Gündem
  • 3.8.2024 16:42

İran İstahbarat Bakanı : İsrail Haniye'yi şehit etmek için ABD'den olur aldı

İsrail, Haniye'yi öldürmek için ABD'den yeşil ışık aldı: İran İstihbarat Bakanı

İran İstihbarat Bakanı, İsrail'in Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi suikastla öldürmesi için ABD'den yeşil ışık aldığını söyledi .

İran İstihbarat Bakanı İsmail Hatib, İslami Direniş Hareketi'nin ( Hamas ) Siyasi Büro Başkanı Şehit İsmail Haniye'ye düzenlenen suikasttan İsrail'i sorumlu tuttu ve operasyonun Amerika Birleşik Devletleri'nden yeşil ışık yakılarak gerçekleştirildiğini söyledi. .

Hatib, Haniye'nin ailesine, Hamas hareketine ve Filistin halkına taziye mesajı göndererek şunları söyledi: "Şehit İsmail Haniye'ye gaspçı Siyonistlerin ABD'den yeşil ışık yakarak gerçekleştirdiği suikast, Siyonist varlığın vahşetini yeniden ön plana çıkardı."

"İran Haber Ajansı'nın yayımladığı mesajda Hatip şöyle dedi: 'Cihad ve Allah yolunda şehadet, kısa bir süre önce İslam direnişi yolunda birçok aile üyesini kaybeden şehit Haniye için ebedi bir şeref olarak kabul edilmekle birlikte, bu büyük kayıp İslami direniş eksenini bir durumda bıraktı.' "

İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami ise şunları söyledi: "İslam milletinin düşmanları, özellikle de Gazze'deki cani Siyonist çete ve destekçileri, İslami direnişin her tarafındaki mücahitlerin öfkesini ve zor intikamını beklemelidir. .”

Hizbullah lideri Fouad Shukr'a gönderdiği taziye mesajında ​​Salami, Haniye'yi hedef alan suikastı "terör suçu" olarak nitelendirdi .

Hatalı raporlar

İran televizyonu daha önce, suikastın koşullarıyla ilgili çelişkili raporların olduğu bir dönemde Haniyeh suikastının ayrıntılarından bahseden haberlerin "yanlış ve resmi olmayan spekülasyonlar" olduğunu söylemişti.

İran televizyonu, son 24 saat içinde Haniye suikastının detaylarına ilişkin İran ve uluslararası medyada çok sayıda haber yayınlandığını, resmi ve ilgili İranlı yetkililerin ise olayla ilgili herhangi bir bilgi veya detay yayınlamadığını belirtti.

Aynı kaynak, bu konudaki güvenilir raporların yalnızca İran'ın resmi kurum ve kuruluşları tarafından yayınlandığını doğruladı.

İran Fars Haber Ajansı daha önce Haniyeh'in evine isabet eden bir füzeyle öldürüldüğünü, evin çatısının ve pencerelerinin bir kısmının tahrip olduğunu doğrulamıştı. Soruşturmaların İsrail'in suikastı planladığını ve gerçekleştirdiğini doğruladığını da sözlerine ekledi.

Buna paralel olarak New York Times ve Amerikan web sitesi Axios, İsrail'in Haniye suikastındaki sorumluluğunu doğrulayan, ancak suikastın Mossad ajanları tarafından odasına yerleştirilen patlayıcı cihazla gerçekleştirildiğini ve uzaktan patlatıldığını iddia eden başka bir haber yayınladı.

Çarşamba günü Hamas ve İran, Haniyeh'nin Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian'ın göreve başlama törenine katılmasının ertesi günü Tahran'daki evini hedef alan İsrail hava saldırısıyla suikastı duyurdu. Beyrut'un güney banliyösü.

Kaynak : Al Jazeera + ajansları

İran devlet haber ajansı IRNA'nın haberine göre , İsmail Hatib, suikastla ilgili olarak Haniye'nin ailesine, Hamas'a ve Filistin halkına yazdığı mektupta açıklama yaptı.

İsrail'in ABD'nin onayıyla Haniye'yi öldürmesinin, "Siyonist oluşumun vahşetini bir kez daha ortaya koyduğunu" söyledi.

Suikastın ardından açıklama yapan İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin "saygıdeğer misafirin kanının intikamını almayı" bir görev saydığını belirterek, bundan İsrail'i sorumlu tuttu.

Güncellenme Tarihi : 3.8.2024 16:58

İLGİLİ HABERLER