Dünya
  • 12.12.2023 14:16

Irak'ta Amerika'ya saldırı üstüne saldırı

Roket saldırısı: Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği havan topuyla vuruldu

Bağdat'taki ABD büyükelçiliği binasına yaklaşık 7 havan topu atıldı, hafif hasar oluştu, ancak herhangi bir can kaybı bildirilmedi. 

ABD'li bir askeri yetkili, Cuma günü erken saatlerde düzenlenen bir saldırı sırasında Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği yerleşkesine yaklaşık 7 havan topu mermisinin düştüğünü belirterek, daha önce bilinenden çok daha büyük bir saldırının gerçekleştiğini açıkladı.

American soldiers injured by drone strikes in Iraq, Syria, launched by  Iran-backed groups

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters'e konuşan ABD'li bir askeri yetkiliye göre, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği Cuma günü erken saatlerde havan topu ateşiyle hedef alındı.

Yetkili, elçilik binasına yaklaşık yedi havan topu atıldığını, daha fazlasının ateşlenmiş ancak kaçırılmış olabileceğini söyledi. Yetkili, saldırının büyükelçilik binalarında yalnızca küçük hasara yol açtığını ve personelde herhangi bir yaralanma meydana gelmediğini de sözlerine ekledi.

ABD ile İran arasında bölgede gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleşen saldırının sorumluluğunu hiçbir grup üstlenmedi. ABD, İran'ı geçmişte Irak'taki ABD tesislerine ve personeline roket saldırıları düzenleyen milis gruplarını desteklemekle suçladı.

Iraqi base housing US forces hit by barrage of rockets | Asia News | China  Daily

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği, yaklaşık 4 km'lik (2,5 mil) çevresi ve binlerce personeliyle dünyanın en büyük ve en güçlendirilmiş diplomatik misyonlarından biridir. Büyükelçilik, özellikle ABD'nin Ocak 2020'de Bağdat havaalanı yakınındaki bir insansız hava aracı saldırısında İranlı General Kasım Süleymani'yi öldürmesinden bu yana sık sık roket ve havan saldırılarının hedefi oldu.

Iran-backed group launches attack near small garrison in Syria housing  American special operators

ABD yakın zamanda, ABD'nin Orta Doğu'daki askeri müdahalesini sona erdirmeye yönelik daha geniş bir stratejinin parçası olarak Irak'taki asker varlığını Ocak 2021'e kadar yaklaşık 2.500'den 2.000'e düşürme planlarını duyurdu. Ancak ABD aynı zamanda bölgedeki çıkarlarını ve müttefiklerini İran'ın herhangi bir saldırganlığına karşı koruyacağına da söz verdi.

Irak direnişi bugün ikinci kez Ayn el Esad üssünü hedef aldı

ABD Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'de ABD ordusuna yönelik saldırıların oranının son üç haftada yüzde 45 arttığını açıkladı.

Al Mayadeen muhabiri bugün Irak direnişinin bugün ikinci kez Ayn el Esad işgal üssünü hedef aldığını bildirdi.

Muhabirin aktardığına göre üs drone kullanılarak hedef alındı ​​ve doğrudan isabet sağlandı. 

Irak Direnişi'ne göre operasyon, ABD'nin Gazze soykırımındaki suç ortaklığına tepki olarak gerçekleştirildi. 

Direniş, günün erken saatlerinde Suriye'nin Şaddadi kentindeki işgal üssünü roket yağmuruyla hedef aldı. Direniş doğrudan isabet elde ettiğini doğruladı. 

Kaynaklar ayrıca Al Mayadeen'e çok sayıda roketin Shaddadi'deki ABD üssünü hedef aldığını doğruladı ve roketlerden birinin üssün yakınındaki ABD destekli SDG milislerinin karargahını vurduğunu kaydetti.

Kaynak, Haseke'nin güneyindeki Shaddadi-Tal Jayer yolunun yakınına bir ABD insansız hava aracının düştüğünü, ardından ABD güçlerinin bölgede bir güvenlik kordonu oluşturduğunu belirtti. 

Başka bir kayda göre, Al Mayadeen'in muhabiri daha sonra Deyrizor'un doğu kırsalındaki Omar petrol sahası yakınındaki Green Village'daki işgal üssünün yakınında çok sayıda patlama yaşandığını bildirdi.

Irak'taki direniş grupları daha önce bölgedeki ABD işgal üslerini meşru hedefler olarak gördüklerini belirtmişlerdi. ABD, İsrail'e "sarsılmaz destek" sunarak, Filistin halkına karşı katliamlar gerçekleştirmesine olanak sağladı ve gerekli desteği sağladı. askeri, mali ve diplomatik destek.

İki gün önce direniş, hem Irak hem de Suriye'deki ABD işgal üslerine karşı 11 operasyon düzenleneceğini duyurdu.

Tüm operasyonlar aynı gün içinde gerçekleştirildi ve onlarca roket ve drone kullanıldı. 

Irak Hizbullah Tugayları'nın üst düzey üyelerinden Ebu Ali El-Askari, ABD işgaline karşı direniş operasyonlarının "ABD Irak'tan çekilene kadar devam edeceğini" doğruladı.

ABD Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'de ABD ordusuna yönelik saldırıların oranının son üç haftada yüzde 45 arttığını açıkladı .

Kasım ayının sonlarında The American Conservative dergisi, Greg Carlstrom'un " Irak ve Suriye'deki Ulusal Rezaletimiz " başlıklı bir raporunu yayınladı; bu raporda, ABD kuvvetlerinin "politika felci ve siyasi cesaret eksikliği" nedeniyle "gereksiz yere" hayatlarını riske attığını söylüyordu. "

 

Güncellenme Tarihi : 12.12.2023 14:24

İLGİLİ HABERLER