yapılandırdıklarını ve ortaklık için erken olduğunu belirten Şimşek, ''Mutlaka ilgilenen çok da biz henüz sürecin başındayız. Dolayısıyla finans piyasalarının derinleştirilmesi, piyasaların daha etkin bir şekilde işlemesinin önünü açmak açısından son bir yıl içerisinde yaptıklarımız önemli'' şeklinde konuştu.

Şimşek, emisyona göre vergi çalışmasının da henüz tamamlanmadığını aktararak, bir çalışma yaptıklarını, ancak bunun tasarı halinde Meclis'e gitmediğini belirtti.

S&P'nin son raporunda 2014 yılında yapılacak seçimlere ilişkin çekinceleri ile ilgili olarak da Bakan Şimşek, ''Bunlar klasik yaklaşımlardır. İşin özünde biz 2013-2014 ve 2015 yıllarını içeren Orta Vadeli Program (OVP) ortaya koyduk. OVP'nin çerçevesine sadığız'' dedi.

Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde muhtemelen Japonya kaynaklı yatırımlarda da bir artış söz konusu olacağını ifade etti.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:43

İLGİLİ HABERLER