Gündem
  • 28.8.2024 10:07

İran Cumhurbaşkanı Pezeshkian Başkan yardımcılığına bir sünniyi atadı

İran Cumhurbaşkanı Pezeshkian, üst düzey bir göreve Sünni birini atamayı başardı

44 yaşındaki reformcu Abdolkarim Hosseinzadeh, 2012'den bu yana İran parlamentosunda kuzeybatıdaki Naghadeh ve Oshnavieh şehirlerini temsil ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian , resmi medyada yer alan haberlere göre , pazartesi günü Sünni azınlıktan bir siyasetçiyi kırsal kalkınmadan sorumlu başkan yardımcısı olarak atadı.

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, değerli deneyimleri nedeniyle Abdülkerim Hüseyinzade'yi ülkenin kırsal kalkınması ve dezavantajlı bölgelerinden sorumlu başkan yardımcısı görevine kararnameyle atadı" denildi.

İran'da nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu Sünni Müslümanlar oluştururken, ülkenin büyük çoğunluğu Şii'lerden oluşuyor ve Şii İslam devletin resmi dini.

1979'daki İslam devriminden bu yana çok nadir olarak önemli iktidar pozisyonlarına geldiler.

İran'da, ülkedeki cumhurbaşkanlığı işleriyle ilgili kuruluşları yönetmekle görevli çok sayıda cumhurbaşkanı yardımcısı bulunmaktadır.

44 yaşındaki reformcu Hosseinzadeh, 2012'den bu yana İran parlamentosunda kuzeybatıdaki Naghadeh ve Oshnavieh şehirlerini temsil ediyor.

İran'daki Sünnilerin haklarını savunmak için birçok kez kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

Kendisi de bir reformcu olan Pezeshkian , seçim kampanyası sırasında etnik ve dini azınlıkların, özellikle de Sünni Kürtlerin önemli pozisyonlarda temsil edilmemesini eleştirmişti.


 

Güncellenme Tarihi : 28.8.2024 10:22

İLGİLİ HABERLER