İBRAHİM KILINÇ
AYDIN - Türkiye'de bilişim suçu işleyenlerin sayısının her geçen gün arttığı, bilgisayar ve internet aracılığı ile işlenen suçların başında dolandırıcılık ve sahteciliğin geldiği bildirildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilişim Suçları Araştırma Büro Amirliği tarafından yapılan açıklamada, hızla gelişen teknolojinin insan hayatını kolaylaştırmasıyla birlikte, bu alanda işlenen suçların sayısının da arttığı belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bilişim teknolojileri alanında bilgisayar sistemlerine ve servislerine yetkisiz erişim, dinleme, bilgisayar sabotajı, bilgisayar yolu ile dolandırıcılık ve sahtecilik, yazılımları izinsiz kullanma ve internet ortamında yasadışı yayın yapma gibi yeni suçlar ortaya çıkması üzerine Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü kuruldu.
Bilgisayar ve internetin suç işlemede kullanılmasının ardından 1991 yılında Türk Ceza Kanunu'na 525 Sayılı ''Bilişim Alanında İşlenen Suçlar Babı'' eklendi. Ancak kişilerin gelişen teknolojiye ayak uydurması sonucu çıkarılan bu yasa da yetersiz kaldı ve yasanın çıkan yeni suç tiplerini de kapsayacak şekilde yeniden hazırlandığı bildirildi.
1998-2001 YILLARI BİLİŞİM SUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ
1998 yılında Türkiye genelinde bilişim suçu olarak sadece 6 adet dolandırıcılık olayı meydana gelirken, 1999 yılında suç çeşidi 2'ye, suç sayısı da 20'ye yükseldi. 2000 yılında ise suç çeşidi 6'ya yükseldi, yaklaşık 100 bilişim suçu işlendi. 2000 yılından sonra internet ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla suç çeşitleri ve sayısı artarak devam etti.
İstatistiklere göre, Türkiye'de bilgisayar yolu ile işlenen suçların başında yüzde 67 ile kredi kartı dolandırıcılığı, yüzde 21 ile ATM dolandırıcılığı ve yüzde 12'de diğer dolandırıcılık ve suçlar geliyor. Bilgisayar yolu ile yapılan sahtecilik yüzdesi şu şekilde:
''Evrakta sahtecilik yüzde 13, Sahte Milli Piyango bileti basma yüzde 23, sahte sigorta poliçesi düzenleme yüzde 17, sahte yazar kasa fişi düzenleme yüzde 26, sahte para basma yüzde 17, sahte kimlik kartı hazırlama yüzde 2, sahte pasaport hazırlama yüzde 2.''
1998 ile 2001 yılları arasında işlenen bilişim suçlarında lisans hakları suçlarından 29 olayda, dolandırıcılık suçlarında 38 olayda, sahtecilik suçlarından 26 olayda, yasadışı yayın suçundan da 5 olayda failler tutuklandı. Bilişim suçları ile ilgili davaların bir çoğunun devam ettiği bildirildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:25