Dünya
  • 10.2.2005 00:11

İRAN CUMHURBAŞKANI HATEMİ'DEN AMERİKA'YA ÇOK SERT MESAJLAR...

KAYNAK : iha

SEPHER SUPHİ
TAHRAN - İran ile Avrupa arasında İran'ın nükleer çalışmaları ile ilgili müzakereler sürerken, İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, ABD'ye sert mesajlar gönderdi.


İran Devrimi'nin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen resepsiyonda yabancı ülkelerin Tahran Büyükelçileri'ne konuşan Hatemi, İran'ın barışçıl nükleer çalışmalarından vazgeçmeyeceğinin altını çizerek, İran'ın her türlü saldırıya karşı şiddetle direneceğini söyledi. İran'ın son 300 yılda hiçbir ülkeye saldırmadığını hatırlatan Hatemi, "Biz hiç kimse ile savaşmak veya sürtüşmekten yana değiliz. Ancak bu halkın güvendiği Cumhurbaşkanı olarak bildiriyorum ki, savaş çanları çalanlar ve İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı piskolojik savaş açanlar, bilsinler ki, İran halkı hiçbir saldırganın İran'a ayak basmasına izin vermeyecektir. Ayak basan olursa bile, İran halkının kızgınlığı ile başlayan cehennem fırtınasında yanacak" şeklinde konuştu.


İran'a yönelik yapılanların psikolojik savaştan öte birşey olmadığı inancında olduğunu belirten Hatemi, "Ancak söylenenler, bir piskolojik savaşın ötesinde birşey ise ve onda gerçek damarlar varsa, savaş edebiyatı ve davranışları İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı genişlerse, biz de davranışlarımız ve sözlerimizi değiştiririz ve bu hiçbir ülkenin yararına olmayacaktır" ifadesini kullandı.
İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iyi bir niyetle geniş zamanlı bir işbirliği yaptığını hatırlatan Hatemi, İran'ın bu konuda hiçbir zaman duygusal davranmadığını ifade ederek, İran'ın NPT üyesi olduğunu, ancak imzalamadığı NPT ek anlaşmasını bile uyguladığını sözlerine ekledi. "Kendi hakkımız olan ve hiçbir zaman ondan vazgeçemeyeceğimiz uranyum zenginleştirme programımızı bile iyi niyet göstergesi olarak askıya aldık" şeklinde konuşan Hatemi, İran'ın tüm taahhütlerini yerine getirdiğini, ancak işbirliği ve güven oluşturmanın tek taraflı olamayacağının altını çizdi.
Avrupa'dan taahhütlerini yerine getirmesini isteyen Hatemi, "Ajans ve bu sürece giren başka ülkeler taahhütlerini yerine getirdikleri sürece, biz de siyasi ve ahlaki taahhütlerimize bağlı kalacağız. Açıkça söylüyorum, sabırlı olmakla birlikte, diğerlerinin taahhütlerini yerine getirmediklerini hissedersem, hiçbir şekilde şimdi uyguladığımız taahhütlerimize bağlı kalmayacağız. Bunun ağır sonuçları olacak, ancak sonuçlarından biz değil, anlaşmaları bozanlar sorumlu olacak" dedi.


İran'ın nükleer teknolojiyi kimsenin yardımı ile elde etmediğini, bu nedenle başkalarının yasa dışı istekleri doğrultusunda da bunu kaybetmeyeceğinin altını çizen Hatemi, İran halkının tüm baskılar ve yaptırımlara rağmen elde ettiği bu başarısından vazgeçmeyeceğini tekrarladı.


İran'ın NPT anlaşmasını bir bütün olarak kabul ettiğini ve İran'ın barışçıl nükleer teknoloji yolundan saptığı yönünde hiçbir kanıt olmadığını hatırlatan Hatemi, İran'ın bir kez daha, barışçıl nükleer enerji yolundan sapmayacağı konusunda her türlü güvenceyi vermeye hazır olduğunu belirtti.
Hatemi, konuşmasında ayrıca, Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünyanın nükleer silahlardan arındırılmasını istedi ve İsrail'in nükleer silahlarının bölgeyi tehdit ettiğini öne sürdü.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:04

İLGİLİ HABERLER